Gânduri care îţi sabotează cura de slăbire

Încerci de multă vreme să îţi schimbi stilul de viaţă şi nu reuşeşti? Îţi este dificil să mănânci sănătos şi să faci mişcare pentru o perioadă lungă de timp? Schimbarea felului în care gândeşti te poate ajuta să îţi schimbi comportamentul şi să îţi recâştigi încrederea în tine.
  • Publicat:
Gânduri care îţi sabotează cura de slăbire

Autor: Cristina Aliman, consultant specializat în psihologie

Încerci de multă vreme să îţi schimbi stilul de viaţă şi nu reuşeşti?

Îţi este dificil să mănânci sănătos şi să faci mişcare pentru o perioadă lungă de timp?

Schimbarea felului în care gândeşti te poate ajuta să îţi schimbi comportamentul şi să îţi recâştigi încrederea în tine.
Dietele nu funcţionează pentru că nu le putem ţine pe termen lung.

Scăderea în greutate şi schimbarea stilului de viaţă sunt procese dificile, însă dacă schimbi felul în care gândeşti îţi creşti considerabil şansele de succes. 

Comportamentele şi deciziile noastre nu sunt întâmplătoare, ci sunt rezultul unor stimuli interni (un gând, o idee) sau externi (o situaţie declanşatoare). Aşadar, gândurile tale influenţează felul în care te simţi şi modul în care acţionezi, iar pentru o schimbare de durată trebuie să identifici şi să înlocuieşti gândurile disfuncţionale care te împiedică să slăbeşti şi să menţii un stil de viaţă sănătos cu altele realiste şi corecte care te vor ajuta să faci o schimbare.

Îţi prezint un proces care poate să te ajute să modifici felul în care gândeşti

Pasul 1. Identifică gândurile care îţi sabotează reuşita şi te determină să faci alegeri care nu sunt consistente cu obiectivele tale de scădere în greutate.

De cele mai multe ori, nici nu suntem constienţi de gândurile noastre, aşa încât identificarea gândurilor care te sabotează poate fi un proces dificil. Prin repetare, acestea tind sa devină automate, implicite. De aceea, te sfătuiesc să te întrebi de fiecare dată când vrei să faci o alegere care nu este consistentă cu obiectivele tale.

Iată câteva exemple de gânduri disfuncţionale care te împiedica să slăbeşti: „Nu am voinţă să mănânc sănătos şi să fac mişcare”, „Nu am timp”, „Nu voi reuşi niciodată”, „Toată lumea mănâncă la petreceri/în vacanţă”, „Mi-e pofta de dulce. Nu pot să mă abţin. O să mănânc doar câteva bucăţele de ciocolată”, “Chiar dacă ţin regim şi fac sport, tot nu o să slăbesc”, “Nu îmi place mâncarea sănătoasă”.

Notează într-un jurnal gândurile tale negative. Acest lucru te poate ajuta să conştientizezi ceea ce îţi spui.

Pasul 2. Odată ce ai identificat gândurile negative răspunde pentru fiecare dintre acestea la următoarele întrebări.

Îmi este acest gând de folos în acest moment sau nu? Exista dovezi că gândul respectiv este adevarăt sau este fals? Anumite gânduri pot fi adevărate, iar altele parţial adevărate, dar  exagerate. Care este efectul acelei credinţe? Cum mă face să mă simt? Există şi alte alternative sau perspective? Ce alte explicaţii există pentru faptul că nu ai slăbit până acum?

Să luăm exemplul uneia dintre cele mai întâlnite “scuze”:“Nu pot să slăbesc. Nu am voinţă”. Este o afirmaţie adevărată sau falsă? Toată lumea poate să slăbească, dacă mănâncă sănătos şi face mişcare. Kilogramele în plus  nu sunt altceva decât rezultatul unor comportamente nesănătoase, iar modificarea acestora va conduce cu siguranţă la eliminarea efectelor.

Cu toţii avem in jurul nostru exemple de persoane care au reuşit să slăbească. În acelaşi timp, voinţa nu este ceva mistic pe care unii îl au şi alţii nu. Toata lumea are voinţă şi o folosim cu toţii în fiecare zi. Ni s-a întâmplat tuturor să ne îmbrăcam şi să plecam la serviciu, chiar dacă ne-am fi dorit să ne petrecem ziua uitându-ne la serialul preferat.  Dacă gândeşti în acest fel, îţi va fi foarte greu să slăbeşti. Aceasta credinţă te face să te simţi descurajat şi îţi subminează încrederea că vei reuşi.

Pasul 3.  Următorul pas este să înlocuieşti gândurile care îţi sabotează succesul cu altele mai echilibrate.

După ce ai identificat gândurile disfuncţionale, formulează pentru fiecare gând cel puţin o altă variantă care să te ajute să faci alegerile corecte. Pentru exerciţiu, ai putea să formulezi la început trei-patru variante. Care este efectul noilor cogniţii? Te fac să te simţi mai încrezător în şansele tale de reuşită?  Notează pe o foaie de hârtie câteva argumente pentru fiecare cogniţie nouă, care să o susţinăşi păstreaz-o în portofel. Reciteşte-le de fiecare dată când apare gândul negativ.

Revenind la exemplul anterior, poţi înlocui credinţa “Nu pot să slăbesc. Nu am voinţă” cu una realistă şi pozitivă „Am întâmpinat unele dificultăţi cu adoptarea obiceiurilor sănătoase în trecut, dar acest lucru nu înseamnă ca nu voi reuşi în viitor”. Cu siguranţă că ai mai reuşit în trecut să faci şi alte schimbări în viaţa ta şi ai întâlnit oameni care mănâncă sănătos şi fac mişcare în mod constant. Gândeşte-te dacă au existat perioade în care obiceiurile tale alimentare erau altele şi făceai mişcare de câteva ori pe săptămână. Această nouă credinţă îţi dă mai multă încredere în tine şi te ajută să îţi susţii eforturile.

Ca să slăbeşti trebuie să schimbi felul în care gândeşti. Scăderea şi menţinerea greutăţii necesită schimbarea obiceiurilor de viaţă, iar această schimbare nu se va produce dacă urmezi diete după diete pentru a slăbi. În timp şi cu putin exerciţiu poţi să îţi schimbi gândurile disfuncţionale şi să le înlocuieşti cu altele care să te ajute să-ţi atingi obiectivele.

Dacă ai o motivaţie puternică de a schimba felul în care arăţi, atunci înscrie-te în programul Slăbeşte cu Şerban, iar noi te vom ajuta să îţi duci planul la bun sfârşit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Trebuie să înţelegi foamea!
Trebuie să înţelegi foamea!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân