Excesul de sare in alimentatie

Sarea crestea presiunea sanguina si favorizeaza hipertensiunea - unul din principalii factori de risc cardiovasculari.
01.06.2009
Excesul de sare in alimentatie
Excesul de sare in alimentatie

Consumul excesiv de sare,
zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii. Asta auzim toata ziua la
televizor. Insa cati dintre noi chiar respecta acest avertisment?
Prea putini am putea zice, uitandu-ne la statistici. Cei mai multi,
in necunostinta de cauza, le consuma in supradoze! Iar efectele nu
sunt de neglijat. Haideti sa vedem ce ar trebui sa stim despre
excesul de sare!

Consumam in medie 8,5 grame de sare pe zi, asta in conditiile in
care nevoile noastre nu depasesc 1-2 grame. Aproape 23% dintre
barbati si 5% dintre femei depasesc si pragul de 12 grame pe zi!
Cum s-a ajuns aici?

Cu „ajutorul” alimentelor industrializate. Acestea contin mari
cantitati de sare in mai toate alimentele, chiar si in cele
dulci: carne, supe, branzeturi, toate bucatele preparate, pizza,
sosuri, paine, biscuiti, prajituri. Motivul?

In primul rand, pentru conservarea si amplificarea gustului
alimentelor (cum e pentru branzeturi, de exemplu). Adaugand sare,
aromele fie devin mai intense, fie sunt mascate, la un pret foarte
convenabil.

Pentru carne, ea este folosita in scopul retentiei de apa,
crescandu-i astfel greutatea. Nu in ultimul rand, sarea accentueaza senzatia de
foame si de sete, ceea ce duce la cresterea consumului de alimente
sau bauturi industrializate.

Care sunt consecintele excesului de sare asupra
sanatatii?

Sarea crestea presiunea sanguina si favorizeaza hipertensiunea –
unul din principalii factori de risc cardiovasculari. Astfel,
excesul de sare se face responsabil anual de 75.000 de accidente
cardiovasculare, dintre care 25.000 de decese. Totodata, ea este
implicata si in aparitia cancerului de stomac,
osteoporoza, cataracta, piatra la rinichi si diabet.

Cum sa ne reducem consumul de sare?

Pana ce industria va tine cont si de sanatatea noastra, am face
bine sa luam singuri niste masuri in acest
scop:

– Sa limitam consumul de produse industriale (mai ales mezeluri) si
sa consumam alimente naturale, preparate la domiciliu.
– Sa nu mai tinem sarea pe masa in timp ce mancam. Acest lucru ne
influenteaza comportamentul fara sa ne dam macar seama.
– Sa nu saram mancarea fara a o gusta inainte. Poate suna un pic
absurd, dar foarte multa lume scapa ceva mai multa sare in mancare
tocmai pentru ca nu o gusta inainte!

Citeste si Ce trebuie sa stii despre deficienta de
sodiu

Mihaela Bilic – Ce avem voie sa
mancam


Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Gusta din binefacerile capsunilor
Gusta din binefacerile capsunilor
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul