Porţi încălţăminte incomodă des? Medicul ortoped îţi spune ce boli rişti!

3 boli provocate de încălţăminte incomodă - monturi, dureri de călcâie și fasceita plantară. Am discutat despre cauze cu dr. Bogdan Ruse, medic ortoped.
  • Publicat:
Porţi încălţăminte incomodă des? Medicul ortoped îţi spune ce boli rişti!

Probabil nu este persoană pe lume care să nu fi purtat măcar o dată în viaţă încălţăminte incomodă. Ei bine, în cazul persoanelor care poartă frecvent pantofi, sandale, cizme, şlapi nepotriviţi ca mărime, prea rizigi sau prea strâmţi, pot apărea şi afecţiuni diagonosticate în cabinetele de ortopedie – fasceita plantară, durerile de călcâie şi monturile.

Vine cu amănunte dr. Bogdan Ruse, specialist ortopedie-traumatologie şi chirurgie artroscopică.

CSÎD: Ce este fasceita plantară?

Dr. Bogdan Ruse: Talpa piciorului este formată dintr-un muşchi care se inflamează în momentul în care nu purtăm o încălţaminte corespunzătoare şi duce la apariţia fasceitei plantare. Pot apărea dureri în talpă şi în călcâi. Fasceita plantară poate fi întâlnită atât în cazul atleţilor, dar şi al persoanelor cu obezitate.

Balerinii, şlapii pot cauza dureri de călcâie

CSÎD: De ce apar durerile de călcâie?

Dr. Bogdan Ruse: Durerile calcaneului, vorbesc despre cele de cauză non traumatică, sunt cel mai frecvent reprezentate de apariţia în timp a pintenilor calcaneeni şi sunt o consecinţă a presiunii ridicate la care este supusă zona călcâiului pentru o perioadă lungă de timp. Purtarea îndelungată de încălţăminte cu talpa plată (balerini, şlapi) este principala cauză.

Monturile – o altă afecţiune cauzată de încălţăminte incomodă

CSÎD: Ce sunt monturile?

Dr. Bogdan Ruse: Creşterea presiunii la nivelul antepiciorului şi în special la nivelul halucelui care are cca 60 din rolul de stabilitate la nivelul piciorului duce la o laxitate a ligamentelor ce menţin poziţia halucelui şi deviaţia acestuia în valgus cu apariţia ulterioară a exostozei.

Pantofii stiletto purtaţi intens se pot face vinovaţi de apariţia monturilor

CSÎD: Din ce cauze apar monturile?

Dr. Bogdan Ruse: După cum am spus, este o patologie ce afectează în principal sexul feminin, principala cauză fiind purtarea de încălţăminte cu toc înalt şi pantofii de tip stiletto pentru o perioada lungă de timp. În general, pantofii care se îngustează mult către vârf afectează antepiciorul.

Soluţii pentru prevenirea formării monturilor

CSÎD: Cum se poate evita apariţia monturilor?

Dr. Bogdan Ruse: Apariţia hallux-valgusului poate fi prevenită în purtarea unei încălţăminte ortopedică şi scurtarea perioadelor de purtare a tocurilor înalte şi pantofilor tip stiletto. Ar mai exista, ca o posibilă soluţie, purtarea unor separatoare interdigitale din silicon care să asigure un aliniament al degetelor în cazul presiunii exercitate de o încălţăminte neadecvată.

Dr. Bogdan Ruse, medic ortoped
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Alantoina, bună în îngrijirea pielii
Alantoina, bună în îngrijirea pielii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân