Cele mai sănătoase sosuri pentru salate

Cine se mai gândeşte la salate în sezonul în care organismul aproape că plânge după chestii consistente, grase, aburinde? Păi se gândesc în primul rând ovolactovegetarienii, se gândesc cei care ar face orice ca să nu se îngraşe la loc după ce au slăbit şi se mai gândesc leneşii bucătăriilor, care au descoperit calea către masa perfectă.
Cele mai sănătoase sosuri pentru salate

Cine se mai gândeşte la salate în sezonul în care organismul aproape că plânge după chestii consistente, grase, aburinde? Păi se gândesc în primul rând ovolactovegetarienii, se gândesc cei care ar face orice ca să nu se îngraşe la loc după ce au slăbit şi se mai gândesc leneşii bucătăriilor, care au descoperit calea către masa perfectă.

Mai nou, fac parte din ultima categorie. Nu că nu m-ar pasiona în continuare ideea de gătit şi de experimentat diverse lucruri. Nu, pur şi simplu trec printr-o perioadă când mă gândesc că mai bine fac nişte abdomene decât să păzesc nişte blide pe foc sau mă rog, pe plita cu inducţie. Dar trebuie să şi mănânc pentru că nu pot supravieţui la nesfârşit cu portocale, musli şi caju. La o adică, pot, dar m-aş plictisi. Asta e o altă boală a mea, plictiseala culinară, care se bate cap în cap cu lenea

Şi ca să le împac, m-am refugiat în salate. Cine a zis că salata nu e mâncare nu are pic de imaginaţie şi nu se gândeşte deloc la planeta asta care îşi cam rupe resurse importante de la gură ca să hrănească orice animal până la sacrificiu. Dincolo de considerente ecologice, vegatariene, mie mi se rupe sufletul când trec pe lângă rafturile cu frunze şi condimente proaspete. Le-aş cumpăra pe toate numai să nu le mai văd cum pălesc în scurt timp.

Şi cumpăr din ele şi mă străduiesc să nu las nici o frunzuliţă să se ofilească. Apropo, de când n-aţi mai văzut verde în faţa ochilor în farfurie? Dacă n-aţi mai făcut-o deloc, e timpul pentru o evadare din frigiderul cu cărnuri către “grădiniţele” din supermarket şi rafturile cu condimente.

Varietate să fie!

De câte ori nu mi-a trecut prin faţa ochilor câte un text referitor la numărul de alimente pe care ar trebui să le consumăm săptămânal? De multe ori. Am reţinut vag că ar fi vorba de vreo 30, dar cine stă cu adevărat să le contorizeze? Puţini o fac. Aşa că tot la salate mi-e gândul când îmi vine să respect ca la carte ceea ce recomand.

Şi cum lista plantelor se cam rezumă la salată verde, spanac, valeriană, broccoli, ciuperci, măsline, conopidă, morcov, ţelină, varză, roşii, ardei, ceapă, castraveţi, ridichi, mărar, pătrunjel, m-am gândit să o completez elegant din condimente şi sosuri. Cine s-ar fi gândit acum 20 de ani, când trăiam în bezna culinară pre şi post revoluţionară, că n-o să concep nici o salată fără ulei de măsline şi curry de exemplu? Sau fără oţet balsamic?

Acum deja mi se par plictisitoare şi cum ajung prin magazine, cum am grijă să-mi garnisesc frigiderul şi dulapul cu plante şi condimente numai bune de transformat în sosuri. Light, cum altfel? 

Pagina 1 din 3
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate