Ciorbă de burtă – rețetă tradițională românească

30.12.2021
Ciorbă de burtă - rețetă tradițională românească
Sursa foto: Shutterstock

La români e deja tradiție ca pe masa de Revelion să se regăsească faimoasa ciorbă de burtă, cremoasă și usturoiată. Din păcate, multă lume ocolește burta de vită, probabil din cauza amintirilor nu tocmai plăcute de acum câteva zeci de ani, când acest ingredient nu se găsea gata curățat și venea „la pachet” cu un miros greu de suportat. Astăzi însă găsim în supermarketuri burtă de vită gata curățată, spălată, prefiartă, ba chiar gata tăiată fideluță, numai bună de pus în ciorbă.

Nu e deloc complicat să faci ciorbă de burtă, dar trebuie să respecți câteva reguli pentru a obține un preparat gustos și aspectuos. Dacă, totuși, nu agreezi acest preparat, poți încerca ciorba rădăuțeană de pui cu usturoi și smântână sau ciorba falsă de burtă cu pleurotus.

Rețetă tradițională de ciorbă de burtă

Ingrediente:

  • 1 kilogram burtă de vită curățată, prefiartă, tăiată fideluță
  • 2-3 oase de vită
  • 2,5 litri de apă
  • 2 morcovi
  • 1 bucată de țelină potrivită
  • 1 ceapă albă
  • 1 păstârnac
  • 3 ouă
  • 450 ml smântână de gătit 20% grăsime
  • 80 ml oțet
  • 1 căpățână de usturoi
  • Sare și piper, după gust
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

Spală bine oasele de vită în apă rece, apoi pune-le într-o oală cu apă. Lasă-le să fiarbă la foc mic aproximativ o oră. Când se formează spumă la suprafață, adun-o cu o spumieră, ca să fie limpede ciorba. 

Adaugă apoi burta și legumele curățate (lăsate întregi). Dacă mai e nevoie de lichid, mai poți adăuga puțină apă caldă.

Lasă totul la fiert încă o oră, apoi scoate legumele din ciorbă. Acestea pot fi pasate și adăugate din nou în ciorbă (dar va fi mai degrabă o ciorbă cu consistența unei supe cremă) sau, dacă vrei să iasă ciorba limpede, le poți folosi pentru altceva, cum ar fi salata de boeuf. Sau poți folosi în ciorbă doar morcovul fiert tăiat ulterior rondele ori dat pe răzătoare, pentru mai multă culoare în farfurie.

Potrivește ciorba de sare și piper. Într-un castron, bate ouăle cu puțină sare și adaugă usturoiul dat prin presă și smântâna. Adaugă un polonic de ciorbă fierbinte, amestecă, apoi repetă figura încă de 2 ori.

Toarnă acest amestec usturoiat în ciorbă, plus oțetul. Mai lasă pe foc încă 5 minute, apoi trage deoparte oala și adaugă pătrunjelul proaspăt tocat mărunt.

Dacă ți se pare că nu e destul de acrișoară ciorba, mai poți adăuga o lingură de oțet când o servești la masă. Și neapărat alătură-i un ardei iute roșu sau verde, proaspăt sau în oțet, plus o felie de pâine făcută în casă. Poftă bună!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Teodora Bahnă, psiholog: cum ne dăm seama că suferim de stres cronic