Dr. Mihaela Leventer: simptome și terapii în melanomul malign

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, reputat specialist în tratarea cancerului de piele, atrage atenția asupra semnelor de pe piele care ar trebui să aducă pacienții la medic.

Invitată în cadrul CSID.RO Live, dr. Mihaela Leventer a explicat pe larg condițiile în care apare cancerul de piele, dar și simptomele care ar trebui să alerteze pacienții și să-i aducă rapid la medicul dermatolog.

La ora actuală, milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer de piele. Dintre formele de cancer cutanat, cea mai gravă este melanomul. Cancerul de piele apare pe fondul expunerii excesive la soare, extrem de periculoasă mai ales în prima parte a vieții. Arsurile solare din copilărie sunt asociate cu un risc crescut de tumori cutanate. De aceea, copiii trebuie protejați la maximum.

„M-aș referi în primul rând la melanomul malign pentru că este o tumoră care necesită un act medical în urgență. La debut, un melanom malign seamănă cu o aluniță. Însă este o aluniță care își schimbă ușor culoarea, crește în dimensiune. Într-adevăr, nu doare și nu dă mâncărime, nu creează niciun fel de simptom specific. Pacienții ignoră de obicei aceste situații.

O aluniță nouă, care apare la o persoană cu vârsta peste 25 de ani, ar trebui să fie suspectă. De foarte multe ori, este un melanom la debut și surprins în acest stadiu, ar putea fi vindecat. Stadiul zero se vindecă printr-o simplă excizie.

Stadiile mai avansate au nevoie în general de intrarea pe un protocol de diagnostic și tratament foarte precis. Acesta pornește cu o biopsie care are anumite reguli în funcție de aspectul leziunii și merge până la managementul melanomului ca boală sistemică, cu efectuarea ganglionului santinelă. Aceasta este o intervenție importantă pentru acuratețea diagnosticului și investigațiile organelor interne ca să vedem dacă au apărut metastaze.

Urmează dirijarea către serviciul oncologic, în anumite stadii de boală, oncologul având la îndemână câteva tratamente foarte eficiente. Există o terapie imunologică nouă care a dat o șansă de interval liber de boală și de supraviețuire pacienților cu boală metastatică. De asemenea, se poate face și o terapie targetată, țintită pe celulele maligne, în funcție de mutația genetică” ne-a declarat medicul Mihaela Leventer.

Mai multe informații despre cancerul de piele puteți accesa și în acest material realizat cu medicul Mihaela Leventer!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Leventer - Medic primar dermatolog
Dr. Mihaela Leventer este unul dintre cei mai cunoscuți dermatologi din țara noastră, având peste 5.000 de consultaţii, 2.000 de intervenții de dermatochirurgie, 10.000 de mici intervenţii și peste 300 de intervenţii de microchirurgie Mohs, anuale. Doctor în medicină din 2005, dr. Mihaela ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar dermatolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult