Alimentaţia şi pielea – ce trebuie să mănânci şi ce să eviţi pentru a avea un ten curat

Liana Conţiu, nutriţionist dietetician, ne spune care este rolul alimentaţiei asupra aspectului pielii.
  • Publicat:
Alimentaţia şi pielea – ce trebuie să mănânci şi ce să eviţi pentru a avea un ten curat

O dietă sănătoasă înseamnă oare un ten frumos şi sănătos?

Este adevărat că studiile care corelează relaţia dintre alimentaţie şi aspectul pielii sunt încă la început, dar ce ştim cu siguranţă este că ceea ce mâncăm ne influenţează aspectul exterior, iar unele afecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea, sunt direct influenţate de alimentele pe care le consumăm.
 


Prezenţa în limite optime a unor nutrienţi în organismul nostru asigură buna funcţionalitate specifică. De exemplu, calciul şi vitamina D ne asigură sănătatea osoasă, iar sistemul cardiovascular are nevoie de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de peşte.

Dar de ce are nevoie pielea noastră pentru a avea un aspect frumos şi sănătos?

Asta este o întrebare care se află pe buzele multora, iar răspunsul îl aflăm de la Liana Conţiu, nutriţionist dietetician.

Dacă nu ştii ce alimente fac bine tenului tău sau ce alimente ar trebui să eviţi, cu siguranţă nu eşti singura persoană care are această nedumerire. Totuşi, pielea este o reflexie a bunei funcţionalităţi a întregului tău organism.

O dietă care să includă în proporţii echilibrate toţi nutrienţii necesari îţi va susţine un aspect sănătos şi plăcut, pe când o dietă săracă în nutrienţi îşi va pune adânc amprenta asupra pielii tale.

Ce anume influenţează sănătatea şi frumuseţea pielii

Medicina estetică are un avans impresionant în ultimii ani şi tot mai mulţi pacienţi apelează la rezolvarea micilor defecte instalate odată cu vârsta.

Totuşi, dacă nu există o abordare multidisciplinară, tratamentele estetice şi dermatologice nu îşi menţin rezultatul. Mai bine zis, chiar dacă apelăm la chirurgia estetică sau la tratamentele dermato-cosmetice, este necesar să avem un stil de viaţă adecvat, care să ne susţină frumuseţea.

Zahărul şi pielea

Dulciurile din zahăr rafinat, cum ar fi biscuiţii cu ciocolată, prăjiturile, unele batoane de cereale, sucurile carbogazoase, îţi ridică rapid nivelul zahărului din sânge, iar pentru normalizarea acestei situaţii este necesar ca celulele tale specializate să secrete insulină, un hormon utilizat pentru aceste situaţii.

Efectele produse de această situaţie în organism pot influenţa calitatea pielii şi pot agrava sau favoriza apariţia acneei. Aşadar, încearcă să eviţi consumul excesiv de zahăr şi făină albă şi să mănânci mai multe vegetale. Dacă, totuşi, obişnuieşti să consumi câte o prăjitură sau un desert, limitează-te la o cantitate mică, după o masă principală.

Lactatele şi acneea

Nu există o legătură bine definită între consumul de lactate şi apariţia acneei, însă unele studii vin în ajutorul nostru şi ne indică limitarea sau excluderea acestora din alimentaţie când avem probleme ale pielii de tipul acneei.

În baza experienţei specialiştilor din domeniu, s-au observat îmbunătăţiri şi evoluţii favorabile ale pielii la pacienţii cu acnee. Totuşi, dacă ai acnee, nu trebuie să excluzi lactatele dacă acest lucru nu îţi este recomandat de către o persoană specializată. Suntem diferiţi şi, automat, ni se potrivesc tratamente diferite.

O grupă de alimente de talia lactatelor conţine nutrienţi necesari organismului şi, dacă este exclusă, este nevoie de o alimentaţie atent organizată pentru a o substitui şi a nu priva organismul de ceea ce îi este trebuincios.

Grăsimile şi inflamaţiile

Diferiţii acizi graşi din alimente pot susţine sau combate inflamaţia din organism, care se vede şi la suprafaţa pielii. O balanţă echilibrată între aportul de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 ne ajută.

  • Foloseşte o cantitate mică de uleiuri vegetale
  • Consumă măcar o dată pe săptămână peşte
  • Ai grijă la suplimentele pe care le iei. Întotdeauna informează-ţi medicul specialist care se ocupă de pielea ta dacă iei sau nu suplimente. Unele te ajută, dar altele îţi pot înrăutăţi condiţia.

Aşadar, rezolvarea unor probleme medicale se face prin metode multidisciplinare. Frumuseţea pielii este ajutată de proceduri cosmetice şi dermatologice, dar susţinută intens de nutriţie şi stil de viaţă adecvat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân