Retinol: cum să eviți iritațiile pielii

Dacă folosești pentru prima oară retinol vei observa că pielea va fi mai rigidă și cel mai probabil te vei confrunta cu roșeață sau piele iritată.
18.03.2021 | Alexandra Necsoiu
Retinol: cum să eviți iritațiile pielii
Cum să eviți iritațiile pielii dacă folosești retinol

Citești acest articol și-mi dau seama că ți-ai început rutina cu retinol și întâmpini câteva probleme. Așa cum bine știm, există diferite tipuri de retinoizi, iar cea mai bună formulă pentru pielea ta va aduce beneficii considerabile. Cel mai probabil, după câteva săptămâni pielea ta se va simți puțin rigidă, dar nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că acest lucru se întâmplă atunci când folosești o concentrație mai mare, mai ales la începutul experienței. Din fericire este vorba de efecte temporare precum roșeață sau piele uscată, până când pielea se ajustează.

În ce parte a zilei e bine să folosești retinol?

În mod normal, retinolul se folosește pe timpul nopții. Teoria este următoarea: pielea se regenerează în timpul somnului așadar, orice ingredient anti-aging pe care îl folosești este mult mai eficient atunci când este aplicat înainte de culcare. De asemenea, soarele și retinolul nu se împrietenesc. Exfolierea produsă de utilizarea retinolului produce sensibilitate la razele soarelui, iar razele UV degradează retinolul și scade gradul de eficacitate. Din acest motiv (și multe altele), o protecție solară cu cel puțin 30+ este esențială pe timpul zilei dacă ai început să folosești retinol.

De câte ori pe săptămână se aplică?

Pentru început, până când pielea începe să tolereze ingredientul, aplică retinolul o dată la două nopți, iar mai apoi crește frecvența. Pielea se obișnuiește în timp cu produsele pe care le folosim, iar primele rezultate se vor vedea abia după opt săptămâni de utilizare a retinolului.

De exemplu, în săptămânile 1-2 ar trebui să aplici retinolul seara, pe pielea curată și uscată. Aplică mai apoi crema pentru ochi și așteaptă 5-10 minute. Poți aplica retinolul pe frunte, pomeți, nas și bărbie, în mișcări circulare și să eviți contactul cu zona ochilor.

Ce produse să eviți dacă folosești retinol

Dacă folosești retinol nu înseamnă că trebuie să renunți la pasul de curățare și hidratare al pielii sau la vitaminele, antioxidanții și peptidele din rutina de îngrijire. Însă, ar trebui să eviți să aduci în contact retinolul și produsele de exfoliere chimică și mecanică, dar și concentrațiile mari de vitamina C, mai ales dacă pielea nu tolerează încă retinolul.