Ce spun unghiile despre sănătatea ta: aspecte pe care nu ar trebui să le pierzi din vedere

  • Publicat:
Ce spun unghiile despre sănătatea ta: aspecte pe care nu ar trebui să le pierzi din vedere
Sursa foto: shutterstock

Știai că aspectul sau culoarea unghiilor tale pot dezvălui indicii despre sănătatea ta? Iată despre ce este vorba mai exact! 

Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Unghiile albe

Culoarea albă a unghiilor ar putea fi efectul mai multor maladii, precum: traumatisme, deficiențe alimentare, boli de inima sau de rinichi.

Dacă unghiile sunt albe, dar cu margini întunecate sau galbene, acest lucru poate indica probleme hepatice, avertizează specialiștii.

Citește și: Ce semne apar pe unghii dacă ai probleme cu ficatul sau tiroidă. Bolile care „se citesc” pe unghii

Unghiile galbene complet

Una dintre cele mai frecvente cauze poate fi o infecție fungică. În cazurile excepționale, unghiile de culoare galbenă pot indica diabetul sau psoriazisul.

Unghiile vinete

Nuanța albăstruie poate însemna faptul că organismul nu primește suficient organism, iar acest aspect indică o problemă pulmonară sau una de natură cardiacă.

Unghiile cu suprafața denivelată

Dacă suprafață unghiei este ondulată, acesta poate fi un semn prematur de psoriazis sau de artrită.

Unghiile crăpate

Unghiile uscate, fragile, ce se rup cu ușurință, se crapă sau se despică frecvent pot fi asociate cu bolile tiroidiene. De asemenea, despicarea combinată cu nuanță gălbuie este mai degrabă cauzată de o infecție fungică.

Unghiile roase

Mușcatul unghiilor poate trăda o tulburare obsesiv compulsivă, precum anxietatea. Atenție mare, așadar, și la acest lucru aparent obișnuit, dar care poate ascunde afecțiuni severe.

Citește și: Îți rozi unghiile? Cum să scapi de acest obicei deloc igienic

Sfaturi utile pentru a menține sănătatea unghiilor, pentru a preveni infecțiile și pentru a îmbunătăți aspectul acestora

  • păstrează-ți unghiile curate, uscate și atent îngrijite;
  • fă-ți manichiura doar folosind instrumente proprii;
  • zilnic, aplică pe unghii și cuticule cremă hidratantă;
  • adoptă o dietă sănătoasă, echilibrată, bazată pe surse de vitamine și minerale (vitaminele A, C, E, dar și seleniul și zincul sunt foarte importante pentru unghii).

Citește ș: 3 sfaturi pentru unghii frumoase și îngrijite. Expert: Cel mai important pas e degresarea unghiilor

Surse: WebMd, HealthLine, Everyday Health, Health Clinic Cleveland

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”