Dieta care scade colesterolul, te ajută să slăbești sănătos și să te menții. Ce alimente trebuie excluse, câte calorii ai voie să consumi zilnic

  • Publicat:
Dieta care scade colesterolul, te ajută să slăbești sănătos și să te menții. Ce alimente trebuie excluse, câte calorii ai voie să consumi zilnic
Este bine să pierzi kilograme rapid? Află ce se întâmplă în corpul tău Sursa foto: Shutterstock

Dacă analizele arată că ai probleme cu colesterolul și cifrele afișate de cântar nu prea sunt cele optime, mizează pe dieta TLC. Aceasta a fost inventată de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate, în parteneriat cu Asociaţia Americană a Inimii şi o echipă de medici din cadrul programului educaţional privind ţinerea sub control a nivelului colesterolului.

Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes – dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă) are drept scop în primul rând rezolvarea problemelor privind colesterolul, dar și eliminarea excesului ponderal într-un mod sănătos. Potrivit specialiștilor, în primele 2 luni de dietă ar trebui ca nivelul colesterolului să scadă cu cel puțin zece procente, dacă respecți ca la carte principiile alimentare.

Află ce alimente și câte calorii ai voie să consumi zilnic, câte kilograme poți da jos și câte procente de colesterol vor dispărea cu ajutorul dietei TLC.

Cum te ajută dieta TLC să scazi colesterolul

Principiul de bază al acestei diete constă în reducerea drastică a grăsimilor saturate. Acestea se găsesc în alimente precum carne grasă, produse lactate cu conţinut mare de grăsime şi prăjeli care cresc colesterolul şi riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

De asemenea, trebuie consumate cât mai multe fibre, care au capacitatea de a reduce în mod natural nivelul de colesterol din sânge.

Scopul acestei diete este de a elimina excesul ponderal într-un mod cât mai sănătos, fără restricţii drastice, astfel încât regimul alimentar să poată fi urmat fără probleme, deci să devină un stil de viaţă. De asemenea, se urmăreşte reducerea nivelului colesterolului cu 8-10% în şase săptămâni.

Câte calorii sunt permise zilnic

Dacă trebuie să slăbeşti, consumă 1.200 de calorii/zi (femei) sau 1.600 de calorii/zi (bărbaţi).

Dacă nu e cazul să slăbeşti, dar trebuie să reduci colesterolul, setează-ţi ca obiectiv consumul a 1.800 de calorii/zi (femei) sau 2.500 de calorii/zi (bărbaţi).

În ambele situaţii, trebuie să limitezi consumul de grăsimi la sub 7% din totalul caloriilor zilnice şi pe cel de colesterol la sub 200 de miligrame/zi.

Dacă, după 6 săptămâni de regim, analizele nu indică o scădere cu 8-10% a nivelului de colesterol LDL, introdu în alimentaţie mai multe fibre vegetale.

Câte kilograme poţi slăbi

În general, dietele low-fat sunt eficiente dacă vrei să slăbeşti, iar dieta TLC este una dintre acestea. Potrivit specialiștilor, dacă urmezi acest regim timp de 6 luni poți scăpa de aproape 10 kilograme fără să te înfometezi. În plus, nivelul colesterolului va scădea și sănătatea ta va avea de câștigat.

Aşadar, dacă scopul tău nu este să slăbeşti rapid şi mult (şi nici nu îţi recomandăm asta, pentru că apoi te vei confrunta cu exces de piele), dieta TLC poate fi pe gustul tău.

Ai voie să consumi carne de pui fără pieliţă, curcan, vită slabă, lactate degresate, ouă, peşte, fructe, legume şi cereale integrale, dar totul în limitele calorice impuse. 

Metodele de gătire sunt la fel de importante precum alimentele pe care le consumi. Sunt de preferat alimentele preparate la aburi, fierte, coapte, la grătar sau poşate.

Cât priveşte consumul de alcool, ar trebui să îl limitezi la un pahar, în cazul femeilor, sau două pahare, în cazul bărbaţilor. Consumul excesiv de alcool duce la creşterea trigliceridelor, grăsimi asociate cu apariţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Dacă te poți abține de tot, și mai bine. Lucru valabil și în cazul sucurilor îndulcite!

Pe lângă regimul alimentar, este important să faci zilnic cel puţin 30 de minute de mişcare (mers pe jos, alergare, înot, ciclism, volei, antrenament la sală etc.). Exerciţiile fizice reduc semnificativ riscul de boli de inimă şi diabet, îţi modelează frumos corpul şi cresc nivelul de energie.

Dieta TLC poate fi urmată de oricine, inclusiv de copiii cu probleme de greutate, pentru că nu exclude categorii de alimente care conţin nutrienţi esenţiali.

Dacă decizi să urmezi această dietă, nu ai nimic de pierdut, în afara kilogramelor de pe cântar şi a colesterolului. Ţine cont că nu este o dietă drastică, deci excesul ponderal nu dispare peste noapte, dar sănătatea ta va avea numai de câştigat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”