Mihaela Bilic: cum să NU transformi salata de vinete într-o maioneză

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a transmis fanilor săi câteva sfaturi legate de prepararea corectă (adică sănătoasă) a vinetelor. Iată ce trebuie să reţineţi.
  • Publicat:
Mihaela Bilic: cum să NU transformi salata de vinete într-o maioneză
Foto: 123rf.com

Într-un mesaj recent pe Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic a transmis fanilor săi câteva sfaturi legate de prepararea corectă (adică sănătoasă) a vinetelor. Iată ce trebuie să reţineţi:

Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru că sunt legume de sezon şi pentru ca avem o slăbiciune pentru ele. Împreună cu Italia şi Spania împărţim podiumul când vine vorba de consum de vinete europeean – măcar suntem şi noi premianţi la ceva.

Dincolo de calităţile ei nutritive (apă, fibre, minerale şi vitamine din grupul B), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete, şi mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude!
Tratamentul termic al vinetelor are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează si solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare vinetele se gătesc: fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.

Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei!) Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!

Iată câteva idei practice si dietetice:

  • În loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina) – au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei şi avantajul că albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc.
  • În cazul vinetelor gătite, opăriţile în prealabil 2 min în apă cu sare si apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel – nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteţi găti.
  • Folosiţi un spray pentru ulei cu care să pulverizaţi doar un strop de grăsime; preferaţi gatitul la cuptor, în felul asta nu riscaţi ca preparatul sa se ardă.
  • Puneţi sos de rosii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos şi mai dietetic decât uleiul.
  • Sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul asta se pot păstra în siguranţă chiar dacă aţi redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate, plus că va fi mai uşor de digerat fără atâta grăsime.

Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate şi fără gălbenuş de ou, puneţi în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert – are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.
Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”