Rondelele de orez expandat: o gustare simplă, numeroase beneficii

Rondelele de orez expandat sunt o gustare populară, în special în rândul persoanelor care își doresc să mențină o greutate optimă.
  • Publicat:
Rondelele de orez expandat: o gustare simplă, numeroase beneficii
Foto: pixabay

Rondelele de orez expandat sunt o gustare populară, în special în rândul persoanelor care își doresc să mențină o greutate optimă și să consume puține calorii și carbohidrați. Dar cât sunt de sănătoase aceste gustări?

Valori nutriționale

Profilul nutrițional variază în funcție de tipul de rondele pe care-l consumi. De exemplu, pe rafturile magazinelor întâlnim diferite arome precum ciocolată, cheddar, mere și scorțișoară, caramel care conțin cantități destul de mari de sodiu sau zahăr. Se recomandă că optezi pentru rondelele de orez expandat din orez brun, deoarece ele conțin cereale integrale și nu au alte ingrediente adăugate. De exemplu, 9 grame de orez expandat integral conțin:

  • Calorii: 34.8
  • Sodiu: 2.3mg
  • Grăsimi: 0.3g
  • Proteine: 0.7g
  • Carbohidrați: 7.3g
  • Zahăr: 0g
  • Fibre: 0.4g
  • Mangan: 17% din necesarul zilnic recomandat
  • Zinc: 2% din necesarul zilnic recomandat
  • Niacină: 4% din necesarul zilnic recomandat
  • Magneziu: 3% din necesarul zilnic recomandat

Nutrientul vedetă din rondelele de orez expandat este manganul, un mineral necear pentru funcția imunitară, producția de colagen și oase puternice. De asemenea, acestea conțin și cantități mici de vitamina B care ajută la transformarea carbohidraților în energie pentru organism.

Rondelele de orez expandat și beneficiile pentru sănătate

Ideal ar fi să eviți variantele cu îndulcitori pentru că ele conțin cantități mari de zahăr, sodiu și alte ingrediente artificiale. De asemenea, evită variantele din orez alb, deoarece acesta este rafinat și astfel îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții.

Rondelele de orez expandat conțin antioxidanți

Antoxidanții sunt compuși care acționează prin protejarea celulelor sănătoase de modificarea ADN-ului care ulterior ar putea cauza îmbătrânirea și apariția bolilor. Un studiu din 2018 publucat în jurnalul Antioxidants arată că orezul brun conține compuși fenolici, un grup de antioxidanți care se regăsesc în ceai și cictrice. Acești compuși protejează celulele asociate riscului crescut de diabet de tip 2, obezitate, cancer și boli cardiovasculare.

Reglează glicemia

Cercetările arată că cerealele integrale, inclusiv orezul brun, poate controla nivelul glicemiei în rândul pacineților cu diabet și poate preveni diabetul de tip 2. Motivul? Cerealele integrale conțin cantități mari de fibre, iar acești cabohidrați nu produc creșteri glicemice mari și, mai mult, hrănesc bacteriile bune din tractul gastrointestinal precum Lactobacillus și Bifidobacterium, asociate cu prevenția diabetului și obezității.

Ajută la menținerea greutății

Rondelele de orez expandat ajută la menținerea unei greutăți sănătoase atunci când înlocuiesc alimentele hipercalorice și care conțin cantități mari de carbohidrați.

Se digeră ușor

Orezul expandat este ușor de digerat. În plus, orezul brun nu conține gluten, ceea ce-l face o opțiune ideală pentru pacienții cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân