Îndulcitorii artificiali: alternativă sănătoasă sau cale rapidă spre obezitate?

Experţii au constatat faptul că îndulcitorii artificiali cresc apetitul, motiv pentru care, acest lucru ar putea conduce la obezitate.
  • Publicat:
Îndulcitorii artificiali: alternativă sănătoasă sau cale rapidă spre obezitate?

Varietatea de înlocuitori de zahăr de pe piaţă care încearcă să satisfacă dorinţa de dulce, dar să şi reducă numărul de calorii, te poate face să te simţi confuz. Experţii au constatat faptul că îndulcitorii artificiali cresc apetitul, motiv pentru care, acest lucru ar putea conduce la obezitate.

Îndulcitorii artificiali sunt tot mai folosiţi ca un substitut pentru zahăr, deoarece aceştia au acelaşi gust dulce, însă aduc cu sine mult mai puţine calorii. În timp ce îndulcitorii sunt utilizaţi pe scară largă în produsele alimentare şi băuturile comercializate ca fiind „fără zahăr” sau „dietetice”, un nou studiu publicat în revista Cell Metabolism dezvăluie modul în care îndulcitorii artificiali afectează creierul, dar şi efectul pe care îl au asupra reglării apetitului şi modificării percepţiei gustului.
Studiul realizat în colaborare cu Universitatea din Sydney, a descoperit faptul că există o zonă a creierului care simte şi integrează conţinutul de dulce şi energie a produselor alimentare.

Cercetătorii au descoperit că atunci când sunt expuse la o dietă cu cantităţi mari de îndulcitor artificial (sucraloză), animalele consumă mai multe alimente, ceea ce sugerează faptul că îndulcitorii artificiali pot crea senzaţia de înfometare. Sucraloza este derivată din zaharoză şi este de până la 650 de ori mai dulce decât zahărul.

„Prin investigarea sistematică a acestui efect, am constatat faptul că în interiorul centrelor de recompensă ale creierului, senzaţia de dulce este integrată cu un conţinut energetic. ” spune Prof. Greg Neely, cercetător, pentru revista Dailytimes.

Echipa de cercetători de la Universitatea Charles Perkins Centre din Sydney şi Institutul de Cercetări Medicale Garvan, au expus în mod constant musculiţele de fructe la o dietă care conţine sucraloză pentru mai mult de 5 zile. Atunci când musculiţelor de fructe li s-au oferit, ulterior, produse alimentare care au fost îndulcite natural, acestea au început să consume cu până la 30% mai multe calorii.

„Atunci când am investigat motivul pentru care animalele au mănâncat mai mult, chiar dacă au avut destule calorii, am constatat faptul că un consum cronic al acestui îndulcitor artificial creşte de fapt intensitatea dulce a zahărului nutritiv real, iar acest lucru sporeşte motivaţia generală a animalului de a mânca mai multe alimente”, spune Prof. Neely pentru revista Dailytimes.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: