Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Zahărul: efecte nocive

Cu toţii suntem fani zahăr şi el este necesar organismului nostru, însă sursa la care apelăm pentru a-l obţine este la fel de importantă precum şi dozele pe care le consumăm. Încearcă pe cât posibil să menţii o dietă echilibrată şi află care sunt efectele pe care zahărul le are asupra creierului şi corpului tău. Data viitoare când ai poftă de ceva dulce, imediat după ce ai consumat deja o prăjitură, adu-ţi aminte de următoarele efecte.

Zahărul: creierul tău are de suferit 

Fructoza - zahărul care apare în mod natural în fructe şi este o componentă esenţială împreună cu glucoza, siropul de fructoză de porumb (HFCS) şi zahărul de masă – toate acestea activează centrul de recompensare a creierului, spune endocrinologul pediatru Robert Lustig, doctor în cadrul Spitalului Benioff al UCSF Benioff din San Francisco, SUA pentru site-ul Health.com. Se pare că odată cu trecerea timpului, atestă studiile ştiinţifice, o dietă bogată în fructoză (în special din HFCS) poate face mai dificile procesele de învăţare şi rememorare, reiese din cercetările pe animale. Pentru a rămâne într-o formă mentală de top, încearcă să compensezi cu gustări savuroase, dar sănătoase, bazate cât mai puţin pe fructoză.

Zahărul şi adicţia

Prin accesarea recompensei şi a apetitului creierului, fructoza poate interfera cu sentimentul de saţietate, arată cercetările. Este bine de ştiut că încă o prăjiturică nu va rezolva senzaţia de foame şi corpul tău are cu siguranţă nevoie de o hrană consistentă!

Zahărul îmbătrâneşte pielea

Prea mult zahăr poate împiedica reparaţia colagenului, proteina care păstrează aspectul plin şi ferm al pielii, arată studiile de specialitate. O dietă constant bazată pe substanţe zaharoase poate duce la reducerea elasticităţii şi la apariţia ridurilor premature. Încearcă să consumi multe fructe, dacă ai poftă de dulciuri. Experţii spun că este în regulă să mănânci între două şi patru porţii de fructe, pentru a acumula zahărul natural de care ai nevoie în fiecare zi.

Excesul de zahăr este depozitat sub formă de grăsime

Încetează să adaugi câte o linguriţă în plus de zahăr în cafeaua de dimineaţă, în ideea că se va consuma pe parcursul zilei. Ficatul are o capacitate înnăscută de a metaboliza zahărul şi de a-l folosi pentru energie - dar numai într-o anumită măsură, explică dr. Lustig. Fructoza care mai rămâne este transformată în grăsime la nivelul ficatului, crescând riscul obezităţii, diabetului de tip II şi bolilor cardiovasculare.

Celulele tale au de suferit 

Fructoza accelerează procesul obişnuit de oxidare din celulele noastre, spune dr. Lustig. Care este rezultatul? Proteinele, ţesuturile şi organele pot să se deterioreze, iar riscul de a ne distruge sănătatea creşte substanţial, prin expunerea la probleme precum boala hepatică, insuficienţa renală şi cataracta.

Senzaţia de bine este iluzorie

Consumul de zahăr duce la eliberarea de dopamină, neurotransmiţătorul care ne face să ne simţim foarte bine şi ne dorim mai mult. Deoarece neuronii receptorilor dopaminergici se suprastimulează, numărul de receptori care se leagă, scade, ceea ce înseamnă practic că vei avea nevoie de o doză mai mare de dopamină pentru a obţine aceeaşi stare de fericire, explică Dr. Lustig.

Zahărul provoacă stres

Dulciurile pot duce la scăderea nivelului cortizolului (hormonul de stres) pe termen scurt, arată cercetările. Dacă vei continua să menţii o dietă cu carbohidraţi rafinaţi, riscul de rezistenţă la insulină, care accentuează corpul din interior, va creşte semnificativ.

Energia creşte, apoi scade brusc

Carbohidraţii rafinaţi, precum cei care se gâsesc în pâinea albă şi pastele albe sau gătite necorespunzător, determină o creştere a nivelului de glucoză în sânge, astfel încât s-ar putea să începi să te simţi mai energizat - pentru o vreme. Dar această remediere pe termen scurt te poate lăsa sleit de puteri mai târziu (până când vei ajunge să te prăbuşeşti în cele din urmă). Se recomandă în schimb să optezi pentru gustări bogate în proteine între mese, cum ar fi iaurtul grecesc cu fructe de padure proaspete sau legume proaspete şi hummus. Ele ajută la stabilizarea zahărului din sânge şi menţin energia activă pentru mult mai mult timp.



Citește și:
Produsele alimentare la care nu te-ai fi aşteptat să conţină zahăr
Cât zahăr se găseşte în ceea ce mănânci şi bei?
5 alimente cu o concentraţie mare de zahăr pe care le consumăm frecvent
Exclusiv Online - 31.08.2018
Citește pe descopera.ro
DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii...
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel mondial, a fost infectat cu COVID-19 Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
Pericolele învăţământului online: un...
Un bărbat de 77 de ani a fost prins de...
ProMotor.ro
Noi măsuri privind transportul pe drumurile din România după declanșarea SCENARIULUI 4 Noi măsuri privind transportul pe drumurile...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate...
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .