Cât de sănătos este să mănânci ouă crude?

Ouăle sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Conţin o serie de nutrienţi importanţi care îţi oferă beneficii importante pentru sănătate
Cât de sănătos este să mănânci ouă crude?

Ouăle sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Conţin o serie de nutrienţi importanţi care îţi oferă beneficii importante pentru sănătate.

Ouăle crude au aceleaşi beneficii ca ouăle gătite. Cu toate acestea, ouăle crude sau alimentele care le conţin ridică întrebări în privinţa riscului de infecţie cu Salmonella.

De asemenea, absorbţia anumitor nutrienţi ar putea fi redusă şi în unele cazuri blocată complet.

Ouăle crude sunt foarte sănătoase

Asemeni ouălelor gătite, ouăle crude sunt extreme de nutritive. Sunt bogate în proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi anti-oxidanţi care protejează ochii.

Un ou crud mare (50 de grame) conţine:

  • 72 de calorii
  • 6 grame de proteine
  • 5 grame de grăsimi
  • 9% din DZR de vitamina A
  • 13% din DZR de vitamina B2 (Riboflavina)
  • 8% din DZR de vitamina B5 (Acid Pantotenic)
  • 7% din DZR de vitamina B12 (Cobalmină)
  • 22% din DZR de seleniu
  • 10% din DZR de fosfor
  • 6% din DZR de folaţi

În plus, un ou crud conţine 147 mg de colină, un nutrient esenţial important pentru funcţionarea sănătoasă a creierului. Colina ar putea juca de asemenea un rol important şi în ceea ce priveşte sănătatea inimii. Ouăle crude conţin cantităţi importante de luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi importanţi care îţi protejează ochii şi ar putea reduce riscul unor afecţiuni ale ochilor. Este important de menţionat că aproape toţi nutrienţii sunt concentraţi în gălbenuş. Albuşul conţine în principal proteine.

Proteinele din ouăle crude nu sunt absorbite bine

Ouăle reprezintă una dintre cele mai bune surse de proteine din dieta ta. De fapt, ouăle conţin 9 amino-acizi esenţiali, tocmai acesta este motivul pentru care sunt considerate o sursă de proteine completă. Însă, în momentul în care sunt consumate crude scazi absorbţia acestor proteine de calitate. Deşi proteinele sunt mai bine absorbite din ouăle gătite, o parte dintre nutrienţi sunt reduşi în urma acestui proces. Printre aceştia se numără vitamina A, vitamina B5, fosfor sau potasiu.

Albuşul ouălelor proaspete ar putea bloca absorbţia biotinei

Vitamina B7, cunoscută şi sub numele de biotină sau vitamina H, este o vitamină hidrosolubilă din complexul B, care are rol de protecţie a pielii şi părului (încetineşte procesul de albire), având acţiune sinergică cu vitaminele A, B2 şi B6, împiedică depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substanţelor toxice şi a metaboliţilor acumulaţi în organism, facilitând astfel funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.

Deşi gălbenuşul crud este o sursă bună de biotină, albuşul conţine  proteină numită avidină, care previne absorbţia biotinei.
Prin consum îndelungat de ou crud se poate instala avitaminoza biotinică urmată de tulburări caracteristice, deoarece conţinutul albuşului în avidină depăşeşte cu mult cantitatea echivalentă de biotină din gălbenuş.

Avidina este termolabilă, deci prin prelucrarea termică a oului se elimină acest risc. Astfel, este bine ca ouăle să se consume în această formă, evitându-se excesul de consum în stare crudă (spumă de albuş, maioneză din ou integral). Chiar şi în cazul în care ai consumat ouă crude este puţin probabil că asta să ducă imediat la o deficienţă de biotină – ar fi necesar să consumi ouă crude într-o cantitate mare – cel puţin 10 pe zi pentru o perioadă lungă de timp. Multe dintre simptomele de deficit de biotină sunt legate de probleme de piele.

Ouăle crude ar putea fi contaminate cu bacterii


Ouăle trebuie să fie depozitate în mod corespunzător, în scopul de a se evita apariţia anumitor boli sau a toxiinfecţiei alimentare. Epidemiologii atrag atenţia despre posibilitatea existenţei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis – de cele mai multe ori germenii provin de pe solul sau din cuibarul murdărit cu materii fecale).

Printre simptomele toxiinfecţiei alimentare se numără:

  • febra cu frisoane
  • crampele abdominale
  • diareea
  • febra
  • durerile de cap
  •  stare de slăbiciune generală. 

Aceste simptome apar de obicei la 6-48 de ore după expunere şi ar putea dura de la 3 până  la 7 zile. Din fericire, şansele ca un ou să fie contaminat sunt foarte reduse. Un studiu a arătat că în Statele Unite al Americii raportul este de un ou contaminat la fiecare 30 de mii de ouă sănătoase.

Infecţiile sunt mai periculoase pentru anumite persoane

Infecţia cu salmonella este mai periculoasă pentru anumite persoane. În unele cazuri poate avea chiar consecinţe grave.
Cele mai expuse categorii sunt:

  • Bebeluşii şi copiii – aceştia sunt mai expuşi la infecţii din cauza sistemului imunitar slab
  • Persoanele în vârstă – oamenii cu vârste de peste 65 de ani sunt mai expuşi la astfel de intoixcaţii. Factori determinanţi – malnutriţia şi schimbări ale sistemului digestiv cauzate de vârstă
  • Persoanele cu un sistem imunitar slab  – Sistemul imunitar este mai slab şi mai vulnerabil la infecţii la persoanele care suferă de boli cronice. Persoanele diagnosticate cu diabet,HIV şi tumori maligne se numără printre cei care nu pot consuma ouă crude.

Aceste cateorii ar trebui să evite consumul ouălelor crude sau a alimentelor care conţin ouă crude.
Atenţie!

  • Nu gustaţi blaturi de tort sau aluaturi de prăjituri care conţin ouă crude, înainte da a fi coapte.
  • Anumite reţete conţin ouă crude dacă sunt pregătite acasă. Printre acestea se numără: tiramisu, maioneza, sosul de salată Caesar, sosul Hollandaise, îngheţată sau lichior de ouă.

Cum previi riscul de infecţii cu salmonella

Nu este posibil să elimini complet riscul unei infecţii cauzate de consumul de ouă crude. Cu toate acestea, există câteva moduri în care poţi preveni toxiinfecţiile alimentare.

Iată o listă de recomandări utile:

  • Cumpără ouă şi produse care conţin ouă pasteurizate
  • Cumpără doar ouă ţinute la frigider
  • Păstrează ouăle în stare refrigerată. Păstrarea lor la temperatura camerei ar putea determina apariţia bacteriilor.
  • Nu pregăti maioneză sau alte reţete cu ouă crude
  • Spală ouăle înainte de pregătirea culinară
  • Ai grijă la data de expirare