Dr. Mihai Motora, chirurg plastician – Cum decurge implantul de păr la pacienţii cu alopecie

După transplantul de păr, se urmează reguli precum - tratament medicamentos şi evitarea expunerii zonei la soare. Nu se recomandă efortul intens şi nici înotul.
  • Publicat:
Dr. Mihai Motora, chirurg plastician - Cum decurge implantul de păr la pacienţii cu alopecie

Chelia – termenul popular pentru alopecie este un motiv de stres pentru mulţi bărbaţi care au primit acest diagnostic. Mai ales că pierderea părului se poate instala şi la vârste tinere. Pentru unii, implantul de păr poate fi o soluţie. Am stat de vorbă cu dr. Mihai Motora, specialist chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă despre implant de păr, despre cum decurge o astfel de procedură şi cauzele pentru care uneori nu este o intervenţie de succes.

CSÎD: Ce este implantul de păr ? Ce presupune aceasta procedură şi care este termenul corect: implant sau transplant?

Dr. Mihai Motora: Transplantul de păr este procedura prin care zonele de chelie sunt acoperite cu păr recoltat de la acelasi pacient, din zone precum ceafa, barba sau pieptul. Se mai numeşte şi transplant autolog, adică părul nu poate fi primit de la alte persoane. Termenul medical corect este transplant, dar în România se foloseşte foarte mult şi implant şi a fost oarecum acceptat.

CSÎD: Aş vrea să ne spuneţi etapizat ce se întâmplă şi care este durata procedurii?
Dr. Mihai Motora:
Intervenţia este împărţită în 2 timpi operatori principali: în prima parte se efectuează recoltarea unităţilor foliculare de la ceafă, adică a părului care urmează să fie implantat. Această parte durează aproximativ 3-4 ore şi se extrag între 1.800-2.500 de grefe (5.000-6.000 de fire de păr. În a doua parte a operaţiei, care durează între 3-4 ore, se implantează părul recoltat anterior cu ajutorul unor implantoare speciale. Ambele etape se fac în anestezie locală, iar pacientul se poate relaxa ascultând muzică sau urmărind emisiunile preferate.

De ce unii trăiesc cu chelie, iar alţii vor transplant de păr?

CSÎD: Care este profilul pacientului care îşi doreşte o podoabă capilară mai bogată?
Dr. Mihai Motora:
Candidatul ideal pentru această intervenţie este o persoană care suferă de alopecie androgenă (chelie de cauză genetică), care este nemulţumită de aspectul cheliei sale şi care are o zonă donatoare foarte bogată, mai bine zis, părul de la ceafă să fie destul de des astfel încât să se poata acoperi zonele de chelie la densitatea corectă.

Ce nu poate să facă un pacient după transplantul de păr?

CSÎD: Care sunt contraindicaţiile postoperatorii si ce trebuie să facă pacientul după?
Dr. Mihai Motora:
Postoperator pacienţii trebuie să respecte câteva reguli destul de simple: să urmeze tratamentul medicamentos prescris pentru o vindecare fără probleme, să evite efortul intens 3-4 săptămâni, să evite înotul şi sauna 6-8 săptămâni şi să evite expunerea la soare a zonelor operate 8-10 săptămâni postoperator pentru a nu rămâne cu pielea colorată. Asta nu înseamnă să nu meargă în vacanţe sau să nu iasă din casă, zonele operate pot fi protejate foarte uşor cu o şapcă.

De ce nu reuşeşte uneori transplantul de păr?

CSÎD: Am văzut şi cazuri de implant nereuşit. După o perioadă de la această pe procedură, părul a căzut. Ce se întâmplă? Unde este problema?
Dr. Mihai Motora:
Un implant nereuşit se poate manifesta în 2 feluri:
părul transplantat nu creşte deloc. Acest lucru se întâmplă atunci când rădăcina a fost lezată în oricare din timpii operatori (la extragere, manipulare, numărare, implantare)

părul transplantat creşte, iar după o perioadă cade, atunci când acest păr nu a fost recoltat din zone unde părul are rezistenţă genetică la cădere.
Trebuie subliniat totuşi ca după un implant de cele mai multe ori, părul implantat nu cade, majoritatea pacienţilor experimentează căderea părului propriu, acela care era acolo înainte de implant. Cele 2 situaţii nu trebuie confundate; de multe ori, după un implant, pacienţii continuă să piardă păr (părul predispus genetic la cădere) şi să mai aibă nevoie de un implant pentru a completa zonele de chelie nou apărute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”