Ingredientul care dă gust nemaipomenit ciorbei de burtă. Se pune primul în apă la fiert, abia apoi burta de vită

Nu e deloc complicat să faci ciorbă de burtă, dar trebuie să respecți câteva reguli pentru a obține un preparat gustos și aspectuos.
  • Publicat:
Ingredientul care dă gust nemaipomenit ciorbei de burtă. Se pune primul în apă la fiert, abia apoi burta de vită
Foto: Shutterstock

La români e deja tradiție ca pe masa de sărbători să se regăsească faimoasa ciorbă de burtă, cremoasă și usturoiată. Din păcate, multă lume ocolește burta de vită, probabil din cauza amintirilor nu tocmai plăcute de acum câteva zeci de ani, când acest ingredient nu se găsea gata curățat și venea „la pachet” cu un miros greu de suportat. Astăzi însă găsim în supermarketuri burtă de vită gata curățată, spălată, prefiartă, ba chiar gata tăiată fideluță, numai bună de pus în ciorbă.

Nu e deloc complicat să faci ciorbă de burtă, dar trebuie să respecți câteva reguli pentru a obține un preparat gustos și aspectuos. Dacă, totuși, nu agreezi acest preparat, poți încerca ciorba de pui a la grec, ciorba rădăuțeană de pui cu usturoi și smântână sau ciorba falsă de burtă cu pleurotus.

Ingrediente pentru ciorbă de burtă

  • 1 kilogram burtă de vită curățată, prefiartă, tăiată fideluță
  • 2-3 oase de vită (fără ele, ciorba nu are gust)
  • 2,5 litri de apă
  • 2 morcovi
  • 1 bucată de țelină potrivită
  • 1 ceapă albă
  • 1 păstârnac
  • 3 ouă
  • 450 ml smântână de gătit 20% grăsime
  • 80 ml oțet
  • 1 căpățână de usturoi
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Spală bine oasele de vită în apă rece, apoi pune-le într-o oală cu apă. Lasă-le să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. Când se formează spumă la suprafață, adun-o cu o spumieră, ca să fie limpede ciorba. 

Adaugă apoi burta și legumele curățate (lăsate întregi). Dacă mai e nevoie de lichid, mai poți adăuga puțină apă caldă.

Lasă totul la fiert încă o oră, apoi scoate legumele din ciorbă. Acestea pot fi pasate și adăugate din nou în ciorbă (dar va fi mai degrabă o ciorbă cu consistența unei supe cremă) sau, dacă vrei să iasă ciorba limpede, le poți folosi pentru altceva, cum ar fi salata de boeuf. Sau poți folosi în ciorbă doar morcovul fiert tăiat ulterior rondele ori dat pe răzătoare, pentru mai multă culoare în farfurie.

Potrivește ciorba de sare și piper. Într-un castron, bate ouăle cu puțină sare și adaugă usturoiul dat prin presă și smântâna. Adaugă un polonic de ciorbă fierbinte, amestecă, apoi repetă figura încă de 2 ori.

Toarnă acest amestec usturoiat în ciorbă, plus oțetul. Mai lasă pe foc încă 5 minute, apoi trage deoparte oala și adaugă pătrunjelul proaspăt tocat mărunt.

Dacă ți se pare că nu e destul de acrișoară ciorba, mai poți adăuga o lingură de oțet când o servești la masă. Și neapărat alătură-i un ardei iute roșu sau verde, proaspăt sau în oțet, plus o felie de pâine făcută în casă. Poftă bună!

Ciorbă de burtă - rețetă tradițională românească
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân