Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Siropul de arţar: beneficii, calorii, contraindicaţii şi o reţetă simplă, uşor de făcut acasă

Ştim că siropul de arţar îţi evocă un munte de clătite americane pufoase stropite din belşug cu acest lichid lipicios dulce. Dar câţi dintre voi ştiu cum se prepară acest sirop şi ce beneficii are?

Cât despre calorii... ei bine, la acest capitol trebuie să fim cu mare băgare de seamă! Iată ce trebuie să ştiţi despre deliciosul sirop de arţar care ne îndulceşte serile friguroase de iarnă!

 

Siropul de arţar face parte din identitatea Canadei, unde arborii de arţar stau la loc de cinste. Mai mult, frunza de arţar este un simbol al Canadei, fiind prezentă pe monede şi pe steagul acestei ţări. Acest sirop a fost descoperit, spune legenda, mai mult din întâmplare – se pare că o femeie din tribul indian Iroquis a folosit la gătit lichidul scurs din trunchiul unui arţar. Ea a crezut că acest lichid este apă, dar a constatat că mâncarea pe care a gătit-o cu acesta era dulce.

În prezent, se estimează că 80% din producţia de sirop de arţar este realizată în Quebec, un oraş din estul Canadei unde sunt plantate mai multe soiuri de arbori de arţar, precum arţar de zahăr, arţar negru, roşu, argintiu, ţepos, fin arţar cu frunze mari etc. Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei arborelui de arţar. În funcţie de tipul de arţar şi de perioada de extragere a sevei, dar şi de timpul de fierbere, siropul obţinut are o culoare, un gust şi proprietăţi diferite. De exemplu, siropul mai închis la culoare este extras spre finalul sezonului şi are un gust mai pronunţat, în timp ce siropul mai deschis la culoare este mai lichid şi are o aromă mai subtilă, fiind preferat ca topping pentru clătite sau pentru îndulcirea ceaiurilor. Citeşte aici cum se prepară aluatul perfect pentru clătite!

Siropul de arţar este clasificat în mai multe grade: A, B, C şi D. Siropul de grad D este cel mai închis la culoare şi singurul 100% original, de unde şi diferenta de preţ faţă de alte siropuri din comerţ.

Chiar dacă este dulce, siropul de arţar este considerat o variantă mult mai sănătoasă de îndulcire decât zahărul alb, rafinat. Conţinutul său de minerale şi alte substanţe benefice îl situează aproape la egalitate cu mierea, în ceea ce priveşte proprietăţile nutritive. Totuşi siropul de arţar este bogat în zahăr, aşa că trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de anumite categorii de persoane.

Sirop de arţar – valori nutriţionale

În 20 de grame de sirop de arţar (o lingură), se regăsesc următoarele:

În cantităţi mult mai mici se regăsesc: fierul, fosforul, zincul, manganul, cuprul, seleniul şi vitamina B8.

Siropul de arţar – proprietăţi nutritive şi beneficii

Seva de arţar conţine o substanţă cu puternic efect antioxidant – quebecol. Împreună cu mineralele, acest compus antioxidant asigură sistemului imunitar forţa de a lupta cu virusurile şi radicalii liberi din atmosferă. De asemenea, substanţele din seva de arţar ar putea avea şi proprietăţi anticancerigene, scrie sciencedaily.com. Acestea pot reduce inflamaţiile din organism, principalii factori de risc în apariţia cancerului.

Manganul, zincul, calciul, cuprul şi fierul din siropul de arţar sprijină buna funcţionare a imunităţii, reduc riscul de formare a depozitelor de colesterol pe vase şi previn astfel bolile cardiovasculare.

Potrivit revistei Pharmaceutical Biology, siropul de arţar conţine până la 24 de compuşi cu efect antioxidant. Studiile arată că aceştia ar putea potenţa acţiunea antibioticelor împotriva unei infecţii, grăbind astfel vindecarea, dar şi dozele necesare de medicamente, scrie American Chemical Society. Alte cercetări indică spre un efect neuroprotector al siropului pur de arţar – ar putea reduce riscul de boala Alzheimer sau alte afecţiuni neurologice.

Siropul de arţar este un îndulcitor mult mai sănătos decât zahărul sau îndulcitorii artificiali, care pot duce la indigestie, crampe, constipaţie, diaree, risc mai mare de candidoză, creştere în greutate, oboseală, anxietate, pierderi temporare de memorie etc. Inulina din siropul de arţar este un prebiotic care ajută la echilibrarea nivelului de bacterii bune la nivel intestinal şi previne astfel simptome precum cele mai sus menţionate.

De asemenea, substanţele din siropul de arţar ar putea împiedica dezvoltarea celulelor canceroase, cel puţin aşa arată studiile realizate pe animale de laborator.

Sirop de arţar – contraindicaţii 

Deşi are un indice glicemic mai mic decât zahărul alb, cel brun, mierea sau melasa, respectiv de 54, siropul de arţar trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de persoanele care vor să slăbească sau au probleme cu glicemia.

În plus, trebuie ţinut cont şi de tipul de sirop de arţar consumat. În comerţ există mai multe variante, cu diferite cantităţi de zahăr adăugat în compoziţie, aşa că este indicat să citiţi cu atenţie etichetele. Siropul de arţar pur este cel care conţine  minimum 60% sucroză, adică acel zahăr natural din sevă. În cazul produselor de mai slabă calitate, acest procent este mai redus şi se adaugă zahăr brun sau chiar alb, deci e de preferat să fie evitate.

Reţetă de sirop de arţar din doar 4 ingrediente

Dacă vrei să prepari acasă sirop de arţar, ai nevoie de 4 ingrediente şi de 10 minute la dispoziţie. Ţine cont însă că această variantă de sirop de arţar conţine zahăr, deci trebuie evitat consumul excesiv, mai ales dacă vrei să slăbeşti sau ai diabet.

Iată şi 5 modalităţi în care poţi consuma siropul de arţar!

Ingrediente: 200 ml de apă, o cană de zahăr alb, o cană de zahăr brun, o lingură de esenţă de arţar, o linguriţă de scorţişoară (optional).

Preparare: se aduce apa la fierbere, se adaugă ambele tipuri de zahăr şi se lasă totul la foc mediu spre mare, amestecând încontinuu, până se topeşte complet zahărul. Se reduce focul la minimum şi se adaugă esenţa de arţar şi scorţişoara (optional), se amestecă bine şi se lasă încă 3 minute, până se obţine un sirop lipicios, vâscos. Dacă vrei să obţii o culoare mai închisă şi o textură mai groasă, înlocuieşte zahărul alb cu cel brun.



Citește și:
Sucraloza, un îndulcitor sintetic care poate creşte riscul de diabet
Dependenţa de zahăr: cum se manifestă şi cum o putem combate?
5 alimente cu o concentraţie mare de zahăr pe care le consumăm frecvent
Ce se petrece în organismul tău dacă renunţi la zahăr
Exclusiv Online - 22.11.2018
Citește pe descopera.ro
Descoperire ŞOCANTĂ după analizarea unei mumii veche de 4.000 de ani. „Nu ne aşteptam la una ca asta” Descoperire ŞOCANTĂ după analizarea unei mumii veche de 4.000 de ani....
Testele ADN efectuate pe un SCHELET găsit sub un ring de dans din Rusia elucidează un mare MISTER legat de vestitul Napoleon Testele ADN efectuate pe un SCHELET găsit sub un ring de dans din Rusia...
Scorpion Scorpion 23 October - 21 November

Pe plan financiar s-ar putea să vă confruntaţi cu unele probleme de ordin materiale datorate unor investiţii proaste sau a unor acţiuni caritabile. Relaţiile cu străinătatea sunt foarte bune în...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
România este în PRĂPASTIE. Noul ministru al Finanţelor anunţă probleme colosale România este în PRĂPASTIE. Noul ministru...
S-a dat startul la MARATONUL reducerilor....
RĂSTURNARE de situaţie! Cea mai nouă...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns o BUCĂTĂREASĂ să câştige mai mulţi bani decât un director de bancă. Face 30.000 de dolari pe zi fără nici un efort Cum a ajuns o BUCĂTĂREASĂ să câştige...
S-a terminat: Arabia Saudită dă lovitura...
Este oficial: Realitatea TV s-a ÎNCHIS....
Mediafax.ro
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat Povestea românului din Marea Britanie care...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili....
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Gandul.info
Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi mireasa s-au trezit cu poliţiştii la nuntă chiar în toiul petrecerii / Care este motivul bizar Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi...
ŞOCUL suferit de o femeie, după ce a apelat...
Unul dintre cele mai vândute telefoane...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO. Cum arată acum Simona Sensual, fosta vedetă TV, după ce a renunțat la showbizz și la numele de scenă care a consacrat-o! FOTO. Cum arată acum Simona Sensual, fosta...
Gafă URIAȘĂ a celor de la PRO TV! Au...
FOTO. Cum a ajuns să arate Rocsana Marcu,...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
HUAWEI a lansat un nou telefon în ROMÂNIA! Cum a reuşit să pună aplicaţii GOOGLE pe el HUAWEI a lansat un nou telefon în ROMÂNIA!...
Datele utilizatorilor unui serviciu de VIDEOCHAT...
Cel mai PUTERNIC telefon mic! Un producător...
ProMotor.ro
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată...
A oprit la semafor și a întins mâna să-și...
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui...
Descopera.ro
Descoperire ŞOCANTĂ după analizarea unei mumii veche de 4.000 de ani. „Nu ne aşteptam la una ca asta” Descoperire ŞOCANTĂ după analizarea unei...
SĂTUL să le mai plătească BIR turcilor,...
SECRETUL uriaş al lui da Vinci din pictura...
ULTIMA ORĂ
Mărturiile familiilor care au cumpărat case cu doar 1 euro. Ce s-a întâmplat după ce s-au mutat în ruinele din Italia

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.