Cafeaua care poate face rău ficatului. Multe femei o consumă crezând că ajută la slăbit

  • Publicat:
Cafeaua care poate face rău ficatului. Multe femei o consumă crezând că ajută la slăbit
Sursa foto: Shutterstock

Cafea cu ganoderma – o fi bună de ceva, ajută la slăbit? Studiile privind beneficiile cafelei cu ganoderma sunt încă în plină desfășurare, așa că posibilele efecte pozitive ale acestei licori nu sunt 100% dovedite.

Până când știința va lămuri aceste aspecte, să vedem care sunt presupusele beneficii ale cafelei cu ganoderma, dar și posibilele reacții adverse.

Cafeaua cu ganoderma: beneficii demonstrate sau invalidate prin studii științifice

Ganoderma lucidum este o ciupercă medicinală cunoscută și sub numele de reishi despre care unii homeopați susțin că ar avea următoarele beneficii:

  • întărește sistemul imunitar
  • combate oboseala
  • îmbunătățește memoria și nivelul de energie
  • reduce valorile colesterolului LDL din sânge și inflamațiile din corp
  • reglează tensiunea arterială
  • încetinește procesul de îmbătrânire celulară
  • stimulează circulația sângelui
  • ameliorează stările de nervozitate

Să luăm pe rând aceste presupuse beneficii și să vedem care sunt concluziile studiilor preliminare realizate până în prezent.

De exemplu, un studiu din 2016 a arătat că ganoderma poate fi folosită în asociere cu tratamentul alopat în cazul pacienților oncologici, pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea răspunsului imun.

Cu toate acestea, autorii cercetării au concluzionat că ganoderma nu trebuie luată exclusiv sau ignorând tratamentul clasic, deoarece efectele nu au fost suficient studiate și există riscul ca afecțiunea să se agraveze în absența unei conduite terapeutice adecvate.

O altă cercetare publicată în revista Cochrane în 2015 a relevat că ganoderma nu are niciun efect benefic în ceea ce privește prevenția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.

În schimb, mai multe studii din 2018 au confirmat efectul benefic al ciupercii-minune (în teste de laborator, pe cobai, ce-i drept) asupra sistemului muscular.

Aceste cercetări arată că ganoderma poate ajuta la creșterea nivelului de energie, combate starea de oboseală și îmbunătățește capacitatea de efort, dar concluzionează că sunt necesare studii suplimentare și de amploare pentru a confirma fără echivoc aceste beneficii.

Cât despre beneficiile cafelei cu ganoderma asupra siluetei… studiile sunt inexistente. Poate singurul efect benefic dovedit este cel al cafelei, care poate într-adevăr să stimuleze metabolismul.

Cafea cu ganoderma: posibile reacții adverse

Aceleași studii menționate mai sus atrag atenția că ganoderma poate avea și reacții adverse, cum ar fi: amețeală, indigestie, iritații ale pielii. În combinație cu cafeaua, se poate ajunge la stări de agitație extremă, palpitații, insomnie și agravarea stărilor anxioase.

O atenționare specială este adresată persoanelor care iau medicamente pentru tensiune, anticoagulante sau urmează tratament chimioterapeutic. De asemenea, consumul de cafea cu ganoderma în concentrații ridicate ar putea duce și la apariția sau agravarea bolilor de ficat, după cum se arată în acest studiu.

Medicii avertizează că miraculoasa cafea cu ganoderma poate inhiba sau exacerba efectele anumitor medicamente, așadar se recomandă un consult medical înainte de a consuma această băutură.

Cafea cu ganoderma: beneficii și posibile reacții adverse
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân