Află tot ce nu ştiai despre implantul de păr

Căderea excesivă de păr este o problemă actuală ce poate afecta de la vârste fragede un procent îngrijorător din populaţia preponderent masculină. Netratată la timp, aceasta favorizează instalarea alopeciei, pentru care soluţia principală este implantul de păr.
  • Publicat:
Află tot ce nu ştiai despre implantul de păr

Căderea excesivă de păr este o problemă actuală ce poate afecta de la vârste fragede un procent îngrijorător din populaţia preponderent masculină. Netratată la timp, aceasta favorizează instalarea alopeciei, pentru care soluţia principală este implantul de păr.

Odată cu descoperirea acestor metode avansate de tratament au apărut însă şi miturile bazate pe dezinformare. Iată ce trebuie să ştiţi despre intervenţia de implant capilar:

1. Intervenţia nu este dureroasă
În funcţie de sensibilitatea scalpului, procedura de extragere a foliculilor din zona donatoare şi implantarea acestora în zona afectată poate fi resimţită diferit. Pe langă acest factor, gradul de disconfort depinde şi de metoda de implant pentru care s-a optat. Pentru a evita acest disconfort, intervenţia se desfăşoară cu anesteziere locală în prealabil.  

2. Nu există nici un risc ca după implant să cadă definitiv tot părul
La scurt timp după ce procedura a fost finalizată, va avea loc o creştere falsă a părului transplantat, care va cădea ulterior. Acets lucru i-ar putea speria pe pacienţi care îşi pot imagina că intervenţia a eşuat şi îşi vor pierde definitiv tot părul. Reţineţi că rădăcinile implantate rămân, iar în 2-3 luni vor creşte în permanenţă fire noi, aproximativ 1 cm pe lună. Rezultatele semnificative pot fi văzute într-un interval de cel puţin 6 luni, timp în care firele de păr îşi vor definitiva ritmul normal de creştere.

3. Recuperarea nu este uşoară
Dupa intervenţie, scalpul va fi o perioadă sensibil, iar antiinflamatoarele prescrise pot genera o stare uşoară de ameţeala, ocazional putând apărea şi migrene. Ca implantul să aibă succes, se recomandă o atenţie sporită şi respectarea cu stricteţe a indicaţiilor medicului curant. Acestea diferă în funcţie de procedura de implant de păr aleasă.

4. După implant părul NU va creşte mult mai des
Caracteristicile părului sunt determinate genetic, astfel grosimea firului de păr, lungimea maximă de creştere sau tendinţa de albire nu pot fi modificate în urma intervenţiei. În mod natural, ne naştem cu un număr maxim de foliculi piloşi pe scalp, care variază între 100 000-150 000 de fire. Acest număr poate fi sporit doar prin intermediul transplantului de păr, însă firele vor creşte doar în zona în care au fost transplantate, neputându-se sesiza o extindere a acestuia pe întreg scalpul.

5. Implantul de păr nu lasă cicatrice vizibile
Prin natura operaţiei, medicul estetician intervine la nivel scalpului pentru a prelua foliculi piloşi sănătoşi prin manevre foarte fine, astfel încât integritatea acestora să nu fie lezată. În funcţie de metoda folosită, gradul de invaziune diferă, la fel şi cel de vizibilitate al cicatricelor.

Toate aceste posibile neajunsuri sunt diminuate odată cu introducerea unei noi tehnici de implant de păr, numite “Extracţia de Unităţi Foliculare” (FUE), care spre deosebire de metoda tradiţională Strip, presupune o recoltare şi transplantare fir cu fir a unităţilor foliculare. Acestea sunt preluate direct din zona donatoare cu ajutorul unui bisturiu special, rotund, printr-o incizie milimetrică. Astfel, în urma intervenţiei nu rămân cicatrice, iar vindecarea este mai rapidă.

“Noua tehnică permite recăpătarea părului pierdut cu un minim de disconfort: fără atingerea unui prag mare de durere, fără cicatrice vizibile, fără un aspect final nenatural, garantând o satisfacţie mărită a pacienţilor. Prin natura metodei folosite, această intervenţie necesită un grad ridicat de precizie, care supune la test experienţa chirurgului angajat în procedură. Aşa se justifică faptul că nu foarte multe clinici dispun de acest serviciu, metoda FUE fiind încă prea puţin cunoscută de publicul larg, în ciuda faptului că ratele de succes ale intervenţiei sunt foarte mari”, declară Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician.

Această operaţie presupune două etape: în prima parte podoaba capilară trebuie tunsă foarte scurt, pentru a fi pregătită recoltarea individuală a firelor din spatele capului şi zona laterală. Metoda FUE permite recoltarea a 800 – 3.000 de foliculi, acesta fiind maximul posibil în cadrul unei singure şedinţe. În cea de-a doua parte, firele prelevate vor fi implantate în zona de interes, a cărei mărime determină şi intervalul de timp necesar pentru finalizarea procedurii (3-5 ore).

După 2-3 luni de la operaţie începe creşterea permanentă a părului transplantat, aproximativ 1 cm pe lună, fiind necesare cel puţin 6 luni pentru a vedea o creştere semnificativă. Imediat după procedura de implant de păr este indicată urmarea unui tratament antibiotic şi antiinflamator, evitarea expunerii îndelungate la condiţii meteo extreme în prima jumătate de an şi spălarea cât mai blândă a zonei implantate, pentru a evita distrugerea grefei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”