Ficăței de pui cu ceapă și piure de cartofi – un preparat delicios!

  • Publicat:
Ficăței de pui cu ceapă și piure de cartofi - un preparat delicios!

Ce atâta filosofie să faci ficăței de pui cu ceapă, ai putea să te întrebi. Ei bine, câteva minute în plus pe foc pot distruge gustul ficățeilor. Iar dacă nici nu îi cureți cum trebuie înainte, clar vei avea parte de o experiență culinară nereușită. 

Pentru că am trecut, la rândul meu, prin câteva eșecuri în privința gătirii ficățeilor de pui, am zis că n-ar strica să împărtășesc cu voi, cele începătoare în bucătărie, câteva mici secrete.

O porție de ficăței de pui cu ceapă și piure de cartofi este ideală pentru prânz, când vrei să-ți încarci bateriile cu ceva carbohidrați, dar și cu proteine de calitate. Vă invit să descoperiți secretele ficățeilor de pui suculenți, aromați și deloc amari sau cu gust greoi.

Rețetă de ficăței de pui cu ceapă – ingrediente și mod de preparare

În această rețetă vă ofer ingredientele pentru două porții generoase de ficăței de pui cu ceapă:

  • 700 de grame de ficăței de pui
  • 2 cepe albe mari
  • 3 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • o linguriță de boia dulce
  • sare și piper, după gust
  • câteva fire de pătrunjel proaspăt tocat
  • 3-4 lingurițe de sos tabasco (opțional)

Mod de preparare:

Se spală bine ficățeii sub jet de apă rece, până apa este limpede. Se curăță de pielițe, sânge și fiere (ca să elimini riscul de a obține ficăței cu gust amar) și se taie în bucăți egale. Se spală din nou sub jet de apă rece, până apa este limpede.

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/ficatul-de-pui-fier-calorii-beneficii-colesterol-constipatie-sarcina-19653906/

Se întind ficățeii pe un prosop de bucătărie și se tamponează ușor suprafața acestora ca să rămână uscați.

Se taie ceapa solzișori (nu foarte subțiri) și se aruncă într-un wok în care ai pus la încălzit uleiul. Aruncă peste ceapă un praf de sare și lasă la călit, sub capac, cam 5 minute, la foc foarte mic. Ceapa nu trebuie să se ardă, ci doar să se înmoaie și să capete o nuanță gălbuie.

Când ceapa e călită, toarnă ficățeii în wok și amestecă ușor cu o lingură. Nu foarte energic, ca să nu-i rupi. Pune peste ei lingurița de boia și amestecă din nou ușor. Lasă ficățeii sub capac, la foc mic, timp de 8-10 minute. Nu mai mult, altfel se vor întări, vor căpăta o culoare închisă și gustul va fi amărui și greoi. Amestecă din când în când în wok, ca să se prăjească uniform ficățeii, pe toate părțile.

Stinge focul, adaugă sare și piper după gust, sosul de tabasco și presară pătrunjelul tocat, pentru o notă de prospețime.

Rețetă de piure de cartofi cu unt și lapte

Pentru acești ficăței de pui cu ceapă delicioși am pregătit un piure de cartofi cu unt și lapte – simplu, gustos, deloc complicat.

Ingrediente: 

  • 5 cartofi mai mari
  • un cub de unt (cam 40-50 de grame)
  • 100 mililitri de lapte

Mod de preparare:

Se curăță cartofii de coajă, se spală cu apă rece și se taie în bucăți mai mari (cubulețe de 3 centrimetri). Se pun cartofii într-o oală de 2 litri umplută pe trei sferturi cu apă. Se lasă la fiert până când cartofii sunt ușor de pătruns cu furculița (cam 30-40 de minute).

Între timp, încălzește laptele într-un ibric.

Se scurg cartofii cu ajutorul unei site și se pun din nou în oala în care au fiert. Se toarnă laptele cald și se pune cubulețul de unt. Se pasează cartofii cu zdrobitorul, apoi se amestecă bine toată compoziția cu ajutorul unui tel. Așa vei obține un piure catifelat și fără bucăți de cartof fiert.

Pune piure pe o farfurie întinsă, apoi adaugă delicioșii ficăței de pui cu ceapă și sosul pe care l-au lăsat. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân