Infectia cu HPV și eficienţa vaccinului

Infectia cu HPV și eficienţa vaccinului

Infectia cu HPV (prescurtarea pentru Virusul Papilloma Uman) este una dintre cele mai frecvente infectii transmise pe cale sexuala. În prezent, se cunosc mai mult de 100 de tulpini ale acestui virus si afecteaza nu doar femeile, ci si barbatii.

Cele mai multe dintre cele 100 de tulpini sunt aproape inofensive, pot doar provoca aparitia unor negi, a papiloamelor virale ori a condiloamelor genitale sau pot fi eliminate de sistemul imunitar al organismului, fara sa creeze niciun fel de neplacere.
Mai mult de 40 de tulpini HPV afecteaza in mod specific zona genitala. Si doar unele dintre acestea pot cauza cancer de col uterin.

Infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman)

Infectia cu HPV nu are o simptomatologie evidenta, insa se pot observa cu usurinta aparitia negilor pe suprafata pielii. Aceste leziuni cutanate au risc mic de a se transforma in cancer.

Virusul este transmis prin contact direct, fie ca este vorba despre o taietura în piele, leziune deschisa, prin contact sexual, anal sau oral orice alt tip de contacte cu pielea din regiunea genitala. In cazuri foarte rare, infectia se poate transmite de la mama la nou nascut in timpul nasterii vaginale.

Cei mai importanti factori de risc pentru infectia cu HPV sunt:

  • parteneri sexuali multipli – cu cat numarul partenerilor sexuali este mai mare, cu atat creste riscul unei infectii cu HPV genital
  • varsta – mai mult de 45% dintre femeile de 20 de ani, active din punct de vedere sexual, sunt infectate cu HPV genital
  • sistem imunitar slabit
  • piele deteriorata – zonele lezate ale pielii sunt mai predispuse dezvoltarii verucilor comune

Testarea HPV (Virusul Papilloma Uman)

In timpului unui examen fizic, medicul ginecolog poate observa aparitia condiloamelor sau a leziunilor. Daca negii nu sunt vizibili, se recomanda efecturea unui test Papanicolau, al carui rezultat poate spune daca exista anomalii ce pot conduce catre cancerul de col uterin.

Alte teste pentru depistarea infectiei cu HPV sunt colposcopia – o investigatie imagistica de inspectie a vulvei, vaginului si a colului uterin si biopisa cervicala – ce reprezinta recoltarea unei portiuni din tesutul suspectat de a avea modificari celulare.

Biopsia de poate face prin: ciupire (recoltarea unei portiuni mici din col), conizatie (recoltarea unui fragment mai mare in forma de con), chiuretaj endocervical (introducerea unei chiurete la nivelul orificiului colului pentru a razui celulele de la acest nivel).

Si, nu in ultimul rand, testul HPV, numit si tipajul HPV, ce consta in prelevarea unei probe ce va fi supusa apoi analizei de laborator. Inainte de testul HPV sunt interzise dusurile vaginale, folosirea tampoanelor sau a supozitoarelor intravaginale. Se recomanda efectuarea testului la 8-12 zile de la ultima menstruatie.

Tulpinile cu risc ridicat sunt considerat HPV 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51.

Cea mai grava complicatie provocata de virusul HPV este cancerul de col uterin. Tulpinile care provoaca cel mai frecvent acest cancer sunt 16, 18, 45 si 31. In Europa, mai mult de 65% dintre cazurile de cancer de col uterin diagnosticate anual sunt cauzate de tulpinile 16 si 18.

Infectia cu HPV: cat de important este vaccinul

Vaccinul impotriva HPV protejeaza doar impotriva tulpinilor 16 si 18, cele responsabile pentru aparitia cancerului cervical, si se recomanda a fi facut, pentru eficienta maxima, inainte inceperii vietii sexuale. Chiar daca vaccinul a fost facut, testarea Papanicolau este obligatorie an de an pentru a depista din timp eventualele modificari de la nivelul colului uterin.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă