Sucraloza, un îndulcitor sintetic care poate creşte riscul de diabet

Îndulcitorii artificiali au constituit recent tema de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea Washington, iar rezultatele obţinute în urma experimentelor nu sunt deloc optimiste. Potrivit experţilor, sucraloza, un îndulcitor fără calorii ce se utilizează pentru băuturi şi produse alimentare, poate creşte nivelul de zahăr din sânge şi poate determina dezechilibre în secreţia de insulină, principalul hormon cu rol în reglarea funcţiei energetice a organismului, favorizând astfel instalarea diabetului, maladia secolului 21.
Sucraloza, un îndulcitor sintetic care poate creşte riscul de diabet

Îndulcitorii artificiali au constituit recent tema de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea Washington, iar rezultatele obţinute în urma experimentelor nu sunt deloc optimiste.

Potrivit experţilor, sucraloza, un îndulcitor fără calorii ce se utilizează pentru băuturi şi produse alimentare, poate creşte nivelul de zahăr din sânge şi poate determina dezechilibre în secreţia de insulină, principalul hormon cu rol în reglarea funcţiei energetice a organismului, favorizând astfel instalarea diabetului, maladia secolului 21.

Înainte de a li se măsura glicemia, participanţii la studiu au primit fie un pahar de apă, fie o băutură îndulcită cu sucraloză, iar cifrele indicate de aparat au scos la iveală că îndulcitorii sintetici nu sunt deloc atât de siguri precum se credea.

Glucometrul a indicat valori vizibil mai mari în cazul persoanelor care au băut lichidul cu îndulcitori sintetici, în condiţiile în care niciunul dintre voluntari nu avea istoric familial de diabet sau oscilaţii frecvente ale glicemiei.

Cu siguranţă vor fi necesare studii de mai mare amploare pentru a face lumină în acest caz, însă semnalul de alarmă a fost tras.

Sursa: Eurekalert.org