Nu mânca niciodată aceste alimente seara! Cum te afectează

Dacă vrei să eviţi arsurile la stomac şi să îţi menţii greutatea, nu mânca niciodată aceste alimente seara, la cină!
15.01.2022
Nu mânca niciodată aceste alimente seara! Cum te afectează

Cu siguranţă ştii că anumite alimente trebuie evitate seara pentru a nu te îngrăşa. Dar ştiai că unele dintre ele sunt contraindicate şi pentru că au efecte negative asupra sănătăţii tale? Alimentele picante, pline de grăsimi şi zahăr pot cauza arsuri la stomac, afectându-ţi astfel calitatea somnului.

Află ce alimente nu trebuie să mănânci niciodată la cină!

Cartofi, paste, orez

Astfel de alimente sunt bogate în amidon, care duc la o creştere semnificativă a glicemiei. Cartofii, pastele, orezul, amidonoasele în general, trebuie evitate la cină, deoarece favorizează depunerea grăsimilor. În schimb, recomandăm consumul de alimente cu proteine de calitate şi legumele”, spun specialiştii în nutriţie.

Ardei iute, piper şi alimente picante în general

Mâncărurile foarte condimentate consumate la ceas de seară te pot pricopsi cu arsuri la stomac, mai ales dacă după masă obişnuieşti să stai întins pe pat.

„Aceste alimente picante favorizează secreţia excesivă de acid gastric şi te poţi confrunta inclusiv cu reflux gastroesofagian, care se manifestă prin senzaţie de arsură pe gât, gust acru în gură sau tuse”, spune medicul dietetician Karen Berg.

Ciocolată, sucuri, cereale

Alimentele şi băuturile care conţine carbohidraţi simpli sunt contraindicate la masa de seară, deoarece au un indice glicemic crescut şi aceste zaharuri se transformă în grăsime, care se depune în ţesuturi.

Prăjiturile, biscuiţii, sucurile acidulate sau chiar şi cele naturale de fructe, cerealele îndulcite, toate acestea sunt surse de carbohidraţi simpli care trebuie evitate dacă vrei să dai jos câteva kilograme sau să îţi menţii greutatea corporală.

Pizza, hamburger, carne grasă

Alimentele grase de tip fast-food şi cele care conţin multe grăsimi (carne de porc, tocături, prăjeli, mezeluri etc.) trebuie evitate cu orice preţ seara, deoarece sunt foarte greu de digerat şi pot favoriza apariţia tulburărilor gastrointestinale, precum crampe, constipaţie, balonare.

De asemenea, astfel de alimente consumate la cină îngreunează digestia şi perturbă calitatea somnului.

Băuturi alcoolice

Multe persoane cred că un pahar cu vin roşu consumat seara, după cină, este un obicei sănătos pentru inimă, dar adevărul este că alcoolul poate stimula pofta de mâncare, în special cea de carbohidraţi. Prin urmare, vei simţi rapid nevoia să mai mănânci ceva, iar asta nu are cum să facă bine siluetei tale .

De asemenea, consumul de alcool la ore târzii poate declanşa producţia de cortizol, hormon al stresului care favorizează crizele de anxietate, atacurile de panică şi insomnia.

Prin urmare, chiar dacă, aparent, alcoolul te ajută să adormi mai uşor, somnul tău va fi întrerupt pe parcursul nopţii, iar asta are impact şi asupra stării tale emoţionale, nu doar asupra sănătăţii fizice.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești