Brânza cu roșii îngrașă? Mihaela Bilic ne spune câte grame de brânză ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm

03.07.2022
Brânza cu roșii îngrașă? Mihaela Bilic ne spune câte grame de brânză ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm
Sursa foto: Shutterstock

Brânza cu roșii reprezintă pentru mulţi dintre noi un adevărat deliciu culinar. Nutriţionistul Mihaela Bilic crede însă că acest răsfăţ al simţurilor „ne ajută” să ne îmbogăţim cu câteva kilograme.

E vremea roşiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios şi de sezon decât roşiile cu brânză… Fără pâine, o să spuneţi, ca să nu ne îngrăşăm. Problema e că nu pâinea îngraşă. Sau nu la fel de tare precum brânza. Şi când spun brânză mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caş şi telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, caşcavaluri, brânză de burduf sau frământată, spune nutriţionistul Mihaela Bilic.

Brânza cu roșii: la ce gramaj să ne limităm?

Deşi conţine la fel de multe proteine precum carnea şi peştele, în brânzeturi avem de trei ori mai multă grăsime.

În plus, o felie de brânză de 100 de grame o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porţia corectă de brânză e de 70 de grame, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conţin trei porţii!

Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul?

Acum asist la o adevărată conspiraţie a producătorilor, parcă şi-au propus cu toţii să ne înveţe ce înseamnă porţia corectă! O felie mare cât palma şi groasă de un deget are doar 200 de grame şi e preţios pusă într-un pachet individual tras în vid. Deja când găseşti pachete de jumătate de kilogram se numeşte desfrâu. Aşa, cu pachetul mic, eşti mai atent, spune dr. Bilic.

Nu de alta, dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame.

Brânza e un răsfăţ, un condiment, un ingredient al mâncării. Şi da, puteţi mânca fără grijă brânză cu roşii, cu condiţia ca roşiile să ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte, puneţi câteva cubuleţe de brânză peste un castron de roşii. Şi atenţie la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!

Recomandare video
Dr. Răzvan Stavri, SANADOR: cum se tratează eventrația sau hernia incizională