Regim alimentar pentru ficat gras și mărit: alimente permise, interzise, remedii naturiste

Regim alimentar pentru ficat gras – elimină toxinele și grăsimea cu o alimentație corectă. Remedii naturiste pentru ficat gras.

Steatoza hepatică (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Această patologie apare atunci când celulele hepatice, numite hepatocite, se încarcă cu grăsime. Steatoza hepatică este strâns legată de sindromul metabolic, care poate include obezitatea, în special cu acumulare de grăsime în zona abdominală, capacitate redusă de a folosi hormonul numit insulină, nivel crescut al trigliceridelor în sânge, hipertensiune arterială etc.

Steatoza hepatică se împarte în 2 categorii: steatoză hepatică non-alcoolică (afectează până la 35% din populație și mărește riscul de fibroză hepatică, de ciroză, precum și de diabet zaharat sau de afecțiuni cardiovasculare) și steatoză hepatică alcoolică (apare în urma unui consum exagerat de alcool).

Adoptarea unui stil de viață sănătos este principala modalitate de gestionare a simptomelor ficatului gras. Se recomandă ca pacientul să aibă o greutate sănătoasă, cu un indice de masă corporală între 18,5 și 24,5.

Regim alimentar pentru ficat gras. Alimente indicate în steatoza hepatică

În prima etapă este indicat un regim alimentar special pentru eliminarea toxinelor din ficat, care cuprinde alimente de origine vegetală, cum ar fi:

  • legume verzi
  • leguminoase (linte, mazăre, soia)
  • fructe bogate în antioxidanți (mure, cătină, afine, zmeură)
  • cereale integrale (ovăz, secară, grâu)

A doua etapă este cea în care ne schimbăm în totalitate stilul de viață. Ceea ce însemnă că, pe lângă alimentație (care trebuie să fie una curată), ne vom odihni bine, vom dormi cel puțin 8 ore pe noapte, vom face activitate fizică în fiecare zi.

Un factor foarte important va fi eliminarea stresului, prin diferite tehnici de respirație, psihoterapie sau meditație.

Regim alimentar pentru ficat gras. Alimente de evitat în steatoza hepatică

1. Alcoolul – este cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire a ficatului.

Pe lângă afectarea hepatică, alcoolul are numeroase efecte negative asupra organismului cum ar fi:

  • slăbește sistemul imunitar
  • crește riscul de a dezvolta anumite cancere, printre care cancerul de colon, hepatic, esofagian și bucal
  • afectează procesele implicate în digestie, ceea ce conduce la malnutriție și pierdere în greutate

2. Alimentele prăjite – sunt foarte dăunătoare pentru ficat și colon deoarece, prin procesul de prăjire, alimentele se oxidează și se degradează. În plus se formează acroleina, o substanță cancerigenă, periculoasă pentru sănătatea întregului organism.

În cazul steatozei hepatice se recomandă ca alimentele să fie pregătite la aburi, grătar, fierte sau la cuptor. E mai bine să dai gust mâncării cu ajutorul condimentelor și ierburilor aromatice decât prin prăjire.

3. Sucurile carbogazoase și dulciurile – sunt bogate în zahăr, iar acesta se poate transforma foarte ușor în grăsime hepatică.

De asemenea, conțin calorii goale, care nu hrănesc organismul, fiind bogate în coloranți, conservanți și E-uri foarte nocive pentru ficat.

4. Mezelurile și grăsimile trans – acestea conțin o cantitate mare de grăsimi nesănătoase, au o concentrație mare de sare, îngreunează funcțiile ficatului, favorizează retenția de apă în țesuturi, fiind eliminată mult mai greu din organismul pacienților cu afecțiuni hepatice.

Remedii naturiste pentru steatoza hepatică

  1. Rostopasca (Chelidonium majus) – ajută la scăderea colesterolului, are efect hepatoprotector, diuretic, ajută la detoxifierea ficatului și stimulează secreția biliară.
  2. Armurariul (Silybum marianum) – este unul dintre cele mai puternice remedii naturiste împotriva ficatului gras. Efectul benefic este dat de silimarină, substanță care regenerează celulele ficatului. De asemenea, are multe proprietăți antioxidante.
  3. Anghinarea (Cynara cardunculus) – conține acizi cafeilchinici care au efecte puternice de regenerare a ficatului, ajută în prevenția epuizării antioxidantului glutation, unui dintre cei mai importanți nutrienți pentru detoxifierea ficatului.

În concluzie, tratamentul steatozei hepatice se bazează pe modificarea stilului de viață, scăderea în greutate prin diminuarea grăsimii viscerale, iar în cazuri atent selecționate, terapie farmacologică.

Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân