Bame – misterioase, dar sănătoase. Cum le-am gătit prima oară

Românii şi-au amintit de bame şi au început să caute bame din nou prin pieţe căci sunt recomandate în cure de slăbire dar şi pentru scăderea glicemiei crescute.
  • Publicat:
Bame - misterioase, dar sănătoase. Cum le-am gătit prima oară
Bame - misterioase, dar sănătoase. Cum le-am gătit prima oară, foto 123rf.com

Una dintre enigmele din pieţe, dar şi din meniurile din restaurante? Cu siguranţă, bamele! Cine le ştie, cine le-a gătit, cui îi plac? Unii dintre cei care le-au avut în farfurie au fost dezamăgiţi din cauza texturii gelatinoase, alţii le ridică în slăvi – plătesc 25 de lei pe kg şi chiar le congelează pentru iarnă.

Cumva fiecare român de 50 de ani a auzit despre bame, dar majoritatea nu au mâncat, iar cei care au mâncat s-au delectat cu gustul poate acum 20, 30 de ani. Personal, cred că am dat de bame într-un preparat indian dar şi într-un preparat japonez, însă cum toate ingredientele erau noi pentru mine nu le-am acordat bamelor o atenţie deosebită căci nu m-au impresionat, dar nici nu m-au deranjat cu nimic.

Un kg de bame costă între 15 şi 25 lei. Dar cum se prepară?

Aşadar, am pornit la drum, într-o piaţă mare din Bucureşti să caut bame, în luna septembrie. Sunt la mare căutare acum, căci românii interesaţi de un stil de viaţă sănătos au aflat că bamele ajută la scăderea glicemiei, a colesterolului, au acid folic şi sunt recomandate femeilor însărcinate şi sunt recomandate în curele de slăbire căci au doar 33 de kcal la 100 g.
Nu mică mi-a fost surpriza când le-am şi găsit. Chiar doi comercianţi le ofereau. Pe fiecare dintre aceste tarabe, bamele erau împărţite în două grămezi. Unele mai mici şi mai scumpe (20 lei şi 25 lei) şi altele mai lunguieţe (15 şi 20 lei).

bame in piata

Întreb primul vânzător despre cum se prepară. Acesta face nişte ochi mari şi spune ”pe mine mă întrebaţi?” În locul lui răspunde soţia, dar mărturiseşte că ei nu îi plac. ”Se fac tocăniţe din bame. Totul este să le fierbi în apă cu oţet şi sare, să se ducă mucilagiile!” Hmmm, am cumpărat o jumătate de kilogram din gramada cu bame tinere şi am plecat oarecum neîncrezătoare. Am continuat periplul printre recoltele de septembrie şi am ajuns la o altă tarabă cu bame. Aici vindeau doi băieţi. Cred că aveau în jur de 11 ani. 25 lei şi 20 lei kg de bame, invers proporţional cu mărimea bamelor. Am întrebat cum se prepară. Unul dintre băieţi mi-a explicat cu lux de amănunte. ”Se spală, se taie codiţele şi se fierb în apă cu sare şi oţet. Apoi se pun alături de ceapă, ardei, carne etc”. L-am întrebat cât de des mănâncă bame ”În sezon, de 3 ori pe săptămână. Sunt extraordinare” a răspuns. Îl întreb ce se poate face cu bamele mai lunguieţe. ”Se pot face pe grătar”. Aşadar am plecat de la piaţă şi am început documentarea. Iată ce am mai aflat despre bame.

Originile bamelor sunt discutate pe mai multe continente

Aşadar se pare că nu doar modul de prepare al bamelor este misterios ci şi orginile bamelor sunt discutate – asiaticii şi africani se ”ceartă” pe acest subiect. Se pare că prima oară au fost menţionate în secolul al VII-lea în limbajul vest african. În secolul al VIII-lea bamele sunt menţionate pe teritoriul Statelor Unite, apoi în Caraibe. Bamele sunt foarte întâlnite şi apreciate în India, Brazilia, Japonia. Bamele pot fi şi murate. În unele ţări se mănâncă crude sau în salate. Japonezii duc gătirea bamelor la nivel de artă.
Bamele pot creşte chiar până la 2 metri. Sunt din familia plantelor numite Malvacear şi este înrudit cu bumbac, cacao şi hibiscus. Bamele se găsesc în două variante – verzi şi roşii. Însă varianta verde este mai populară.

Bame – valori nutriţionale

Iată ce valori nutriţionale au 100 g de bame – 33kcal, 7,46 g carbohidraţi, zaharuri 1,48 g, fibre 3,3g, 0,19 g grăsimi, şi 1,9 grame proteine. În ceea ce priveşte conţinutul de vitamine şi minerale, iată ce am aflat – conţin vitamina A. vitamine din grupul B, inclusiv B9 (Acid folic necesar în sarcină), vitamina K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. 100 g de bame conţin aproape 90 mg de apă.

Ghid de pregătire a bamelor


Aşadar, bamele se pot găsi în comerţ proaspete, conservate în ulei sau apă sau congelate.
La piaţă se aleg bamele mici de dimensiuni şi care sunt proaspăt culese. Veţi putea observa că au preţuri diferite, iar cele mai bune sunt cele de dimensiuni mai mici. Bamele se pot vinde la bucată (grămezi de 100 sau de 200 de bucăţi) sau la kilogram.

bame cum se curata

Din bame se pot găti diverse tocăniţe, cu sau fără carne. Dacă nu sunteţi un expert al bucătăriei vă puteţi inspira din reţetele de păstăi de fasole verde.

Dar atenţie, fără a pregăti bamele într-un mod corespunzător, rezultatul va fi un fiasco. Imaginaţi-vă un preparat care are structura gelationoasă cu peri fini, care vă vor urzica limba.
Aşadar, bamele se taie cu un cuţit la codiţă, dar atenţie se taie doar codiţa nu şi căpăcelul (pentru a păstra seminţele în interior).
Cu lama unui cuţit se curăţă uşor perii de pe suprafaţa bamei.
Imediat ce fiecare bamă este curăţată se pune într-un vas cu apă, sare şi oţet. În unele unele regiuni din România se foloseşte borşul umplut în casă, însă şi suc de lămâie proaspăt. Bamele se spală energic în amestecul de apă cu oţet şi sare şi apoi se clătesc sub un jet de apă rece. Operaţiunea se repetă de câteva ori.
Între timp, se pune la fiert o oală cu apă şi sare. Atunci când apa clocoteşte se vor adauga bamele şi se lasă pe foc până apa va clocoti din nou.

bame

Pentru siguranţă, se ia o bamă se testează cu ajutorul unui cuţit pentru a verifica dacă este pe jumătate fiartă.

Se dau de pe foc şi se clătesc în 5, 6 jeturi de apă rece pentru a se elimina ”mucusul” produs de bame în timpul fierbirii.

Reţetă de tocăniţă cu bame şi carne de porc

bame reteta

Iată cum am gătit bamele cumpărate din piaţă.

Ingrediente pentru 4 porţii:

  • 500 g bamele prefierte
  • 4 cepe medii
  • 4 căţei de ustoroi
  • 1 ardei gras roşu
  • 250 ml de suc de roşii
  • 300 de carne – pulpă de porc tăiată bucăţele
  • o legătură de pătrunjel
  • 1 foaie de dafin
  • sare

Mod de preparare:
Ceapa şi carnea se înăbuşă cu puţin ulei şi puţină apă. Se adaugă ardeiul tocat şi se mai lasă la foc mic până când carnea este pătrunsă. Atunci când carnea este călită se adaugă şi bamele, usturoiul şi sucul de roşii. Se sărează după gust. Se lasă la foc mic până se fierb şi bamele complet. Se adaugă pătrunjel proaspăt tocat în farfurii. Poftă bună!

Concluzii despre bame

Sunt bune. Aş spune că gustul lor este înrudit cu cel al dovleceilor dar şi al păstăilor de fasole. Cred că le-am gătit corect căci nu am simţit nimic gelatinos. Poate doar limba a fost înţepată puţin din când în când. A consumat tocăniţa de bame şi băiatul meu de 3 ani. Nu cred că aş mai găti curând ci mai degrabă aş încerca gătite de profesionişti. Mi-am propus să încerc bame într-un restaurant japonez.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân