Tu ce știi despre carnea de miel? Beneficii și sfaturi la cumpărături

Cum pregătirile de Paște au intrat pe ultima sută de metri, ne-am gândit să-ți spunem câte ceva despre carnea de miel, laitmotivul acestei sărbători la români.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tu ce știi despre carnea de miel? Beneficii și sfaturi la cumpărături
Sursa foto: Shutterstock

Dacă nu ești vegetariană și poți să consumi cu ușurință carnea de miel fără nicio apăsare la gândul că biata vietate abia deschisese ochii înainte să ia drumul abatorului, îți spunem că aceasta este o alegere bună.

Deși este un sortiment de carne roșie (pe care nu obișnuim să o recomandăm), carnea de miel este sănătoasă datorită conținutului de seleniu. Iar lipsa acestui mineral în organism dublează riscul de astm.

În plus este foarte fragedă, iar 100 de grame de carne de miel conțin: 30,4 proteine, 9,4 grame de grăsime, 215 calorii, 1,2 grame de fier și 95 mg colesterol.

Despre carnea de miel – beneficii pentru sănătate

– este o sursă bogată de proteine: 100 grame de carne asigură 60% din necesarul zilnic pentru un adult.

– datorită conținutului de zinc, sistemul imunitar are numai de câștigat, rănile se vindecă mai repede, stabilizează nivelul zahărului din sânge și menține sănătatea prostatei. O porție de 100 de grame conține 38,3% din necesarul zilnic de zinc.

– mielul conține de asemenea o cantitate importantă de vitamina B12, necesară în formarea celulelor roșii din sânge, în prevenirea anemiei, pentru un sistem nervos sănătos și pentru metabolizarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.

– vitamina B3 sau niacina este un alt element benefic conținut în carnea de miel. Aceasta asigură protecție împotriva demenței și a altor boli cognitive ce vin odată cu vârsta. Niacina este totodată indispensabilă pielii sănătoase și pentru bunafuncționare a tractului gastrointestinal.

– carnea de miel conține mai puține grăsimi săturate (doar 36% din totalul grăsimilor sunt saturate, arată studiile) comparativ cu alte tipuri de carne.

Carnea de miel – sfaturi la cumpărare

Carnea de miel este foarte fragedă, iar în această perioadă este foarte puțin probabil să fie veche, întrucât comercianții taie mieii strict în preajma Paștelui. Totuși, dacă îți faci cumpărăturile în hipermarketuri, unde există și produse din import, trebuie să fii atentă la aspectul acesteia.

Astfel, carnea trebuie să aibă o textură fermă și curată, de culoare roz, iar grăsimea trebuie să fie albă, în niciun caz galbenă.

De preferat este să alegi mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), întrucât carnea va fi mai ușor digerată (mieii mai mici au carnea bogată în purine care îngreunează digestia).

Cum se păstrează carnea de miel?

Odată ce ți-ai făcut aprovizionarea cu carne de miel pentru Paște, trebuie să știi cum o depozitezi. Aceasta este foarte perisabilă, astfel încât după ce ai porționat-o, pune la congelator tot ce nu folosești în următoarea perioadă.

Vezi aici mai multe rețete pentru Paște.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân