Vitamina C şi beneficiile pentru piele: cum o introducem în rutina de îngrijire

Vitamina C este ideală pentru prevenirea primelor semne de îmbătrânire, ca liniile fine, ridurile şi petele pigmentare.
  • Publicat:
Vitamina C şi beneficiile pentru piele: cum o introducem în rutina de îngrijire
FOTO: 123rf.com / Vitamina C şi beneficiile pentru piele: cum o introducem în rutina de îngrijire

Serurile cu vitamina C se numără printre produsele esenţiale de îngrijire a tenului, dintr-un singur motiv: funcţionează! Alături de retinol şi crema cu factor de protecţie, orice dermatolog nu va ezista să-ţi spună că vitamina C este esenţială în rutina obiţnuită de îngrijire a tenului. Aşadar, ce are vitamina C atât de bun şi ce o face să funcţioneze? Acest antioxidant ajută la tratarea unor probleme comune de piele ca petele pigmentare, liniile fine, ridurile şi chiar şi textura pielii. În timp ce vitamina C este extrem de suficientă, rezultatele pot fi observate doar dacă este folosită corect. Şi, ca oricare alt ingredient, vie la pachet cu o serie de ”reguli” sau lucruri pe care trebuie să le faci şi pe care să nu le faci. În continuare, aflăm ce este, de fapt, vitamina C, care sunt beneficiile sale, dar şi cum să o utilizăm corect în rutina de îngrijire a pielii.

Ce este vitamina C?

Vitamina C este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi, cunoscuţi ca vinovaţi pentru semnele premature de îmbătrânire, ca ridurile şi liniile fine. Cu alte cuvinte, antioxidanţii ajută pielea să rămână sănătoasă prin prevenţia sau reducerea deteriorării celulelor pielii de molecule reactive, cunoscute şi ca radicali liberi. Vitamina C luptă împotriva razelor UV şi previne accelerarea îmbătrânirii şi cancerului de piele. De asemenea, oferă fermitate pielii şi reglează producţia de colagen. Acest antioxidant poate fi folosit şi pe petele pigmentare, având efectul de luminare datorită enzimelor folosite în producţia de melanină.

Cum folosim vitamina C în rutina de îngrijire?

În primul rând, vitamina C vine sub diferiteforme. Acidul ascorbic şi ascorbatul sunt formele naturale de antioxidanţi, iar fosfatul de ascorbil de sodiu  este forma sintetică şi solubilă a vitaminei C, folosită în produsele de skincare. Când achiziţionezi produse de skincare care conţin vitamina C, ţine minte că acidul L-Ascorbic este cea mai benefică şi eficientă formă. Dacă acneea este una dintre problemele cu care te confrunţi, există cercetări care arată că fosfatul de ascorbil de sodiu este eficient în tratarea afecţiunii dacă este folosit alături de produse care conţin ingrediente care luptă împotriva acneei, ca peroxidul de benzoil. În general, serurile cu vitamina C sunt cele mai comune şi populare din această categorie de produse, dar acest ingredient se mai regăseşte şi în creme şi loţiuni. Acestea se pot folosi de două ori pe zi, dar recomandat este să fie folosit dimineaţa, ca seara să poţi aplica retinolul. Pe de altă parte, poţi amesteca câteva picături de Vitamina C cu o cremă hidratantă pentru a accelera efectul antioxidanţi.

Vitamina C: efecte adverse

Dacă nu te confrunţi cu alergiile, vitamina C este un ingredient sigur pentru toate tipurile de ten. Cu toate astea, ideal este să nu fie amestecat cu un alt antioxidant. Folosind vitamina C şi retinolul în acelaşi timp poate cauza iritaţii, iar ingredientele nu mai sunt la fel de eficiente. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul acizilor AHA şi BHA folosiţi pentru exfoliere. Retinolul, retinoizii, AHA şi BHA nu trebuie amestecaţi cu vitamina C, deoarece efectul lor poate fi redus semnificativ şi, în plus, se dezechilibrează nivelul pH-ului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân