Dieta South Beach – provocarea americana

In SUA, mai ales in sudul Floridei, dieta South Beach este la fel de populara ca bikinii tanga. Cura promite o scadere spectaculoasa in greutate – de 3,5 pana la 6 kilograme in doar doua saptamani – fara infometare si fara numararea caloriilor
  • Publicat:
Dieta South Beach - provocarea americana
Provocare americana: dieta South Beach

Initiatorul acestui program de slabire este doctorul cardiolog american Arthur Agatston, care, in timpul tratarii pacientilor bolnavi de inima, a observat ca unul dintre efectele secundare ale terapiei sale este scaderea semnificativa in greutate. Cartea lui, „The South Beach Diet”, s-a vandut deja in peste 5 milioane de exemplare.

Dieta South Beach

Dieta South Beach se bazeaza pe indexul glicemic al alimentelor. Carbohidratii (glucidele) cu index glicemic mare – cartofii, painea alba, pastele – produc o crestere masiva si brusca a glicemiei si deci necesita o cantitate foarte mare de insulina pentru a fi metabolizati.

Secretia de insulina va diminua foarte repede glicemia, ducand la senzatia de foame si de lipsa de energie. Va urma, deci, o noua ingestie de glucide si, prin repetarea acestui tipar, se va ajunge la supraalimentare, rezistenta organismului la actiunea insulinei va creste, iar kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara.

Prin urmare, pentru a intrerupe cercul vicios, trebuie eliminati hidratii de carbon cu index glicemic mare, deoarece sunt metabolizati atat de repede, incat sunt urmati de senzatia de foame.

Nutritionist: Oana Zarnescu

Etapele dietei South Beach

Inductia este prima treapta a terapiei si dureaza doua saptamani. Sunt interzise alimentele cu index glicemic mare: painea alba, fructele, legumele, pastele, orezul alb, dulciurile si alcoolul. Se pune accent pe consumul de carne slaba – pui, peste, branzeturi slabe, nuci, alune, ulei de masline – si sunt permise cateva soiuri de legume cu index glicemic mic – broccoli, varza.

Organismul isi va reveni dupa fluctuatiile glicemiei si ale insulinemiei la care a fost supus si astfel se va rezolva problema rezistentei la insulina.

In cea de a doua faza, sunt reintroduse in meniu majoritatea fructelor si a legumelor (cu exceptia cartofilor), painea si pastele integrale, cerealele, laptele degresat, iar „tratamentul” dureaza pana la atingerea greutatii dorite.

In a treia etapa sunt reintroduse si mai multe alimente, avandu-se grija sa se evite carbohidratii cu index glicemic mare si consumul excesiv de alimente.

Avantajele dietei South Beach

Majoritatea dieteticienilor sunt de acord ca alimentele cu index glicemic ridicat predispun la aparitia obezitatii si a diabetului zaharat, deci evitarea lor este un fapt benefic.
In plus, dieta pune accent pe evitarea grasimilor saturate, de origine animala (care cresc colesterolul in sange), sustinand consumul de uleiuri vegetale, mai ales de masline si de nuci, care previn aparitia bolilor de inima. Un alt aspect pozitiv este acela ca recomanda trei mese pe zi cu gustari intre ele, iar portiile sunt normale.

Dezavantajele dietei South Beach

Promisiunea de a scapa de 3-5 kilograme in doua saptamani nu prea este agreata de catre nutritionisti, care sustin ca scaderea in greutate trebuie sa se produca treptat, cu cel mult 1,5 kilograme pe saptamana, pentru ca efectele sa se mentina in timp si sa nu afecteze starea de sanatate.

Aceasta pierdere spectaculoasa a kilogramelor se datoreaza deshidratarii si scaderii numarului de calorii pe zi – fenomene datorate restrictiilor destul de severe ale etapei de inductie. O alta problema ar fi aceea ca in primele doua saptamani aportul de fibre, vitamine si minerale este foarte scazut, din cauza interdictiei de a manca fructe si legume.

Exemplu de meniu pentru o zi:

Mic dejun: omleta din doua oua si doua feliute de bacon/broccoli, ciuperci sau ardei gras si cafea/ceai/suc fara zahar

Gustare: un iaurt dietetic

Pranz: o salata combinata cu gratar de pui, legume (din cele permise) fierte sau gratinate

Gustare: nuci / migdale sau fistic

Cina: legume proaspete, pui / peste / vita

Desert dietetic (dar nu seara): compot (fara zahar), deserturi pe baza de gelatina sau branza de vaci dietetica

Urmărește CSID.ro pe Google News
Delicatese à la mexicana
Delicatese à la mexicana
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân