Tratament pentru negi (veruci) şi remedii naturiste

Tratament pentru negi (veruci) şi remedii naturiste

Negii sunt mici excrescenţe benigne (noncanceroase) apărute la suprafaţa pielii, care pot fi localizaţi fie pe degetele de la mână, fie pe cele de la picioare, caz în care poartă numele de veruci. Peste 10% din populaţie se confruntă la un moment dat cu negii, cauza principală fiind infecţia cu una dintre tulpinile virusului HPV (human papilloma virus). Copiii şi adolescenţii sunt o categorie aparte predispusă la apariţia negilor şi verucilor, la fel şi persoanele care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unor infecţii cu HIV/SIDA, a anumitor forme de cancer sau afecţiuni renale ori a unui transplant.

Negii pot fi contagioşi! O persoană sănătoasă se poate infecta prin contactul direct cu pielea persoanei infectate sau prin atingerea obiectelor ori a suprafeţelor contaminate, însă apariţia negilor poate surveni la câteva săptămâni sau chiar luni de la contractarea virusului HPV.

Forma şi dimensiunea negilor pot varia în funcţie de tipul şi localizarea acestora. Deşi nu provoacă durere, negii şi verucile au aspect inestetic şi pot cauza disconfort, mâncărimi şi sângerări.

Tipuri de negi

Există mai multe tipuri de negi, însă cele mai comune forme sunt:

 • Negii comuni – sunt excrescenţe cu forma rotundă sau neregulată, ferme la atingere şi cu margini ridicate, care pot avea aspectul unei conopide şi care apar cu precădere pe degetele de la mâini
 • Negi plani – sunt rotunzi, turtiţi, gălbui şi localizaţi de obicei pe spate şi pe mâini
 • Negi filiformi – apar de regulă pe faţă şi pe gât şi sunt subţiri, lungi, de culoarea pielii
 • Negi palmari sau plantari – apar pe palme sau pe tălpi şi se deosebesc printr-un punct minuscul negru care poate fi observat în mijlocul fiecărui punct solzos
 • Negi periunghiali – apar în zonele din jurul degetelor de la mâini ori picioare şi au o formă neregulată, similară negilor comuni
 • Negi în mozaic – sunt excrescenţa care cresc în ciorchine pe picioare sau mâini

Cum se tratează negii şi verucile

Negii nu necesită tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort ori dacă persoanele respective sunt nemulţumite de aspectul lor inestetic. În aproape 80% din cazuri, negii trec de la sine în decursul a 1-2 ani (în cazul copiilor şi adolescenţilor), dar există şi situaţii când aceştia pot persista pe termen lung, 5 până la 10 ani, mai ales în cazul adulţilor.

Opţiunile de tratament pentru vindecare negilor constau în: soluţii chimice cu acid salicilic, formaldehidă, glutaraldehidă sau acid lactic, crioterapie sau intervenţie chirurgicală.

Tratamentul negilor cu acid salicilic sau alte substanţe chimice este eficient în special în cazul negilor localizaţi la nivelul mâinilor şi constă în aplicarea zilnică pe leziune a unui gel, a unei soluţii sau tincturi pe o perioadă de 3 luni. Această metodă este contraindicată la pacienţii cu negi plantari diagnosticaţi cu diabet, deoarece există riscul vindecării lente a pielii. De asemenea, se recomandă precauţie în aplicarea unor astfel de soluţii, deoarece pot cauza iritaţii.

Crioterapia cu nitrogen (azot) lichid este recomandată adulţilor şi adolescenţilor care pot suporta durerea cauzată de această procedură. Aceasta presupune îngheţarea negului timp de 5-15 minute, în mai multe şedinţe, iar ulterior se formează o băşică ce se usucă şi cade. Crioterapia nu este indicată în cazul negilor localizaţi în apropierea tendoanelor sau a unghiilor, deoarece pot cauza deteriorarea acestora. De asemenea, crioterapia poate cauza hiperpigmentări şi cicatrici care se ameliorează însă pe parcursul timpului.

Intervenţia chirurgicală este nerecomandată, deoarece riscul de recurenţă al negilor şi verucilor este foarte crescut în cazul unei astfel de metode, la fel şi riscul de apariţie a cicatricilor cheloide. Cu toate acestea, poate fi o opţiune pentru negii în mozaic, de mari dimensiuni.

Remedii naturale pentru negi şi veruci

Chiar dacă multe dintre următoarele remedii naturale nu şi-au dovedit eficacitatea prin studii ştiinţifice, au existat cazuri în care acestea au funcţionat. Chiar şi aşa, este recomandat să cereţi sfatul medicului dermatolog înainte de a apela la astfel de metode naturale de îndepărtare a negilor şi verucilor.

 • Oţet din cidru de mere – se amestecă 2 linguri de oţet din cidru de mere cu o lingură de apă, se înmoaie un beţişor de ureche în soluţie şi se aplică pe neg, apoi se acoperă cu un pansament curat şi se lasă să acţioneze 3-4 ore.
 • Coajă de banană sau de portocală – se freacă negul cu partea interioară a cojii de banană ori de portocală, o dată pe zi.
 • Usturoi – se pisează un căţel de usturoi şi se adaugă o linguriţă cu apă, apoi se aplică pasta rezultată pe neg şi se acoperă cu un pansament. Se repetă procedeul de 3-4 ori pe săptămână.
 • Suc de ananas – se aplică pe neg suc de ananas, zilnic.
 • Cartof crud – se freacă negul cu o felie de cartof crud, de 2 ori pe zi.
 • Suc din tulpină de păpădie – se rupe tulpina unei păpădii şi se aplică sucul lipicios din aceasta pe neg, de 1-2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.
 • Gel de aloe vera – se aplică pe neg gel de aloe vera, zilnic. Acesta poate ameliora mâncărimile şi disconfortul cauzate de negi.Aspirină – se pisează un comprimat de aspirină şi se amestecă cu o linguriţă de apă, până se formează o pastă. Aceasta se aplică pe neg, se acoperă cu un pansament şi se lasă să acţioneze peste noapte.
 • Lac de unghii transparent – se aplică o picătură de lac transparent pe negi, de 1-2 ori pe zi.
 • Vitamina C – se amestecă un comprimat de vitamina C cu puţin suc de lămâie, se aplică pasta rezultată pe neg, se acoperă cu un pansament şi se lasă să acţioneze peste noapte.
 • Ulei de vitamina E – se aplică pe neg zilnic, timp de 2 săptămâni.
 • Propolis – se aplică zilnic pe neg şi se lasă să acţioneze peste noapte.
 • Ulei de ricin – se aplică zilnic, timp de 2-4 săptămâni.
 • Ulei din arbore de ceai – se diluează 1-2 picături de ulei din arbore de ceai cu 12 picături de ulei de migdale sau de ricin, se amestecă bine şi se aplică pe neg cu ajutorul unui beţişor de ureche sau al unei dischete demachiante. Se lasă să acţioneze 5-10 minute. Se repetă procesul de 2-3 ori pe zi.
 • Bandă adezivă – se aplică bandă adezivă pe zona cu probleme şi se lasă să acţioneze 3 până la 6 zile, după care se ţine negul în apă şi se freacă bine cu o piatră ponce. Ulterior, pielea este lăsată descoperită timp de 10-12 ore, după care se repetă procedura.

Negi şi veruci: metode de prevenire

Pentru a reduce riscul apariţiei negilor sau a contractării acestora de la persoanele infectate, ţineţi cont de următoarele recomandări:

 • Nu atingeţi negii altcuiva
 • Nu folosiţi la comun cu o persoană infectată prosoape, haine, încălţăminte, şosete sau alte obiecte de uz personal
 • Nu zgâriaţi negii şi nu vă scărpinaţi, deoarece astfel există riscul ca negii să apară şi în alte zone ale corpului
 • Purtaţi papuci la piscină şi acoperiţi negii cu plasturi speciali dacă înotaţi în piscină sau bazin
 • Schimbaţi zilnic şosetele şi folosiţi antiperspirante dacă vă transpiră frecvent picioarele

Autor: Paula Rotaru

Surse: hse.ie, pharmaceutical-journal.com, healthline.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Andreea Ioniță, terapeut: stresul este o alegere, așa cum este și pacea