Ce sunt petele albe de pe unghii și din ce cauze apar?

  • Publicat:
Ce sunt petele albe de pe unghii și din ce cauze apar?
Foto: Shutterstock

Îți place să ai mereu unghiile frumoase și îngrijite? Dar ce spun unghiile despre sănătatea noastră? Ei bine, unghiile sunt adesea un indicator al stării de sănătate a corpului. De aceea, orice schimbare apărută necesită toată atenția. Atunci când unghiile sunt frumoase și sănătoase, cu o suprafață strălucitoare, netedă și roz pal… poți spune că sunt perfecte! Nu ai nevoie nici măcar de lac de unghii pentru a masca vreo imperfecțiune.

Cu toate acestea, există momente în viață când nu suntem în formă, iar unghiile noastre tind să evidențieze problemele noastre interne. Un exemplu clar de unghie ruinată este atunci când pe suprafața acesteia apar mici pete de culoare deschisă.

Ce știi despre petele unghiilor și ce este adevărat?

Există o legendă urbană larg răspândită care susține că petele albe de pe unghii sunt legate de o deficiență de calciu. Ai auzit și tu, nu-i așa?

Apariția petelor pe unghii este un indicator al stării de sănătate a corpului!

În mod normal, de fapt, patul unghiilor ar trebui să aibă un aspect strălucitor și neted, cu nuanțe ușor roz. Pe de altă parte, totuși, nu este neobișnuit ca unghiile să fie fragile, să se rupă sau să apară dungi verticale, manifestări ale utilizării greșite a produselor de îngrijire și înfrumusețare, ca urmare a episoadelor puternice de stres sau a unor patologii reale. De aceea, petele albe de pe unghii nu trebuie subestimate, ci mai degrabă analizate cauzele lor, pentru a găsi cele mai bune remedii de a avea grijă de ele”, explică și atenționează Diana Marandiuc, Education Manager OPI.

Leuconichia, afecțiunea care se manifestă prin pete albe pe unghii 

Decolorarea plăcii unghiilor se numește leuconichie și se manifestă sub formă de pete sau dungi albicioase și neregulate. În plus, trebuie să mai știi că această neplăcere a unghiilor poate afecta o singură unghie sau toate unghiile, atât de la mâini, cât și de la picioare.

Leuconichia este adesea confundată cu leucoderma sau cu leuconichia aparentă: sunt prezente pete, dar în partea inferioară, numită patul unghiilor.

Cum să recunoști această afecțiune a unghiei?

Foarte simplu: apasă ușor cu un deget pe unghia afectată! Dacă pata dispare pentru o clipă, atunci este vorba despre leuconichie aparentă. În schimb, dacă rămâne vizibilă, este „adevărata” leuconichie.

De fapt, aceste pete apar lângă rădăcina unghiei, deplasându-se pe măsură ce aceasta crește și, prin urmare, ajungând la capătul suprafeței, odată ce unghia a atins nivelul maxim de creștere.

Petele albe de pe unghii sunt, de fapt, acumulări de keratină, o proteină foarte bogată în sulf și esențială pentru sănătatea unghiilor, părului și a pielii în general. În funcție de forma petelor albe, pot fi identificate 3 tipuri de leuconichie:

  • Leuconichia punctată: foarte frecventă în rândul copiilor, această formă de leuconichie se referă la pete albe foarte mici (1 până la 3 milimetri). Unghia își pierde transparența naturală și tinde să se îngroașe.
  • Leuconichia totală: unghia devine complet albă și este un fenomen destul de rar, dar atunci când apare este cauzată de factori ereditari.
  • Leuconichia striată: atunci când pe unghii apar dungi subțiri, paralele sau transversale. În unele dintre situații acestea pot fi un simptom al lipsei de săruri minerale și vitamine sau al alimentării slabe cu sânge a patului unghial, dar și un simptom al bolilor de rinichi și de ficat.

De ce apar petele albe de pe unghii și care sunt cauzele?

Cauzele pot fi diferite, dar cele mai frecvente sunt:

  • deficiențele alimentare: O dietă săracă în minerale și vitamine poate afecta, de asemenea, apariția petelor luminoase pe unghii. Calciul, fierul și zincul sunt esențiale pentru sănătatea unghiilor.
  • afecțiuni mai banale, cum ar fi traumatismele sau o leziune produsă de efectuarea manichiurii.
  • de asemenea, petele de pe unghii pot apărea din cauza îmbătrânirii.

Totodată, un element care nu trebuie subestimat este stresul: acesta poate provoca decolorarea patului unghiilor.

În orice caz, este întotdeauna bine să consulți un medic: în unele cazuri, de fapt, petele albe de pe unghii apar din cauza tulburărilor metabolice și a bolilor autoimune.

Dacă obişnuieşti să-ţi faci frecvent manichiura cu ojă (de orice fel), este recomandat să aplici mereu un lac protector înaintea ojei, iar atunci când iei o pauză, să aplici un ser tratament care imită structura proteinei din unghia naturală (precum Repair Mode) care ajută la refacerea unghiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân