10 alimente care nu lipsesc din bucătăria nutriţioniştilor

Alimentele pe care le avem în frigider dezvăluie multe despre dieta noastră şi chiar oferă mici detalii despre noi ca persoane. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt alimentele de bază pentru specialiştii în nutriţie, iată o listă a celor 10 alimente pe care nutriţioniştii le au întotdeauna în bucătăria lor!
  • Publicat:
10 alimente care nu lipsesc din bucătăria nutriţioniştilor
Foto: Shutterstock

Alimentele pe care le avem în frigider dezvăluie multe despre dieta noastră şi chiar oferă mici detalii despre noi ca persoane. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt alimentele de bază pentru specialiştii în nutriţie, iată o listă a celor 10 alimente pe care nutriţioniştii le au întotdeauna în bucătăria lor!

1. Ouă

Dacă nu ai întotdeauna în frigider câteva ouă, acum ar fi momentul pentru a schimba situaţia. Nutriţioniştii atrag atenţia că proteinele sunt esenţiale pentru formarea, întreţinerea şi repararea ţesuturilor corpului, inclusiv pielea, organele interne şi muşchii. În plus, proteinele de apărare şi de protecţie alcătuiesc întregul sistem imunitar al organismului — imunoglobulina. Proteinele se găsesc în mai multe alimente, dar ouălele sunt o sursă de proteine complete şi conţin toţi aminoacizii esenţiali. Ouăle fierte ar trebui să fie întotdeauna la îndemână pentru că reprezintă o gustare sănătoasă şi săţioasă.

2. Alimente fermentate

Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorită conţinutului bogat de bacterii probiotice esenţiale pentru echilibrul florei intestinale. Nutriţioniştii spun că întroducerea lor în dieta zilnică are efecte pozitive asupra sănătăţii tale, inclusiv asupra sistemului imunitar. Iaurtul şi chefirul sunt printre cele mai cunoscute exemple, dar se recomandă consumul a cât mai multe alimente fermentate deoarece fiecare dintre ele produce diferite bacterii. Varza murată previne instalarea anemiei, stimulează detoxifierea organismului şi reglează digestia.

3. Alimente în bucătăria nutriționiștilor: Quinoa

Quinoa este un aliment foarte apreciat de nutriţionişti. Este bogată în fibre, conţine proteine de cea mai bună calitate şi foarte mult calciu (mai uşor de asimilat decât cel din lapte!). Datorită faptului că nu conţine gluten, quinoa nu este un aliment cu potenţial alergen. Cel mai simplu mod de a consuma quinoa este acela de a înlocui orezul cu aceasta, în orice reţetă.

4. Somon

Somonul aduce numeroase beneficii sănătăţii, mai ales datorită conţinutului foarte mare de acizi graşi Omega 3. Nutriţioniştii recomandă somonul şi datorită conţinutului de proteine de cea mai bună calitate (proteine bioactive) care protejează articulaţiile şi au un rol important în controlul înflamaţiilor din tractul digestiv. Încercaţi somonul la grătar alături de legume cu frunze verzi şi quinoa.

5. Legume cu frunze verzi

În ceea ce priveşte legumele cu frunze verzi, spanacul şi varza furajeră (kale) reprezintă o sursă bogată de antioxidanţi, vitamina A, fibră şi calciu. Unul dintre cei mai spectaculoşi antioxidanţi din spanac este luteina, o substanţă implicată în mai multe procese, cum ar fi cele de menţinere a tinereţii, de regenerare, anticancerigene, dar şi de protecţie a sănătătii ochilor. În plus, reprezintă o importantă sursă de omega 3, calciu, fier, magneziu şi vitaminele B, C şi E.

6. Lămâi

Efectele pozitive ale lămâiei asupra sănătăţii se datorează mai multor elemente nutritive din compoziţia acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine şi carbohidraţi. Lămâia este un fruct care conţine flavonoide, substanţe cu rol antioxidant şi anticancerigen. Este recomandat consmul de apă cu lămâie care ajuta la curăţarea organismului, eliminând toxinele acumulate în corp.

7. Castravetele

Deşi are un conţinut ridicat de apă, castravetele este bogat în vitamine şi minerale (fosfor, magneziu, calciu, sodiu, zinc, vitamina  B) dar şi carbohidraţi şi grăsimi bune în cantităţi mici. Catravetele conţine şi substanţe astringente care îi conferă proprietătile atât de apreciate în cosmetică.

8. Piept de pui la grătar

Pieptul de pui la grătar este o sursă excelentă de proteine, vitamine şi minerale. În plus, carnea de pui are un conţinut mare de triptofan, aminoacidul care imprimă alimentelor un indice mare de saţietate, având ca efect scăderea poftei de mâncare şi un consum mai mic de alimente.

9. Afine

Afinele se află lista celor mai recomandate alimente datorită beneficiilor pe care le oferă. Afinele sunt unele dintre cele mai importante surse de antixidanti cunoscute şi au un conţinut ridicat de vitamina A. Alături de cerealele de dimineaţă sau chiar într-o salată,  afinele ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează creierul de stres şi reduc colesterolul.

10. Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este foarte bun pentru gătit deoarece compoziţia lui rămâne neschimbată la temperaturi ridicate. În plus, studiile arată că uleiul de cocos are efecte puternice asupra sănatatii creierului şi îmbunătăţeşte imunitatea. Uleiul de nuca de cocos este un ingredient des intalnit in componenta produselor cosmetice datorită efect antibacterial, şi hidratant asupra pielii. Toate astea fără să punem la socoteală mirosul său incredibil!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”