Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești la magazinele cu produse naturiste, e 10 lei punga

  • Publicat:
Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Îl găsești la magazinele cu produse naturiste, e 10 lei punga
Sursa foto: Shutterstock @Viktor Kochetkov

Mai mult de o treime din populație are deficit de iod, ceea ce poate fi o explicație pentru numeroasele cazuri de boli de tiroidă, în special la femei. Acest mineral joacă un rol foarte important în producerea hormonilor tiroidieni. Deficitul de iod duce la hipotiroidism, o afecțiune care se manifestă prin oboseală constantă, slăbiciune musculară și creștere în greutate.

Doza zilnică recomandată de iod este de 150 micrograme în cazul adulților, aceasta fiind ușor mai crescută pentru femeile care alăptează și gravide. Deși suntem tentați să credem că sarea este alimentul care conține cea mai mare cantitate de iod, adevărul este cu totul altul. Spre exemplu, știai că și anumite sortimente de pește, ouăle, iaurtul natural, prunele uscate, brânza, fasolea sunt surse la fel de valoroase de iod?

Află mai jos ce alimente trebuie să consumi mai des pentru a preveni carența de iod și afecțiunile asociate.

Cea mai concentrată sursă de iod – algele marine

Un aliment prea puțin cunoscut și consumat, dar foarte bogat în iod, este reprezentat de algele marine, care au foarte puține calorii, dar abundă în substanțe nutritive, mai ales în iod.

Cele mai bune surse de alge bogate în iod sunt kombu kelp, wakame și nori. Acestea pot fi găsite la magazinele naturiste sub formă de pudră, deshidratate, foi sau proaspete, putând fi adăugate în smoothie-uri, supe, consumate ca pastele sau în sushi.

Prețul algelor marine variază în funcție de tip, gramaj, proveniență etc., pornind de la 10 lei și ajungând până la 60 de lei.

Pești și fructe de mare cu conținut ridicat de iod

Alte surse excelente de iod sunt peștele cod (care asigură mai mult de jumătate din DZR într-o singură porție de 100 de grame), tonul și creveții.

Tonul este sărac în calorii, dar bogat în proteine, iod, potasiu, fier, vitamine B și acizi Omega 3, foarte importanți pentru sănătatea inimii.

Creveții și alte fructe de mare absorb ca un burete iodul din apa sărată, așa că sunt excelente surse în acest mineral. În plus, conțin fosfor, seleniu și vitamina B12.

Sarea iodată – cu bune, dar mai ales cu rele

Deși adăugarea iodului în sare a redus semnificativ numărul de cazuri de hipotiroidism de-a lungul timpului, consumul în exces poate avea efecte nocive. Și ne referim aici la sodiul din sare, care este prezent în aproape toate alimentele.

Într-un sfert de linguriță de sare avem aproximativ 70 de micrograme de iod, adică aproape jumătate din doza zilnică recomandată. Problema este că avem tendința să exagerăm cu sarea… Iar asta se vede în numărul mare de hipertensivi la nivel mondial.

Majoritatea dintre noi consumăm mai multă sare decât are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc în hipertensiune, boli cardiovasculare, îngreunarea procesului de vindecare a bolilor, retenţie de apă în organism, care favorizează depunerea kilogramelor, şi împiedicarea absorbţiei de calciu, care afectează sistemul osos şi creşte riscul de osteoporoză.

Din cauza consumului excesiv de sare, ţara noastră se situează pe primele locuri în Europa la numărul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienţi în clinicile de cardiologie.

În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporozăaportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 grame/zi.

Sarea se ascunde în numeroase alimente pe care le consumăm zilnic, fără ca măcar să ne dăm seama.

Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de sare se numără mezelurile, murăturile, conservele, măslinele, carnea afumată, peştele marinat, cerealele, pâinea, ketchupul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chipsurile, alunele, popcornul, supele la plic şi diverse brânzeturi, spune nutriţionistul Flavia Manole.

Cum reduci cantitatea de sare din alimentație

Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea în zilele noastre, ar trebui să ne readaptăm şi să încercăm asezonarea mâncărurilor cu diferite ierburi aromatice, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Folosirea mărarului, pătrunjelului, cimbrului sau busuiocului în stare proaspătă în diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase în ce priveşte gustul şi aroma mâncării. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspătă şi intensă, dar sunt şi o sursă excelentă de antioxidanţi, minerale şi vitamine.

De asemenea, evită să consumi carne şi alimente procesate ambalate şi alege o bucată de carne proaspătă, unde deţii controlul asupra cantităţii de sare. O altă sugestie este prepararea acasă a supelor şi sosurilor din ingrediente proaspete, cu sare după gust.

În plus, consumă cât mai multe fructe şi legume proaspete – banane, pepene galben, kiwi, prune, sfeclă roşie, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopidă – nuci crude, peşte şi fructe de mare. Acestea sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la eliminarea sodiului din corp, asigurându-se astfel o detoxifiere eficientă şi o activitate normală a glandelor suprarenale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”