Trucul simplu prin care frăgezești șoriciul de porc ca să fie moale și ușor de mâncat

Șoriciul de porc - află câte calorii are, ce beneficii poate avea şi cine ar trebui să îl evite, dar și care sunt pericolele șoriciului de porc din comerț.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Trucul simplu prin care frăgezești șoriciul de porc ca să fie moale și ușor de mâncat
Foto: Shutterstock

Șoriciul de porc este gustarea preferată de români la mesele tradiționale de Crăciun. Dar pentru că trebuie să avem grijă şi la siluetă, ar trebui să ştim şi câte calorii are șoriciul sau dacă ar trebui să-l evităm în cazul în care avem anumite probleme de sănătate. Află câte calorii are şoriciul de porc, ce beneficii are acesta, cine ar trebui să îl evite și cum îl frăgezim ca să fie moale și ușor de mâncat!

Câte calorii are șoriciul de porc: valori nutriţionale

În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc:

  • 563 de calorii
  • 35 de grame de grăsimi
  • 63 de grame de proteine
  • 3 grame de sodiu
  • 80 mg potasiu
  • 0,5 grame carbohidraţi

Aşadar, nu exagera cu cantităţile, pentru că o gustare formată din 100 de grame de şorici de porc îți aduce în dar cam multe calorii pentru silueta greu încercată de sărbători.

Poți apela însă la un truc pentru a nu-ți pune în pericol greutatea, şi anume: răzuiește cât se poate de mult grăsimea de sub stratul de piele. În acest mod, numărul caloriilor va scădea considerabil.

Cum păstrezi șoriciul moale 

Ca să îl păstrezi moale, ține cont de acest truc simplu de preparare a șoriciului de porc. Ai nevoie doar de apă, sare şi câţiva căţei de usturoi.

După ce cureți şoriciul de grăsime, taie-l fâşii şi pune-l într-un borcan de 800 mililitri. Toarnă deasupra o saramură formată din apă, 4 lingurițe de sare şi 4 căţei de usturoi. Ține borcanul la frigider.

În cazul în care se colorează saramura, din cauza sângelui lăsat de șorici, schimbă apa, repetând procesul de mai sus.

Rezultatul obţinut este un şorici moale, aromat, fraged și gustos, ușor de mâncat.

Ce beneficii are șoriciul de porc

Deşi este considerat o gustare calorică, şoriciul de porc poate avea şi anumite efecte benefice asupra organismului, dacă este consumat cu moderaţie.
Conţinutul ridicat de proteine şi grăsimi transformă şoriciul de porc într-o gustare perfectă între mese, deoarece ţine de foame şi oferă energie.

Șoriciul de porc conţine grăsimi nesaturate, în special acid oleic, care se regăseşte şi în uleiul de măsline. Aceste grăsimi sunt benefice pentru sănătatea inimii.

De asemenea, datorită cantităţii reduse de carbohidraţi, care nu influenţează în mod negativ nivelul zahărului din sânge, șoriciul de porc poate fi consumat şi de persoanele care suferă de diabet.

Șoriciul de porc, fiind ţesut conjunctiv, este bogat în colagen, la fel ca pielea şi oasele de pui. Colagenul este o proteină care ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.

Sodiul conţinut de șoriciul de porc este esenţial pentru reglarea absorbţiei glucozei, pentru funcţia cerebrală, dar şi pentru prevenirea retenţiei de apă din organism.

Atenţie însă! Persoanele care au tensiunea arterială crescută trebuie să evite sau să consume cantităţi reduse de şorici de porc.

Cine nu ar trebui să consume şorici de porc

Șoriciul îngrașă și, în plus,  grăsimile saturate şi sodiul din șoriciul de porc sunt contraindicate în cazul persoanelor care au colesterolul mărit sau hipertensiune. Este bine de amintit faptul că șoriciul de porc este destul de greu digerabil, mai ales în cazul celor care suferă de probleme hepatice, biliare sau pancreatice, avertizează nutriţioniştii.

Persoanele care nu produc suficient acid gastric şi enzime pancreatice trebuie, prin urmare, să evite consumul de şorici de porc. În caz contrar, pot apărea crampe stomacale, constipaţie şi senzaţie de vomă.

Atenţie mare şi la şoriciul din comerţ! Unii producători folosesc glutamat monosodic pentru a da un gust mai bun şoriciului, dar acest aditiv s-a dovedit că are numeroase efecte adverse, precum dureri de cap, creştere în greutate, indigestie sau chiar afecţiuni hepatice, dacă este consumat pe termen lung.

Prin urmare, deși găsești peste tot șorici de vânzare în perioada aceasta, consumă-l cu moderaţie şi numai dacă ai un stomac capabil să digere combinaţia de proteine şi grăsimi cu care este „împachetat”. Pentru a-l transforma într-o gustare sănătoasă, înlătură cât mai mult din grăsime şi nu exagera cu sarea!

Sursa: Healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”