Cele mai bune şi cele mai rele diete de slăbire pentru bolnavii de diabet

Curele de slăbire sunt o armă cu două tăişuri pentru diabetici, deoarece restricţiile calorice sau mesele sărite le pot pune în pericol sănătatea. Cum facem, deci, să slăbim şi să nu dăm peste cap glicemia?
  • Publicat:
Cele mai bune şi cele mai rele diete de slăbire pentru bolnavii de diabet

Pierderea în greutate prezintă numeroase beneficii, în special pentru persoanele care suferă de diabet sau pentru cele care sunt în stadiul de prediabet. Pe lângă reducerea surplusului ponderal, o dietă potrivită ajută la reglarea glicemiei, la echilibrarea tensiunii arteriale şi la reducerea riscului de boli de inimă. Însă curele de slăbire sunt o armă cu două tăişuri pentru diabetici, deoarece restricţiile calorice sau mesele sărite le pot pune în pericol sănătatea.

Cum facem, deci, să slăbim şi să nu dăm peste cap glicemia?

În primul rând, avem grijă la porţiile de mâncare (cu accent pe carbohidraţi!) – cât mai puţine dulciuri şi produse bogate în zaharuri de orice fel. Astfel, ţinem glicemia sub control şi reducem numărul de calorii.

Apoi, este important să alcătuim „o farfurie sănătoasă” – jumătate legume, un sfert proteine, un sfert carbohidraţi.

Să trecem acum la cele mai bune şi cele mai neindicate cure de slăbire pentru diabetici!

Diete de slăbit pentru diabetici, recomandate de medici

Creată iniţial pentru a aduce la un nivel normal tensiunea arterială, această dietă s-a dovedit a fi eficientă şi pe alte planuri. Dieta Dash presupune consumul de fructe, legume, cereale, alimente cu puţine grăsimi, zahăr şi sodiu.

Această dietă se bazează pe obiceiurile alimentare ale locuitorilor din Grecia, partea sudică a Franţei şi Italia, care consumă puţină carne şi foarte multe legume, nuci şi alimente bogate în grăsimi sănătoase (avocado, peşte, ulei de măsline). Se recomandă consumul limitat de dulciuri, ouă şi carne de pui – doar de câteva ori pe săptămână – şi carnea roşie să fie consumată de cel mult 3 ori pe lună.

Fără lactate, fără carne! Dr sunt permise ouăle şi, surpriză, brânza. De asemenea, poţi opta şi pentru dieta flexitariană, care este în mare parte vegetariană, dar care permite consumul ocazional de carne. O astfel de dietă însumează 1500 de calorii, împărţite zinic astfel: 300 de calorii la micul dejun, 400 de calorii la prânz, 500 de calorii la cină şi două gustări a câte 150 de calorii. 

Diete de slăbire contraindicate diabeticilor

Asfel de diete sunt cele extreme, care presupun un aport caloric foarte redus şi consumul doar anumitor categorii de alimente. Iată cum arată topul celor mai periculoase cure de slăbire pentru diabetici!

  • Dieta fără carbohidraţi – încurajează consumul exclusiv de alimente bogate în grăsimi şi proteine, cum este carnea roşie şi cea procesată. Chiar dacă ar putea duce la pierderea câtorva kilograme (pe termen scurt însă), o astfel de cură este contraindicată diabeticilor, deoarece poate afecta sever nivelul glicemiei. Eliminarea carbohidraţilor din alimentaţie nu face decât să crească riscul de hipoglicemie. De asemenea, există un risc crescut de boli ale inimii şi afecţiuni ale rinichilor.
     
  • Postul negru sau reducerea drastică a caloriilor – duce la o scădere semnificativă a glicemiei, cu risc de instalare a crizelor hipoglicemice sau chiar pierderea conştienţei. Chiar dacă în paralel iei medicamentele recomandate de medic (fie că vorbim de pastile sau de injecţii cu insulină), este important să ai o alimentaţie echilibrată, bogată în substanţe nutritive. Orice dietă care presupune consumulul a mai puţin de 800 de calorii pe zi creşte riscul de hipoglicemie, iar masa musculară are de suferit la rândul ei.
     
  • Pastilele de slăbit – un mare NU! Toate suplimentele eliberate fără prescipţie medicală care promit curăţarea colonului şi slăbirea într-un timp record trebuie evitate de diabetici. Unele produse conţin ingrediente care pot interacţiona cu medicamentele antidiabetice, diminuându-le efectul.

Dacă eşti diabetic şi vrei să dai jos câteva kilograme, cel mai indicat ar fi să mergi la medicul diabetolog, care îţi poate recomanda un regim potrivit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”