Nu mânca niciodată aceste alimente în stare crudă! Vezi ce probleme poţi avea VIDEO

Prepararea oricărui produs de provenienţă animală trebuie să fie făcută foarte bine, pentru a evita contaminarea cu bacterii periculoase. Mai multe detalii în materialul video.
  • Publicat:

Consumul de fructe şi legume crude face parte din recomandările şi obiceiurile esenţiale pentru sănătate. Dar există şi alimente pentru care prepararea termică este obligatorie pentru a evita probleme de sănătate şi toxiinfecţii grave.

De ce sunt periculoase anumite alimente crude

Carnea crudă este o controversă de actualitate în lumea consultanţilor de nutriţie. Dincolo de toate recomandările fanteziste, care pornesc de la consumul de carne crudă ca atare până la organe deshidratate sub formă de snacks, medicii avertizează că aceste obiceiuri sunt periculoase pentru sănătate, iar prepararea oricărui produs de provenienţă animală trebuie să fie făcută foarte bine, pentru a evita contaminarea cu bacterii periculoase.

Delicatesele din dieta japoneză precum sushi pot conţine paraziţi care declanşează inflamaţii la nivelul sistemului digestiv şi reacţii alergice ale pielii. Dacă aceşti viermi stau mai multă vreme în organismul uman, pot duce la ocluzii intestinale periculoase.

Există multe preparate pe bază de ouă crude – dressinguri, sosuri, maioneză etc. Este important de reţinut că doar gălbenuşul poate fi consumat crud, sistemul nostru digestiv nu permite procesarea albuşului crud. Oul este un aliment complex, extrem de benefic pentru sănătate, dar, în stare crudă, conţine Salmonella, o bacterie extrem de periculoasă.

Bacteriile din familia E. coli sunt extrem de numeroase şi multe dintre ele sunt periculoase, provocând probleme digestive grave şi, adesea, ducând la insuficienţă renală. Carnea, peştele, fructele de mare preparate necorespunzător pot cauza infectarea cu E. coli, la fel şi consumul de aluat necopt. După manevrarea făinii, mâinile trebuie foarte bine spălate.

Părţile verzi care apar pe cartofii nepreparaţi semnalează un conţinut crescut de solanină, o substanţă extrem de toxică, de aceea este importantă îndepărtarea acestor porţiuni înainte de prepararea acestor legume.

Şi vinetele conţin solanină. Specialiştii susţin că acest compus blochează absorbţia de calciu. Simptomele pe care le poţi experimenta dacă consumi vinete crude sunt: stări de vomă, crampe, greaţă şi dureri de cap. Gătirea vinetelor va neutraliza solanina.

De asemenea, multe persoane au constatat că asocierea de vinete cu cartofi poate provoca probleme digestive precum crampe abdominale, tulburări de tranzit intestinal şi balonare severă.

Leguminoasele boabe – năut, linte, fasole, soia, mazăre etc. – nu se consumă în stare crudă. Ele conţin substanţe extrem de periculoase din familia cianurilor. De asemenea, pentru a preveni alte probleme, boabele trebuie să fie lăsate la înmuiat câteva ore bune înainte de preparare.

Mai multe detalii despre pericolul din anumite alimente crude în materialul video.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult