Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Diete de vedete - află care sunt dietele preferate ale vedetelor!

Într-un viitor deloc îndepărtat cred că bebeluşele care vor veni pe lume vor spune prima şi prima oară, în ordine, aceste cuvinte: mama, papa, dieta.

Realizez acum că n-am nici măcar o prietenă, a, ba da, am doar una, care să nu fi ţinut în viaţa ei regim.

În rest, toată lumea vorbeşte despre cure de slăbire, le urmează, le inventează, le desfiinţează.


Eu însămi sunt toată ziua-bună ziua cu dieta în guşă - după cum v-aţi putut da seama dacă obişnuiţi să îmi citiţi rubrica permanentă "Jurnalul unei pofticioase". Din clasa a 9-a de când mi-a căzut cu tronc un băiat negricios care nu voia nicicum să mă observe - deşi n-avea cum să nu mă sesiseze deloc, deloc, doar eram cât jumătate de catedră - am tot căutat leacul colăceilor ticăloşi.

Am 30 de ani şi încă mă tratez. Dar înainte să intrăm în pâine (mmm, caldă), căci în următoarele pagini o să facem cunoştinţă cu cele mai cunoscute şi apoi bizare regimuri din lume, trebuie să vă spun crezul meu dietetic. Nu am urmat în veci niciuna dintre dietele pe care le veţi vedea mai încolo, nu am crezut în nicio teorie băgată pe gât de vreun nutriţionist-minune abia coborât din şaua unui cal ce l-a adus din Ţara Kilogramelor Topite, nu mi-am lăsat corpul - şi aşa greu încercat de surplusul cu care l-am chinuit eu - să devină cobai pentru toate trăsnăile de slăbit pe care le-am auzit.

O singură dată în toţi aceşti 15 ani de când mă joc pituluşul cu silueta mea am mers pe una unei recomandări de regim numai pe bază de proteine, zero carbohidraţi, şi m-am căit amarnic - în ziua a 9-a mă simţeam mai sleită de puteri decât dacă aş fi fost în luna a 9-a. Stomacul meu, şi aşa extrem de sensibil, era complet dat peste cap, energia mea atinsese, nu nivelul zero, ci nivelul minus cinci, slăbitul nu înainta cu vreo viteză ameţitoare aşa cum îmi fusese lăudată situaţia, iar eu mă simţeam de parcă tocmai m-a călcat o betonieră înainte şi înapoi şi mi-a mai rămas putere pentru un singur lucru şi anume să-mi dictez testamentul.

Am întrerupt frumuşel calvarul organismului meu şi mi-am văzut de unicul drum dietetic pe care l-am bătătorit cu spor. Cel pe care respect nişte reguli de bun simţ - fără grăsimi rele, fără prăjeli, fără dulciuri, dar cu sport, voinţă şi un cântar de bucătărie mereu aproape. Am făcut carieră cu regulamentul acesta relativ simplu, am dat jos multe kilograme, în ritm de aproximativ unul pe săptămână - minus perioadele acelea nesuferite de platou când poţi da şi acatist că domnul Cântar tot nu se îmbunează vreo jumătate de lună.

Am primit laude şi wow-uri şi ne-am simţit tare bine împreună. Dar adevărul este că dieta asta a mea, "home-made", nu prea este prima opţiune când lumea declară război kilogramelor. Oamenii se gândesc că poate o dietă faimoasă, de peste mări şi ţări, i-ar ajuta mai mult şi astfel descoperi că mare e grădina dietetică a lumii!
Despre dietele celebre vom vorbi mai întâi.

Cuprins
Robert Atkins, apostolul grăsimilor
Grăsunul Montignac şi planul lui bătaie
Isteria Dukan, chiar în zilele noastre
Dieta South Beach, opera unui cardiolog
Alte diete de slăbire
sus

Robert Atkins, apostolul grăsimilor

Cunoscuta revistă "Time Magazine" desemna într-un articol dieta Atkins ca fiind "cel mai popular program de slăbit al tuturor timpurilor" şi nu mult după această onoare, producătorii de alimente au început să schimbe compoziţia produselor, ca să poată fi consumate şi de cei care urmează această dietă a dietelor.

Mai exact, le-au făcut cu un nivel mai scăzut de carbohidraţi pentru că teoria lui Robert Atkins era următoarea - să mâncăm alimente grase fără niciun fel de oprelişti, deci trăiască grăsimile, şi să reducem cât de tare putem carbohidraţii din alimentaţie (ca să înţelegeţi, în clasa alimentelor care au un aport mare de carbohidraţi se numără toate produsele de patiserie, pâinea, pastele făinoase, precum şi toate fructele şi legumele care au conţinut ridicat de zahăruri).

Omul îşi explica schema aşa: organismul omului arde şi grăsimi şi carbohidraţi ca să facă rost de energia de care are nevoie, dar arde în primul rând carbohidraţi. Ei, dacă nu îi mai dăm dintr-ăştia, se reprofilează pe grăsimi şi slăbim. Cam asta e, aşa, pe foarte scurt.

Aşadar, dieta Atkins promovează consumul de proteine de origine animală, în detrimentul mineralelor şi vitaminelor şi promite o scădere drastică în greutate în numai două-trei săptămâni. Succesul modelului Atkins pornit în anii '70 a cam apus în anii 2000 când lumea nutriţiei a început să promoveze dieta echilibrată care nu goneşte nici carbohidraţii, nici grăsimile bune, ci recomandă moderaţia pentru un stil sănătos.

Adepţii lui Atkins: Jennifer Aniston, Renée Zellweger, Robbie Williams

sus

Grăsunul Montignac şi planul lui bătaie

Michel Montignac, autorul celebrei cure de slăbire care îi poartă numele şi pe care a pus-o la punct în anii 1980, a murit de curând la vârsta de 66 de ani şi multă lume s-a întrebat dacă nu cumva i-o fi stat în gât regimul pe care l-a inventat. Încercând să îşi rezolve propria problemă de greutate acest fost copil obez, devenit director în industria farmaceutică, a pus astfel bazele regimului său disociat -lipidele şi glucidele nu trebuie amestecate în timpul aceleiaşi mese.

A adus o modificare radicală faţă de regimurile tradiţionale, bazate pe alimentaţia hipocalorică. Michel Montignac a testat regimul disociat pe el însuşi şi a slăbit 15 kilograme în doar câteva luni. Regimul Montignac se bazează pe un indice glicemic, ce ierarhizează fiecare glucidă pe o scară, luând ca etalon glucoza.

Ideea de bază a metodei Montignac este, potrivit nutriţionistului, faptul că anumite alimente cu indice glicemic ridicat sunt responsabile pentru creşterea în greutate. Principiul de bază al regimului Montignac este alegerea alimentelor, fiind, potrivit experţilor, singurul program alimentar echilibrat.

Adepta lui Montignac: Kylie Minogue

sus

Isteria Dukan, chiar în zilele noastre

În Franţa, l-am văzut pe toate rafturile hipermarketurilor, zâmbeşte hoţ din librării în secţiune dietetică, în Italia dai de el la toate benzinăriile. Bonus: ştiu cel puţin trei persoane care în momentul în care voi citiţi aceste rânduri, urmează dieta Dukan, dăruită publicului în anul 2000. Se spune că în Franţa doar Harry Potter i-a întrecut cartea la vânzări.

Ce vrăji ştie Dukan să facă pentru siluetă? Păi iată ce scrie o admiratoare chiar pe site-ul românesc de prezentare: "Unul dintre motivele pentru care Dieta Dukan mi-a acaparat atenţia (şi am încercat multe altele înainte!) este că îţi permite să mănânci absolut oricât doreşti. Deşi grupele de alimente care pot fi consumate sunt destul de restrânse, se pot consuma în cantităţi nelimitate. (...)

Al doilea motiv care mi-a petcetluit decizia să îl încerc este faptul că Dieta Dukan oferă nu numai o modalitate de a pierde kilogramele, ci şi de a împiedica punerea greutătii la loc pentru tot restul vieţii".

Ca să vă lămuresc, vorbim de 4 etape - atacul (numai cu proteine), croaziera (proteine plus legume), consolidarea (durează fix 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut în timpul dietei) şi stabilizarea definitivă (cu trei măsuri pe săptămână - o zi, joia, rămâne pentru tot restul vieţii o zi de atac, doar cu proteine; apoi, lifturile vor fi abandonate definitiv în favoarea scărilor şi zilnic vor fi consumate 3 linguri de tărâţe de ovăz).

Controversele sunt în toi cu această dietă relativ "tinerică". Recunosc, pe mine m-a pierdut de la prima etapă în care mă pune să înghit numai proteine fără un fruct sau o legumă.

Adepţii domnului Dukan: Jennifer Lopez

sus

Dieta South Beach, opera unui cardiolog

Seamănă cu Atkins, dar este altă mâncare de peşte. Mă rog, nu de peşte, de pământean dornic de subţiere. Seamănă în sensul că medicul cardiolog care a pus-o la punct recomandă şi el limitatea consumului de carbohidraţi nesănătoşi (cei cu indice glicemic ridicat), daaar îi permite pe cei cu indice scăzut.

O altă diferenţă e că in dieta South Beach, spre deosebire de Atkins, acest domn nu permite toate grăsimile pământului, după cum ne poftesc inima şi burdihanul, ci doar pe cele numite şi grăsimi sănătoase. Este tot un regim pe faze - prima interzice pâinea, orezul, cartofii, pastele, dulciurile şi fructele, a doua introduce treptat nişte carbohidraţi (paste/cereale integrale sau paine integrala, fructe) şi a treia e menţinerea cu unele reguli.

Adepţii South Beach: Bill şi Hillary Clinton, Kim Cattrall, Nicole Kidman

sus

Alte diete de slăbire

Mai sunt diete faimoase, să nu credeţi că am uitat de Weight Watchers - se bazează pe un sistem de puncte alocate fiecarui aliment consumat şi în funcţie de vârstă, sex, greutate, înălţime şi activitate fizică - persoana care urmează dieta are voie să consume un anumit număr de puncte alimentare zilnic - sau de dieta Scarsdale - un regim foarte restrictiv, hipocaloric, cu meniu fix şi un conţinut mic de lipide şi carbohidraţi, care promite până la minus 9 kilograme în două săptămâni.

Însă acum trebuie să ne ocupăm şi de cele mai ... neobişnuite diete din lume. Unele nu sunt diete în adevăratul sens al cuvântului, mai mult trucuri, chipurile, de mare succes.

"Minunile" lumii regimurilor
De pildă, Seth Roberts, un psiholog american a pus la punct dieta Shangri-La şi susţine că persoanele care beau, de două ori pe zi, 1 - 3 linguri de apă îndulcită sau 1 - 2 linguri de ulei de măsline, între mese, înregistrează o scădere a apetitului. Alţi "cunoscători" într-ale slăbitului recomandă dieta cu ... cleşte pe nas. Potrivit lor, mirosul joacă un rol important în modul în care este percepută mâncarea, din acest motiv se recomandă plasarea unui cleşte de rufe pe nas, păstrând nările închise în timpul mesei.

Am citit tot mai mult în ultima vreme despre dieta cu prăjituri. Cercetătorii israelieni au descoperit că participanţii la un studiu care aveau un mic dejun bogat în proteine şi carbohidraţi - care includea obligatoriu şi un desert - puteau să respecte mai uşor regulile dietei şi să ţină la distanţă kilogramele în plus, comparativ cu persoanele care aveau un mic dejun hipocaloric.

Extrem de controversată este în acest moment dieta KEN (Nutriţie Enterală Ketogenică). Ea implică hrănirea persoanei care ţine cura de slăbire respectivă prin intermediul unui tub introdus în nas, care duce proteine şi nutrienţi direct în stomac. Dieta durează zece zile, timp în care persoana care optează pentru ea nu trebuie să mănânce nimic.

De la a mânca nimic trecem însă la a mânca de toate şi vorbim despre aşa-zisul regim cu cartofi, paste şi pâine. O nouă dietă pe bază de carbohidraţi face valuri în Statele Unite ale Americii - în cartea "The Carb Lover's Diet" ("Dieta iubitorilor de carbohidraţi"), Ellen Kunes, redactor şef al revistei Health, şi nutriţionista Frances Largeman-Roth, scriu că numeroase studii au demonstrat că metabolismul este accelerat odată cu includerea în dietă a carbohidraţilor. Ele susţin că poţi slăbi în jur de trei kilograme pe săptămână dacă mănânci fără niciun fel de reţineri pâine, cartofi copţi, paste sau orez.

Pe de altă parte, dieta cu lămâie presupune consumarea a maximum şapte lămâi pe zi, însă treptat, pe o perioadă de 16 zile, şi le este recomandată persoanelor care nu vor să îşi schimbe radical regimul alimentar pentru a scăpa de kilogramele în exces. Omenirea a născocit şi dieta... part-time. Un domn numit James B. Johnson propune dieta în care o zi mănânci cât vrei şi în următoarea "faci foamea". Apoi, să ne minunăm şi de dieta cu gheaţă, care porneşte de la teoria conform căreia organismul consumă foarte multe calorii pentru a încălzi mâncarea în stomac, în procesul de digestie. De aceea, dacă după cele trei mese principale, consumăm cuburi sparte de gheaţă, accelerăm slăbirea. Inutil să vorbim despre marile pericole ale multor dintre aceste regimuri. Le intuiţi şi sunt convinsă că nu veţi face experimente riscante.

Ce regimuri joacă la Hollywood

Într-atâtea diete bizare şi de celebrităţi, nu am timp decât să le amintesc şi pe cele clasice - cea hipocalorică (cu puţine calorii, de obicei până în 1200) ori, de exemplu, dieta cu supă de varză (în vogă în România anilor '90, dacă îmi aduc bine aminte).

Acum fuguţa peste Ocean, în Cetatea Filmului, să vedem cum slăbesc frumoasele ecranului. Mărturisesc că atunci când aud de dietă la Hollywood mă gândesc numai la Janet Jackson care a declarat acum câţiva ani că ştie vedete care mănâncă... şerveţele de foame, când vor să facă talia mai fină. Regimul recomandat în funcţie de forma feţei este promovat de Kate Winslet (cea care urla acum câţiva ani că ea nu vrea să audă de diete şi slăbit). Se bazează pe studiul atent al feţei, ochilor şi părului, în urma căruia se stabileşte lista alimentelor care vor fi incluse în dietă şi a celor care trebuie evitate.

Heidi Klum şi Fergie, de la Black Eyed Peas, cred în oţet şi consumă câte o lingură din cel de mere înaintea fiecărei mese. Cheryl Cole, la fel ca Reese Witherspoon ori Lady Gaga îşi pun încrederea în dieta cu mâncare de bebeluşi - mănâncă 14 porţii de piureuri pentru copii, urmate de o masă cu peşte slab sau pui la grătar. În timp ce Demi Moore merge pe ceaiuri - în special pe ceaiul de păpădie şi pe cel de urzici.

Iar eu am încălecat pe-o şa şi v-am purtat prin lumea dietelor aşa!

Citește și:
Dieta Montignac: desi criticata, e pe gustul vedetelor
Dieta Dukan si regimul Oshawa în lupta pentru slăbire
Dieta Dukan - avantaje versus dezavantaje
Dieta South Beach
Dieta Montignac - află totul despre dieta şi inventatorul acesteia


Articol din revistă - 17.06.2015 Sursă foto: Hepta
Citește pe descopera.ro
MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp de ani buni. Armata ei folosea o TEHNICĂ extrem de neobişnuită. „Îi loveau mereu din scurt în punctele lor cele mai SLABE” MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp de ani buni. Armata ei folosea...
O DESCOPERIRE incredibilă elucidează unul dintre cele mai mari MISTERE ale fascinantei planete Marte. De zeci de ani, cercetătorii sunt intrigaţi de acest fenomen O DESCOPERIRE incredibilă elucidează unul dintre cele mai mari MISTERE...
Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de euro de la stat pentru a vă schimba maşina. Mii de şoferi se pregătesc să depună actele. Ce trebuie să faceţi pentru a primi banii Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
Începe URGIA. Cod de ploi torenţiale şi...
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în...
BusinessMagazin.ro
S-a terminat: Avertismentul APOCALPTIC s-a confirmat. Fenomenul extrem care deja a început şi are loc de 1.000 de ori mai rapid decât ar trebui S-a terminat: Avertismentul APOCALPTIC s-a...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem...
Mediafax.ro
E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre. Autorităţile din România, surprinse de mişcara DECISIVĂ făcută de fostul primar E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre....
„Vestul sălbatic digital”. Instrumente...
De ce ar trebui să mâncăm ce creşte...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Cumplit! Cea mai cunoscută prezentatoare TV a fost diagnosticată cu cancer! Vestea-şoc anunţată în miez de noapte BREAKING NEWS: Cumplit! Cea mai cunoscută...
BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această...
Fiul marelui Gică Hagi, luat prin surprindere!...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID. Donald Trump a dat lovitura FATALĂ companiei Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
Lilium Jet, primul vehicul de zbor pentru...
A fost LANSAT telefonul cu cea mai performantă...
ProMotor.ro
Un şofer a claxonat o fată care traversa pe trecere. Imediat, POLIŢIA L-A FĂCUT SĂ REGRETE GESTUL! Un şofer a claxonat o fată care traversa...
VIDEO - Ai văzut vreodată un IMPACT LA...
VIDEO - ACCIDENT RAR în Bucureşti. Şoferul...
Descopera.ro
O BIZARERIE mai mare nici că se putea. Ce a PROIECTAT CIA întrece orice imaginaţie. Specialiştii au lucrat ani de zile în mare secret la ea. „Atunci când EXPLODEAZĂ aruncă...” O BIZARERIE mai mare nici că se putea....
Tratamentul TERIFIANT folosit de cel mai...
PROBLEMA sexuală majoră pe care o au din...
ULTIMA ORĂ
Tendinţe autoritariste în Europa de Est/ Poate rezolva UE problema autocraţiei?/ ROMÂNIA, direct vizată

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.