Vitamina E – unde se găseşte şi cine poate suferi de deficit?

În mod normal, organismul are suficiente rezerve de vitamina E. Sursele naturale de vitamina E sunt - uleiuri vegetale, nuci, migdale, seminţe, spanac, salată.
Vitamina E - unde se găseşte şi cine poate suferi de deficit?
Vitamina E, unde se găseşte şi cine poate suferi de deficit? foto Shutterstock

Vitamina E are rol antioxidant în organism. Se găseşte în ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline şi alte tipuri de ulei vegetal, dar şi în seminţe sau nuci. În cazul unor boli, se poate instala chiar deficit. Am aflat amănunte preţioase despre vitamina E de la dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.


Ce rol are vitamina E în organism? ”Principala funcţie a vitaminei E este de antioxidant” spune dr. Răzvan Vasilescu.

De unde luăm vitamina E?

”Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, nucile, seminţele şi legumele cu frunze verzi” explică specialistul în nutriţie, diabet şi boli metabolice.

Cât de multă vitamina E este necesară zilnic?

În ce doze trebuie să consumăm alimentele bogate în E? ”Doza recomandată de vitamină E este exprimată ȋn mg de alfa tocoferol. Aproximativ 80% din cantitatea de vitamină E din alimentaţie este sub formă de alfa-tocoferol şi numai aproximativ 20% este sub alte forme” a explicat dr. Vasilescu.

În ce situaţii apare deficit de E?

”Deficitul de vitamina E se ȋntâlneşte rar, chiar la subiecţii cu aport scăzut, deoarece în organism există rezerve crescute” spune dr. Vasilescu. Totuşi există categorii de persoane care sunt expuse riscului de a avea o cantitate mai mică de vitamina E. ”Deficitul de vitamina E se poate întâlni la prematuri, pacienţi cu malnutriţie
severă, malabsorbţie pentru grăsimi, fibroza chistică, colestază hepatică, boala
celiacă, boala Crohn.” 

Dr. Răzvan Vasilescu – sfatul specialistului

Având în vedere faptul că se comercializează numeroase suplimente care îşi propun atât stimularea, cât şi susţinerea imunităţii, doresc să subiniez faptul că nu
există dovezi ştiinţifice în acest sens. Din contră, se poate ca stimularea sistemului imun sa aibă rezultate contrare celor aşteptate.

Dr Razvan Vasilescu

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv
Recomandări:
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul