Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită

Anxietatea prelungită e o stare de frică ce durează mai mult timp.

Anxietatea prelungită este acea stare îngrijorare ce se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a vorbit mai multe despre tulburările de anxietate. 

Unul dintre cele mai importante aspecte în anxietatea prelungită este să cerem ajutor, să verificăm propriile percepții cu cele ale celor din jur. Diana Stănculeanu dă exemplul pandemiei și spune că pandemia înseamnă același lucru catastrofic pentru toată lumea, însă pe unii încercăm să-i aducem la un nivel firesc de îngrijorare, iar altora încercăm să le diminuăm nivelul de îngrijorare.

Așadar, primul pas în anxietatea prelungită este să verificăm gravitatea pe care o oferim anumitor situații cu o persoană apropiată. „Și tu ești la fel de îngrijorat de această situație? Ți se pare la fel de periculoasă, așa cum mi se pare mie?” E important să facem acest lucru pentru a putea să găsesc și eu soluția pentru a fi mai bine, pentru a-mi diminua nivelul de îngrijorare. Mai mult, consultarea unui specialist în sănătate mintală s-ar putea să fie de mare ajutor acelei persoane care se luptă cu anxietatea prelungită. Acest profesionist poate ajuta ca acea persoană să reevalueze corect cu dovezi și cu obiectivitate gradul corect de periculozitate sau de amenințare al situațiilor din viața noastră, astfel încât, plecând de acolo, cel ce se confruntă cu anxietatea prelungită să aibă niște răspunsuri emoționale mai diminuate, adaptative, moderate și comportamente sănătoase, flexibile și funcționale.

În afară de anxietatea legată de sănătate omniprezentă și exagerată de pandemie, există și anxietatea în context școlar și profesional – cei care văd o catastrofă în orice întâlnire cu un superior sau în orice confruntare cu un coleg. Se mai poate trăi anxietate atunci când suntem despărțiți de cei dragi sau de partener și mi se poate părea că se poate întâmpla ceva catastrofic cu iubitul sau iubita mea atâta timp cât timp este plecată de lângă mine.

Atunci când vorbim de anxietate, avem în vedere mai multe categorii de anxietate: anxietatea de separare, anxietate socială, anxietate de sănătate sau atacul de panică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult