Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci dulciuri pe stomacul gol dimineața

  • Publicat:

Ai obiceiul să mănânci dulciuri pe stomacul gol, la primele ore ale zilei? E foarte posibil să te confrunți pe parcursul zilei cu dureri de stomac și stări de nervozitate, dar nu numai.

Dulciurile bogate în zahăr rafinat, sucroză, fructoză și alte tipuri de îndulcitori pot avea un efect negativ asupra glicemiei. De asemenea, poate avea de suferit și buna dispoziție sau inima.

Află în acest articol de ce nu este bine să mănânci dulciuri pe stomacul gol.

Dacă mănânci dulciuri pe stomacul gol, riști să ai oscilații ale glicemiei

Hiperglicemie

Dulciurile sunt foarte calorice din cauza conținutului mare de zahăr, care este rapid absorbit în sânge, mai ales dimineața.

Dacă mănânci dulciuri pe stomacul gol, glicemia va urca periculos de mult. Mai departe, asta va duce la stări neplăcute.

De exemplu, hiperglicemia este asociată cu simptome precum: deshidratare, slăbiciune musculară, vedere în ceață, senzație de greață și dureri de stomac.

Hipoglicemie

După ce nivelul glicemiei crește spectaculos în urma consumului de dulciuri pe stomacul gol, la fel de brusc va și scădea. Acest fenomen poartă numele de hipoglicemie și duce de asemenea la simptome deranjante.

Printre acestea se numără: transpirații reci, nervozitate, anxietate, somnolență, foame intensă, puls rapid, paloare.

Dulciurile consumate pe stomacul gol cresc tensiunea și tulbură dispoziția

Hipertensiune

Dulciurile mâncate pe stomacul gol pot duce la creșterea tensiunii arteriale, ca urmare a hiperglicemiei. Studiile arată că dulciurile și băuturile răcoritoare îndulcite consumate dimineața, pe stomacul gol, sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune.

Totodată, s-a constatat că zahărul în exces consumat la primele ore ale zilei are legătură și cu nivelul crescut de acid uric din sânge. În exces, această substanță crește riscul de gută, pietre la rinichi și chiar insuficiență renală.

Depresie

Consumul de dulciuri, mai ales dimineața, poate crește riscul de depresie și tulburări de dispoziție. Cercetările sugerează că depresia ar putea avea legătură și cu excesul de zahăr din alimentație.

Deși nu se cunoaște cu precizie mecanismul, este posibil ca dezechilibrele chimice de la nivelul creierului să fie influențate de consumul de zahăr.

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”