Dieta antiinflamatorie – 10 sfaturi de care să ţii cont

Specialiştii Centrului de Medicină Integrativă din Kaplan, Stetele Unite, au analizate diferite tipuri de diete şi au elaborat un ghid de 10 recomandări pentru a reduce şi preveni inflamaţiile.
  • Publicat:
Dieta antiinflamatorie - 10 sfaturi de care să ţii cont
foto: shutterstock/Dieta antiinflamatorie - 10 sfaturi de care să ţii cont

Orice inflamaţie din organism este semnalul unei suferinţe, indiferent că se manifestă superficial, la nivelul pielii, sau intern, la nivelul sistemului nervos central, al sistemului muscular, circulator sau al organelor interne.
Inflamaţiile prelungite din organism pot duce la boli cronice grave, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrită, reumatism,  boli cardiovasculare, Alzheimer, Parkinson sau chiar cancer.

 

Specialiştii Centrului de Medicină Integrativă din Kaplan, Stetele Unite, au analizate diferite tipuri de diete – paleo, mediteraneeană, dieta zonelor albastre, vegană, vegetariană etc şi au elaborat un ghid de 10 recomandări pentru o alimentaţie optima, care ar putea reduce şi preveni inflamaţiile.
Iată care sunt aceste recomandări.


25 de grame de fibre în fiecare zi

Cele mai bune surse de fitonutrienţi care favorizază digestia, tranzitul intestinal se găsesc în legume – vinete, bame, ceapă – cereale integrale, fructe – o banană, fructe de pădure.

Condimente antiinflamatoare în combinaţie cu legume proaspete sau gătite

Turmeric, ghimbir, ardei iute adaugă valoare antioxidanţilor din fructe şi legume şi au efecte antiinflamatoare dovedite.

 Ceapă, usturoi şi legume crucifere – adică broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, khale.
Pentru cei fără probleme digestive, se recomandă consumul unui căţeşl de usturoi, zilnic. Atenţie, însă, eficacitatea usturoiului este maximă doar dacă este zdrobit!

 

Limitaţi grăsimile saturate la maxim 10 procente pe zi
Prin grăsimi saturate înţelegem grăsimile care îţi păstrează starea la temperatura camerei: unt, brânzeturi, smântănă, uleiuri vegetale.

Consumaţi alimente bogate în acizi graşi Omega 3.
Cele mai bogate surse de Omega 3 sunt nucile, alunele, seminţe, boabe (fasole, soia, năut), peşte, fructe de mare.
Peştele ar trebui să se găsească de cel puţin 3 ori pe săptămână în dietă.

Folosiţi uleiuri cu grăsimi sănătoase. 
Uleiul extravirgin de măsline, de cânepă, seminţe de dovleac sau uleiurile de floarea soarelui realizate prin presare la rece.

O gustare sănătoasă de 2 ori pe zi: iaurt, o salată de crudităţi sau o jumătate de ceaşcă de nuci, alune, migdale, caju.


Evitaţi indulcitorii, zahărul rafinat şi alimentele procesate care conţin foarte multă sare. Sarea favorizează inflamaţiile prin retenţia apei în organism, iar zahărul îngreunează circulaţia sângelui.

Renunţaţi la grăsimile trans – se găsesc în margarină, foietaje, produse de patiserie, produse tip fast-food.

Un fruct pe zi aigură necesarul de zaharuri pentru organism. Încercaţi mere, fructe de pădure, caise (crude sau deshidratate), prune, pere, struguri.

Reduceţi sarea şi încercaţi, în schimb, condimente noi: salvie, scorţişoară, mentă, rozmarin, cimbru, oregano, turmerinc, nucşoară, coriandru etc.

Hidratarea rămâne un factor esenţial, care asigură buna funcţionare a organismului, iar apa rămâne cea mai bună alegere, indiferent că este plată sau minerală. Ceaiurile neîndulcite sunt şi ele o opţiune. Ceaiurile cu proprietăţi antiinflamatoare dovedite sunt arnica, frunzele de zmeură, ceaiul de creţişoară, teci de fasole, genţiană, măceşe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”