Efectele poluării se văd pe chipul nostru. Cine trăiește în orașe foarte poluate riscă să aibă aceste probleme cu pielea

  • Publicat:
Efectele poluării se văd pe chipul nostru. Cine trăiește în orașe foarte poluate riscă să aibă aceste probleme cu pielea
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, OMS aduce în atenția publică o temă cu implicații sanitare: poluarea. Medicii avertizează că factori de risc precum radiațiile ultraviolete sau dezvoltarea urbană care determină în mod direct gradul de poluare au efecte imediate pentru pielea noastră. Îmbătrânirea prematură a pielii, dermatita atopică sau acneea sunt doar câteva dintre consecințele expunerii la poluanți.

În mod normal, pielea noastră acționează ca un scut biologic împotriva poluanților atmosferici chimici și fizici, explică Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog.

Însă expunerea prelungită sau repetitivă la poluanți poate avea efecte negative profunde asupra pielii. În plus, trebuie să știm că nu doar poluanții din aerul exterior sunt dăunători pielii, ci și cei din interior, cum sunt praful, fumul de țigară sau iritanții chimici.

Prevalența dermatitei atopice a crescut în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului

Poluanții atmosferici cresc radicalii liberi care interferează cu capacitatea pielii de a produce colagen și sporesc numărul de toxine din piele. Expunerea pielii la poluanții din aer este asociată cu îmbătrânirea pielii și cu afecțiuni inflamatorii sau alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, eczema, alergiile cutanate sau acneea. Prevalența dermatitei atopice a crescut constant în ultimele decenii, în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului, spune medicul dermatolog Irina Năsturică.

Produse care protejează pielea de radiațiile ultraviolete și poluare

Deși nu există o metodă anume de prevenire a efectelor poluării asupra pielii, medicul recomandă curățarea tenului, demachierea și hidratarea după expunerea în mediul poluat al orașului, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici.

Utilizarea cremelor cu factor de protecție solară este obligatorie. Aceasta ne protejează de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Expunerea la radiația solară este din ce în ce mai intensă din cauza erodării stratului de ozon, a adăugat specialistul.

În plus, medicul recomandă ca în procesul de îngrijire a pielii expuse frecvent la un nivel de poluare ridicat să se utilizeze antioxidanți precum retinol, vitamina C sau vitamina E.

Totodată, utilizarea cremelor hidratante reîntărește bariera de protecție a pielii, iar produsele cu factor de protecție solară ar trebui să nu lipsească din rutina zilnică.

Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân