Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cum se transformă alimentele atunci când le găteşti

De când oamenii au descoperit focul, am învăţat să-l utilizăm pentru a prepara alimentele, modificându-le în felul acesta textura, aspectul şi gustul.

Prin tratarea termică, anumite produse devin sigure pentru consum iar altele se digeră mai uşor, însă principalul motiv pentru care gătim este faptul că mâncarea obţinută în felul acesta este mai bună decât alimentele proaspete, consumate separat.


Prin încălzire toate moleculele îşi accelerează mişcarea, aromele se intensifică, gustul devine mai complex, iar asocierile dintre diferite principii nutritive dau naştere unor experienţe culinare încântătoare.

Este incontestabil faptul că tratamentul termic modifică valoarea biologică a unui aliment, anumite substanţe sensibile (vitamine, minerate) putând fi parţial distruse la temperaturi ridicate, însă alegerea unei metode corecte de gătit poate micşora substanţial acest inconvenient.

Efectul gătitului asupra nutrienţilor

Proteinele

Prin încălzire, valoarea biologică a proteinelor nu se modifică, însă structura lor se schimbă, lanţurile de aminoacizi se rup în fragmente mai mici, care apoi se pot reasambla şi lega în forme noi. Acest proces poartă numele de coagulare şi se face strict pe baza căldurii, nu a uleiului de prăjit.

Cu cât perioada de încălzire este mai lungă, cu atât produsul rezultat va fi mai tare – aşa se explică de ce o bucată fragedă de carne se va întări excesiv dacă o gătim timp îndelungat, fie chiar şi la grătar.

Dacă prepararea hranei în căldură uscată (cuptor, grătar, rotisor) are proprietatea de a întări proteinele, căldura umedă le înmoaie şi le face mai uşor de digerat.

În prezent, cel mai sănătos din punct de vedere nutritiv este considerat gătitul înăbuşit, cu sos adăugat sau doar pe baza lichidului rezultat din carne.

Lipidele

Căldura topeşte grăsimea saturată (slănină, unt, caşcaval) şi fluidifică grăsimile mononesaturate (ulei de măsline sau de peşte). Grăsimile de origine animală sunt solide la temperatura ambiantă, însă devin lichide prin încălzire, fapt care poate fi considerat:

  • un avantaj – se scurg şi pot fi îndepărtate uşor (din carne de exemplu)
  • un dezavantaj – difuzează în alimente, se amestecă cu restul ingredientelor şi cresc valoarea calorică a produsului final (tocături, paste, pizza, tocăniţe).

Cel mai corect este să consumăm grăsimile „crude”, adică netratate termic.

Fie că e vorba de un cub de unt sau o lingură de ulei, acestea trebuie adăugate peste alimente doar după ce au fost luate de pe foc. Numai aşa putem profita de efectele benefice ale vitaminelor liposolubile (A, D, E) şi ale acizilor graşi nesaturaţi şi, în plus, controlăm cu exactitate cantitatea de grăsime pe care o avem în farfurie.

Glucidele

Carbohidraţii se comportă diferit la încălzire, în funcţie de structura lor:

  • Glucidele simple (zahărul) se caramelizează şi devin maro, casante
  • Glucidele complexe tip amidon devin absorbante, se umflă şi se dezintegrează, mai ales în mediu umed (apă fierbinte). Amidonul îmbibat excesiv cu apă se absoarbe rapid în sânge şi îngraşă mai tare (creşte indicele glicemic)
  • Fibrele alimentare (gumele, pectinele, celuloza) se dizolvă total sau parţial la contactul cu apa fierbinte; aşa se explică schimbarea structurii fructelor şi legumelor din crocante şi ferme în moi şi sfărâmicioase. Înmuierea fibrelor permite absorbţia crescută a nutrienţilor din compoziţia alimentelor, mai ales a glucidelor (zahărului). În consecinţă, fructele şi legumele vor fi mai uşor de digerat, dar vor avea un indice glicemic mai mare şi vor îngrăşa mai tare. Consumaţi-le proaspete, iar dacă le gătiţi aveţi grijă să rămână „al dente” (ferme, crocante) – veţi obţine un maxim de nutrienţi cu minim de calorii.

Mineralele

În general mineralele sunt foarte puţin afectate prin gătit, cantitatea acestora rămânând neschimbată, ca şi în produsul proaspăt. Singura excepţie este potasiul, care nu este distrus de căldură dar care trece în lichidul folosit la prepararea mâncării, prin urmare încercaţi să gătiţi în cât mai puţină apă şi consumaţi tot sosul rezultat.

Vitaminele

Comportamentul vitaminelor la gătit este mult diferit faţă de cel al mineralelor. Cu excepţia vitaminei K şi a niacinei (vitamină din grupul B) care sunt stabile la temperaturi ridicate, restul vitaminelor sunt foarte uşor deteriorate de prezenţa căldurii, aerului, apei sau grăsimii (uleiul de gătit).

Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic



Citește și:
Carne de pui cu hormoni, arsenic şi antibiotice - Ştii ce mănânci?
5 meniuri sănătoase pentru vară
Glicemie crescută? Iată 10 alimente care reglează nivelul de zahăr
Exclusiv Online - 20.08.2015
Citește pe descopera.ro
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate'' VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul...
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA'' Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja...
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

În această lună ai parte de o atmosferă excelentă în familie, datorită unui succes care îi priveşte pe toţi cei ai casei. Se anunţă o veste bună pentru viitorul tău alături de cei dragi...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor...
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de...
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul...
BusinessMagazin.ro
Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu i-a fost să facă afaceri in România. Prima afacere a fost o terasã în Regie unde a venit un primar beat şi i-a aruncat toate scaunele şi mesele în D Povestea lui Mohammad Murad si cât de greu...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
O fostă colegă din Antena rupe tăcerea despre Andreea Berecleanu: Acesta e de fapt adevărul O fostă colegă din Antena rupe tăcerea...
E VESTEA zilei! ADEVĂRATUL MOTIV pentru...
Virusul mortal din China, coronavirsul,...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor...
O companie britanică lansează în 2020...
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în...
ProMotor.ro
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor? Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul...
Care sunt piesele care pică cel mai des...
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau...
Descopera.ro
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre tine Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta...
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană...
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost...
ULTIMA ORĂ
Transhumanţa răspunderii. Marea oilor moarte îi aşteaptă pe turişti de 1 Mai

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.