Carbohidrații sunt adesea demonizați, însă cerealele sănătoase sunt cu totul diferite de pâinea ultra-procesată obișnuită. Bogate în fibre și nutrienți, cerealele fac parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Ei bine, un anumit carbohidrat este mai sănătos decât quinoa și orezul brun.
Beneficiile pentru sănătate ale orezului brun sunt bine cunoscute. Plin de proteine și fibre, este de asemenea foarte răspândit în supermarketuri și accesibil ca preț.
Pe partea mai „trendy” se află quinoa, o sămânță fără gluten clasificată drept cereală integrală, care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. În prezent, o „cereală” înrudită cu quinoa, dar mai puțin cunoscută, este amarantul, adesea menționat drept una dintre cele mai sănătoase cereale. Bogat în proteine și fără gluten, amarantul este una dintre cele mai vechi culturi agricole din lume și era chiar considerat de azteci și incași ca având puteri supranaturale.
Răspunsul scurt la întrebarea ce face ca un anumit carbohidrat să fie sănătos? Procesarea alimentelor. Așa-numiții „carbohidrați buni” sunt cerealele integrale, adică acele cereale care nu au fost procesate. După cum explică Asociația Dietetică Britanică, o cereală întreagă este formată din trei componente:
Prin contrast, cerealele rafinate sunt procesate și păstrează doar endospermul. Produsele fabricate din cereale procesate și rafinate reprezintă majoritatea ofertei de pe rafturile magazinelor.
Cerealele integrale, așa cum cresc ele în sol, sunt pline de nutrienți. Ele pot conține mai multe vitamine B și minerale esențiale, cum ar fi fierul, zincul, magneziul și cuprul. Unele cereale integrale sunt surse bune de proteine.
Primești de asemenea fitonutrienți: compuși vegetali care pot reduce inflamațiile și pot scădea riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet și chiar anumite tipuri de cancer.
Se spune că aztecii se refereau la amarant ca la „hrana nemuririi”. Deși este, de fapt, o sămânță, amarantul oferă beneficii similare pentru sănătate cu cele ale cerealelor integrale. Această „cereală” antică a fost desemnată drept una dintre cele mai sănătoase datorită profilului său nutrițional bogat.
Pentru că are mai multe proteine decât orezul și porumbul, amarantul este destul de sățios.
Un studiu din 2020 a analizat beneficiile ascunse ale amarantului. Cercetătorii l-au identificat drept o sursă bună de fibre, proteine și minerale precum calciul și fierul, potrivit Critical Reviews in Food Science and Nutrition. De asemenea, oferă vitamina C, acid folic și antioxidanți, conform unui studiu publicat în 2019.
Foto: shutterstock