Ce probleme de piele poți avea în funcție de vârstă. Medicul dermatolog îți spune care este rutina corectă de îngrijire a pielii

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce probleme de piele poți avea în funcție de vârstă. Medicul dermatolog îți spune care este rutina corectă de îngrijire a pielii
Sursa foto: Shutterstock @sirtravelalot

Încă din primele zile de viață, îngrijirea pielii reprezintă un motiv de grijă și de atenție suplimentară pentru mămici. Ce trebuie însă să știm este că acest obicei nu ar trebui să ne părăsească niciodată, iar sănătatea pielii trebuie să ne preocupe întreaga viață.

Pe lângă aspectele estetice și diferitele probleme specifice fiecărei decade de vârstă, dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, atrage atenția asupra faptului că orice modificare pe piele ar trebui verificată de urgență de un cadru medical.

Cum îngrijim pielea și ce probleme apar în adolescență?

În adolescență crește secreția de sebum și debutează în general acneea, motiv pentru care este deja necesar să începem să avem o rutină a feței. Astfel, vom folosi produse de îngrijire din farmacie, special concepute pentru un ten gras sau mixt sau pentru un ten cu tendință acneică. În plus, este bine să ne obișnuim să ne spălăm pe față în fiecare zi, dimineața și seara.

Ce probleme apar după 20 de ani și ce rutină de îngrijire ar trebui adoptată?

După vârsta de 20 de ani acneea poate să persiste la unele persoane sau chiar să se intensifice în perioadele mai stresante sau, în cazul femeilor, premenstrual. Tocmai de aceea, obiceiurile de îngrijire pot să continue la fel ca în perioada adolescenței.

În plus, putem adăuga în rutina zilnică și produse pe bază de acid salicilic sau acid azelaic, care au rolul de a curăța porii și de a nu permite formarea comedoanelor.

Care sunt principalele probleme după 30 de ani? Cum putem avea grijă de piele după această vârstă?

În decada de vârstă cuprinsă între 30 și 40 de ani suntem în momentul în care tenul arată cel mai bine, dar asta numai în cazul în care am urmat pașii corecți în perioada cu acnee și astfel am depășit-o cu bine și nu am rămas cu cicatrici. În același timp, este vârsta la care trebuie să protejăm ce avem și să întreținem tenul cum putem mai bine.

Acest lucru înseamnă în primul rând fotoprotecție, pentru că știm că soarele este cel care duce inevitabil la îmbătrânirea cutanată.

În al doilea rând, putem corecta micile imperfecțiuni precum cicatricile post-acnee, porii dilatați sau ridurile fine folosind creme cu retinol sau apelând la ajutorul medicului dermatolog pentru proceduri dermato-cosmetice.

Cum se modifică rutina de îngrijire după 40 de ani și care sunt problemele care pot apărea?

După vârsta de 40 de ani, în funcție de cât de bine am avut grijă de ten, putem continua bunele obiceiuri ca și până acum, având grijă să aplicăm creme cu SPF în fiecare dimineață.

După această vârstă, vom putea observa apariția primelor riduri de expresie, care ne pot face să părem obosiți sau încruntați. Unele persoane pot observa o tendință de înroșire a tenului și o intoleranță la diverse produse cosmetice, care se pot traduce ca fiind semne de rozacee la debut (cuperoza).

Persoanele care încep să aibă astfel de probleme sunt sfătuite de medicul dermatolog să folosească produse pentru piele intolerantă sau pentru piele sensibilă, fără parfum și alți compuși iritanți.

La ce trebuie să fie atente femeile după vârsta de 50 de ani?

După vârsta de 50 de ani, odată cu instalarea menopauzei, cantitatea de grăsimi pe care o producem scade, astfel încât nu va mai fi suficientă pentru hidratarea zilnică a tenului. Astfel vom simți nevoia de creme mai grase nu doar pentru ten, dar și pentru corp.

Produsele de curățare vor fi înlocuite cu unele blânde pentru a nu usca și irita pielea suplimentar.

Nu trebuie să uităm la această vârstă nici riscul crescut pentru cancerul de piele, motiv pentru care anual ar trebui să mergem la medicul dermatolog pentru controlul general al sănătății pielii.

Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan