Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței

21.12.2021

Pe lângă faptul că nu facem destulă mișcare, acumulăm kilograme și ne punem spatele „în piuneze” câtă vreme lucrăm de acasă pe parcursul pandemiei, cei care avem acest privilegiu, există anumiți factori care ne pot șubrezi starea de sănătate, unii la care poate nu ne așteptăm.

Ochii iritați, nasul înfundat, uscat, durerile de gât, pielea uscată, oboseala, confuzia și problemele de respirație, toate acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate apărute tocmai în confortul casei noastre.

Dar cum anume ne îmbolnăvește statul în casă, vă întrebați probabil. Iată câteva posibile răspunsuri!

Prea mult praf

Mobila și electrocasnicele sunt „magneți” pentru praf, dar acesta se poate acumula în fiecare colțișor al casei, unde probabil nu ajungem de fiecare dată cu aspiratorul sau cu o lavetă. Ei bine, acest praf este de multe ori cauza strănutului excesiv, al tusei care nu se mai dă dusă sau al nasului permanent înfundat.

Prea mult parfum…

Lumânări parfumate, bețișoare parfumate, difuzor de aromaterapie, spray-uri parfumate, aparat odorizant – toate acestea sunt surse de chimicale care pot afecta sistemul endocrin. Aerisirea frecventă a camerei și o floare naturală sunt de dorit în locul surselor artificiale de parfum, deloc prietenoase cu sănătatea noastră.

Viața în plastic nu e fantastică

Dacă în bucătărie ai caserole peste caserole, pahare, sticle, tacâmuri și tot felul de recipiente de plastic, ține cont că acestea elimină în aer BPA, adică bisfenol A, un compus chimic care îți poate da peste cap hormonii și despre care studiile afirmă că ar putea avea și efect cancerigen.

Evită să folosești astfel de recipiente sau, și mai bine, înlocuiește-le cu unele de sticlă, ceramică sau oțel inoxidabil.

Nu exagera cu clorul

De când a debutat pandemia de coronavirus, vânzările la clor au explodat, ca urmare a obsesiei noastre pentru curățenie și a fricii de a ne infecta. Dar trebuie să avem mare grijă când folosim produse de curățare pe bază de clor, pentru că riscăm să ne îmbolnăvim dacă exagerăm.

Clorul trebuie întotdeauna diluat în apă și ferestrele trebuie larg deschise în timp ce efectuăm operațiunea de curățenie – mereu cu mănuși, mască și ochelari de protecție. Persoanele cu astm, alergii sau BPOC trebuie să evite complet clorul, pentru că le poate agrava starea de sănătate.

Ai o casă fără plante

Plantele îți înfrumusețează căminul, dar au și rol terapeutic: ajută la reducerea poluării și alungă stările anxioase.

Cele mai indicate plante de apartament care purifică aerul sunt ficusul, bambusul, limba soacrei, folodendronul, dracaena și gerbera.

Exagerezi cu detergentul și balsamul de rufe

Tuturor ne place mirosul cearceafurilor curate, dar asta nu înseamnă că trebuie să umplem baia cu tot felul de chimicale pe care să le introducem în fibra textilă. Evită produsele foarte parfumate și nu le folosi în exces. Astfel de chimicale pot cauza iritații ale pielii și probleme cu respirația, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt foarte sensibili.

Gătești cu fereastra închisă

Nu mai face asta! Chiar dacă temperaturile sunt scăzute, deschide puțin fereastra atunci când folosești aragazul. În caz contrar, există riscul ca vaporii și gazele să se acumuleze în încăpere și să te confrunți cu dureri de cap.

Nu cureți constant filtrele de la aerul condiționat

Aparatele de aer condiționat pot ascunde bacterii și mucegai cu efecte extrem de nefaste asupra sănătății. De aceea este indicat să folosești soluții speciale de curățare sau, și mai bine, să chemi un specialist pentru a se ocupa de treaba asta o dată la câteva luni.

Folosești buretele de bucătărie o perioadă îndelungată

Mare greșeală! Buretele de bucătărie este unul dintre cele mai murdare obiecte din casă și poate adăposti bacterii foarte periculoase, cum este Salmonella. Așa că evită să folosești un burete mai mult de 2 săptămâni sau înlocuiește-l de fiecare dată când capătă un miros neplăcut, o culoare ciudată sau o textură de uzat.

O metodă dovedită de a dezinfecta buretele de bucătărie este să îl introduci în cuptorul cu microunde pentru 2 minute – un studiu arată că această tehnică elimină aproape 99% din bacteriile de pe suprafața buretelui.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cum scăpăm de scrâșnitul din dinți. 3 exerciții simple pentru bruxism