Cât mălai se pune la 1 litru de apă și cât trebuie fiartă mămăliga ca să iasă moale sau tare

  • Publicat:
Cât mălai se pune la 1 litru de apă și cât trebuie fiartă mămăliga ca să iasă moale sau tare
Foto: Shutterstock

Nu știi cât mălai se pune la 1 litru de apă ca să obții o mămăligă pe gustul tău? Află în continuare secretele mămăligii fierte atât cât trebuie și cantitatea exactă de mălai care se folosește la 1 litru de apă. 

În funcție de cât mălai se pune la 1 litru de apă vei obține o mămăligă mai moale sau mai tare, dar și mai multe sau mai puține calorii. Cu cât pui mai puțin mălai, cu atât mămăliga va fi mai dietetică. Dar cum faci să obții o mămăligă tare, care să nu semene cu un terci apos și fără să rămână cocoloașe? Citește mai departe pentru a afla trucurile bucătarilor pentru a obține cea mai bună mămăligă.

Cât mălai se pune la 1 litru de apă

Cea mai indicată cantitate de mălai la 1 litru de apă este de 250 de grame. Altfel spus, proporția trebuie să fie 4 măsuri de apă la 1 de mălai. Asta înseamnă că poți folosi ca unitate de măsură și o cană, ca să-ți fie mai ușor: la 4 căni de apă pui una de mălai.

Dacă vrei să obții o mămăligă mai fluidă și cu mai puține calorii, redu cantitatea de mălai, astfel încât proporția să fie 5 la 1, adică 5 măsuri de apă la una de mălai.

Citește și: Adevărul despre mămăligă. Câte grame trebuie să consumi pe zi ca să nu te îngrași

Ține cont că 100 de grame de mălai conțin peste 350 de calorii. Dar 100 de grame de mămăligă conțin doar 70 de calorii (spre deosebire de 200 de calorii, cât conțin 100 de grame de pâine), datorită „umflării” mălaiului cu apă.

Atenție și la ingredientele adiționale, care aduc calorii multe: ulei, unt, brânză de burduf etc.

De aceea este de preferat să folosești o cantitate cât mai mică de mălai la una cât mai mare de apă. Așa obții un preparat dietetic – iată trucul prin care poți mânca mămăligă fără grija carbohidraților în exces!

Dar mai este un secret: timpul de fierbere, pe care îl detaliem mai jos.

Citește și: Taci și-nghite! Cum să faci mămăligă în straturi delicioasă

Cât trebuie fiartă mămăliga

Pentru a obține o mămăligă gustoasă care să nu-ți facă probleme la stomac, trebuie să o fierbi îndeajuns.

Cât de mult trebuie fiartă mămăliga? Depinde cât de fin e măcinat mălaiul.

Citește și: Cum să alegem corect mălaiul pentru mămăligă. Diferența dintre mălaiul tradițional și cel de pe rafturile magazinelor

Cel grișat, cu granulație foarte fină are un timp de fierbere scurt, de numai 3-4 minute, uneori chiar mai puțin.

În schimb, mălaiul cu granulație mai mare necesită un timp de fierbere mai îndelungat, ca să nu simți grăunțele măcinate crănțănind printre dinți. Mămăliga preparată cu un astfel de mălai trebuie fiartă cel puțin 10 minute.

Iată cum se procedează: se pune apă cu puțină sare într-o oală cu fund gros sau ceaun și se aduce la fierbere. Nu trebuie neapărat să adaugi și mălai în această etapă, îl poți pune pe tot deodată când începe să fiarbă apa.

Citește și: Câte calorii au pufuleții, e adevărat că îngrașă?

Toarnă mălaiul treptat în apa care fierbe și amestecă bine cu un tel la început, ca să nu se formeze cocoloașe. Redu focul la minimum (de ajutor poate fi o tablă groasă pusă pe ochiul de la aragaz pe care să pui oala – așa sigur nu se va arde mămăliga!) și lasă să fiarbă cel puțin 10 minute (până la 15 minute în cazul mălaiului „de țară”).

Ai grijă să amesteci din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se prindă mămăliga de vas și să se afume.

Pe măsură ce mămăliga fierbe capătă o textură groasă și începe să bolborosească. Secretul bucătarului: îți dai seama că mămăliga este bine fiartă dacă lasă pe fundul vasului o peliculă subțire (care, între noi fie vorba, e delicioasă în combinație cu laptele fiert și resturile de mămăligă de pe pereții vasului).

Mămăliga astfel preparată este gata să fie turnată pe un platou întins sau tocător și mâncată cu poftă alături de o tocăniță de ciuperci, ficăței cu ceapă, mâncărică de inimi și pipote cu smântână și usturoi, praz cu măsline, sărmăluțe de post sau orice altceva care are nevoie de o garnitură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: