Sfaturi pentru persoanele cu depresie de la psihologul Nora Neghină

Psihologul Nora Neghină a oferit informații despre depresie, una dintre cele mai grave boli care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.
  • Publicat:
  • Actualizat:

În cadrul emisiunii CSID.RO Live din 25 martie, unul dintre subiectele abordate s-a referit la depresie și la soluțiile pe care le au la îndemână persoanele cu depresie pentru a face față bolii. Unul dintre invitați a fost Nora Neghină, psiholog și psihoterapeut. Psihologul a oferit informații despre depresie și abordarea sa terapeutică, boală care afectează la ora actuală sute de milioane de oameni.

„Vorbim despre consiiliere pe de o parte și de terapie pe de altă parte. Consilierea este mai degrabă pentru persoanele care nu întrunesc pragurile clinice ale bolii. Terapia este pentru persoanele la care se poate pune un diagnostic clinic clar. Atât în privința consilierii cât și a terapiei, evaluăm în primă fază pacientul, vedem care sunt dificultățile cu care se confruntă persoana cu care lucrăm. De asemenea, sunt aspecte secundare în depresie: lipsa plăcerii, starea proponderent proastă, tristețe marcantă. Acestea sunt criterii principale în cazul depresiei. De asemenea, persoanele cu depresie se pot confrunta cu insomnie sau hipersomnie (există persoane care dorm foarte mult).

Una dintre intervenții este pe zona de reglare a somnului. Este foarte important să reglăm somnul, dar și alimentația pentru că sunt foarte corelate. Scopul este să putem ajuta pacienții să funcționeze cât de cât bine din punct de vedere cognitiv. Aceasta pentru că în depresie, o parte importantă este că lucrăm cu mintea.

Noi îl învățăm pe pacient cu să facă față gândurilor de deznădejde. Există trei aspecte, triada cognitivă negativă: gândurile negative despre sine, gândurile despre ceilalți, că nu pot să ne ajute, și sunt gândurile despre viitor și că nimic nu mai are sens. În terapie, lucrăm și asupra altui aspect, al activării comportamentale” ne-a declarat Nora Neghină în emisiunea live.

Mai multe informații despre gestionarea depresiei puteți afla din materialul video cu psihologul Nora Neghină!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Nora Neghină - Psiholog
Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel. Este într-o permanentă căutare a sinelui, psihoterapia fiind a doua ei carieră, după ce timp de 15 ani a activat ca avocat. Călătoria ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult