Salata de pătrunjel, sățioasă și foarte sănătoasă! Ce beneficii are

15.05.2021 | Paula Rotaru
Salata de pătrunjel, sățioasă și foarte sănătoasă! Ce beneficii are
Sursa foto: Shutterstock

Salata de pătrunjel este o opțiune sănătoasă în sezonul cald, când încercăm să slăbim. Să vedem cum se prepară pentru a obţine o masă săţioasă. Aflăm și ce beneficii are această delicioasă salată de pătrunjel!

Zero calorii şi conţinut crescut în substanţe nutrtitive – iată ce oferă pătrunjelul! Recomandarea este să nu-l folosiţi doar la mâncăruri gătite.

Salata de pătrunjel sau tabouleh – cum o prepari?

Ingrediente:

  • 2 linguri de bulgur
  • o legătură mare de pătrunjel
  • 4 fire de ceapă verde
  • 3 lingurițe ulei de măsline
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • o linguriță de sare
  • 2 roșii
  • 2 cești de apă rece
  • câteva frunze de mentă
  • piper negru, după gust

Mod de preparare:

Bulgurul se clătește în apa rece, apoi se lasă 30 de minute la înmuiat în apă sărată. Apoi se scurge și se amestecă cu ceapa tocată.

Roșiile se curăță de pieliță și se taie cubulețe, se amestecă cu pătrunjelul și frunzele de mentă tăiate mărunt.

Se adaugă uleiul de măsline și sucul de lămâie, sarea și piperul. Amestecul astfel obținut se răstoarnă peste bulgur și se ține la frigider 30 de minute înainte de servire.

Ce beneficii are salata de pătrunjel?

Salata de pătrunjel conţine acid folic din belşug, adică un nutrient important în prevenţia cancerelor. Are şi multă vitamină C, pe care organismul nu poate s-o producă şi nici s-o depoziteze. Vorbim despre pătrunjel, vedeta verdeţurilor.

Orientativ în privinţa conţinutului de vitamina C, pătrunjelul conţine cam de 4 ori mai multă vitamină C decât portocalele şi conţine mai mult fier decât spanacul, spune dr. Andreea Dragomirescu, nutriţionist.

Clorofila este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali care generează viaţă în interiorul celulelor plantelor. Odată ajunsă în interiorul organismului uman, aceasta generează acelaşi lucru.

Fierul non-hemic din pătrunjel se poate absorbi corect dacă îl combinaţi cu puţină zeamă de lămâie. De altfel, uleiul presat la rece şi lămâia nu trebuie să lipsească din nicio salată. Substanţa grasă vine cu alte beneficii.

Uleiul adăugat în salate facilitează absorbţia vitaminelor liposolubile care se găsesc în legumele şi verdeţurile puse acolo, spune medicul.

Şi nu rataţi nici sucurile făcute în blender, în care puteţi adăuga pătrunjel din belşug. „Obţinem un suc care apoi se diluează cu puţină apă şi poate fi consumat zilnic. Se poate face macerat, lăsat în apă la temperatura camerei o noapte, apoi se strecoară şi se bea apa”, adaugă dr. Andreea Dragomirescu.

 

Pătrunjelul se poate pune în orice mâncare gătită, la finalul preparării, ca să nu îi distrugeţi vitaminele.

Dacă vă doriţi o masă consistentă, combinaţi frunzele cu puţin cuşcuş, lămâie, ulei, dar şi cu usturoi pisat. După un astfel de festin, senzaţia de saţietate este garantată. În locul preparatului din grâu, puteţi folosi boabe de porumb dulce.