De ce este bine să consumăm peşte. Iată ce beneficii aduce organismului tău

Descoperă ce beneficii are consumul de peşte asupra sănătăţii tale!
De ce este bine să consumăm peşte. Iată ce beneficii aduce organismului tău

Despre peşte, numai de bine! Dar cu două condiţii: să fie ales un sortiment cât mai sănătos şi să fie gătit la grătar, cuptor sau la abur, niciodată prăjit în ulei! Peştele este cel mai sănătos tip de carne, fiind bogat în proteine de calitate, vitamine şi acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru menţinerea sănătăţii creierului, dar nu numai. Specialiştii recomandă să mâncăm 1-2 porţii de peşte pe săptămână pentru a beneficia de efectele sale pozitive.


Dar nu te gândi că aceste porţii înseamnă doar peşte fript. La fel de bine poţi consuma conserve de peşte, ton sau alte preparate pe bază de peşte, la fel de sănătoase.

Somonul, macroul, păstrăvul, sardinele, scrumbia de Dunăre sunt doar câteva dintre sortimentele sănătoase de peşte pe care ar trebui să le incluzi mai des în regimul alimentar.

Sub nicio formă nu te lăsa tentată de pangasius, un peşte ieftin şi fără oase care, din păcate, este plin de chimicale.

Descoperă mai jos câteva beneficii ale consumului de peşte asupra sănătăţii tale!

Peştele, bun pentru sănătatea creierului

Peşte este o sursă excelentă de acizi graşi Omega 3, iod, proteine, vitamine şi minerale preţioase, toate acestea contribuind la menţinerea sănătăţii creierului.

De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că un consum frecvent de peşte este asociat cu un risc mai redus de apariţie a bolii Alzheimer sau Parkinson.

Poate reduce riscul de AVC şi boli de inimă

Tot acizii graşi Omega 3 sunt cei responsabili de acest efect benefic. Un studiu de amploare realizat pe 40.000 de persoane a arătat că un consum frecvent de peşte reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral şi infarct, două dintre cele mai frecvent cauze ale decesului prematur la nivel mondial.

Peştele, benefic pentru buna dezvoltare a copiilor

Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, încă din stadiu embrionar. Din acest motiv, gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să consume săptămânal 1-2 porţii de peşte.

Trebuie evitate însă sortimentele de peşte cu conţinut ridicat de mercur, precum şi fructele de mare sau peştele crud, care pot conţine bacterii periculoase, deoarece fătul poate avea de suferit la nivel cerebral.

Peştele, bogat în vitamina D

Peste 40% din populaţia lumii suferă de carenţă de vitamina D, iar o posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte.

Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte cu cel mai ridicat procent de vitamina D, o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase, arată un studiu publicat în Jurnalul Nutrition.

Poate preveni crizele de astm la copii

Astmul este o afecţiune din ce în ce mai des diagnosticată în zilele noastre, iar copiii sunt cu precădere afectaţi, ca urmare a igienizării excesive a locuinţei, precum şi a folosirii spray-urilor parfumante.

Pentru a reduce riscul de astm sau pentru a preveni agravarea simptomelor acestei afecţiuni, se recomandă evitarea folosirii produselor de curăţenie pe bază de substanţe chimice puternice, a parfumurilor, dar şi o dietă bogată în peşte. Un studiu a arătat că un consum regulat de peşte poate reduce cu până la 25% riscul de astm la copii.

Ar putea ameliora simptomele depresiei

Tristeţea, lipsa de energie şi de interes pentru socializare, toate acestea sunt semne ale depresiei, boala acestui secol. Chiar dacă bolile de inimă şi obezitatea conduc în topul celor mai frecvente afecţiuni la nivel global, despre depresie se vorbeşte prea puţin şi nu se face îndeajuns, deşi este o boală cu un impact major asupra persoanei afectate, dar şi asupra economiei mondiale. În lupta cu această afecţiune copleşitoare, nu doar medicamentele au efect, ci şi alimentaţia.

Mai multe cercetări au demonstrat că un consum frecvent de peşte este asociat cu o creştere a nivelului de energie, cu îmbunătăţirea stării emoţionale, precum şi cu o potenţare a efectelor medicamentelor specifice.

Menţine sănătatea ochilor

Una dintre cauzele principale ale orbirii este degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV). Consumul de peşte ar putea reduce însă riscul de a ajunge în această situaţie la bătrâneţe, ca urmare a aportului de acizi graşi Omega 3.

Un studiu a arătat că riscul dezvoltării DMLV scade cu până la jumătate în cazul celor care obişnuiesc să mănânce săptămânal două porţii de peşte.

Ar putea reduce riscul de apariţie a diabetului

Diabetul este o boală autoimună care ar putea fi prevenită şi printr-un regim alimentar corect: fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi, desigur, carne de calitate, între care şi cea de peşte. Acizii graşi din peşte, a arătat un studiu, ar putea îmbunătăţi metabolismul glucozei, scăzând astfel rezistenţa la insulină. 

De asemenea, consumul de peşte ar putea reduce şi riscul instalării altor boli autoimune, precum artrita sau scleroza multiplă, însă mai sunt necesare cercetări pentru a stabili cu certitudine acest fapt.

Poate îmbunătăţi calitatea somnului

Tulburările de somn sunt o problemă cu care se confruntă milioane de persoane, iar stresul şi privitul la televizor sau în ecranul telefonului sunt doar două dintre cauze. Alimentaţia dezechilibrată poate fi, de asemenea, un factor implicat în apariţia insomniei.

Un studiu realizat pe 95 de persoane a arătat însă că 3 porţii de somon consumate săptămânal ar putea contribui la ameliorarea tulburărilor de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D conţinut de acest tip de peşte.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici